Dagen efter att mamma varit i TV vågade jag knappt gå
till skolan
Lina är dotter till skådespelarna Evabritt Strandberg och
Sven Wollter. Men hon har flera föräldrar. Evabritt har bytt man flera gånger
och gett Lina inte mindre än tre extrapappor.
- När jag själv gifte mig fanns alla minapappor på plats,
berättar Lina.
I dag är Lina också skild och har en ny sambo. Den röda
tråden och den stora tryggheten i hennes liv har alltid varit mamma Evabritt.
Lina Wollter kommer skyndande över gården för att hinna
med i hissen, tätt följd av fästmannen och sambon Wieslaw Majczuk som är
operasångare av polskt ursprung. De är på väg upp till hennes mamma, skådespelerskan
Evabritt Strandberg som med sin sambo, pianisten Christer Wickman, just har
flyttat in i en ny lägenhet mitt i Stockholm.
Evabritt och Lina har en fin gemenskap. Ovetande om
varandra har båda en skarf i håret, silverringar i öronen och svarta jumprar.
Så är det ofta, de klär sig lika och gör ungefär samma saker. De har en stor
portion humor och skrattar gärna både med och åt varandra.
- Lina var väldigt planerad och mycket önskad, säger Evabritt.
Sven hade två barn när vi träffades och jag ville ha barn meddetsamma.
Bästa kärlekspresenten Skådespelaren Sven Wollter är Linas pappa. Evabritt och han höll ihop i fem år innan de gick skilda vägar som vänner. När Lina föddes i Stockholm mitt i juli 1967 var de emellertid nykära och mycket lyckliga för den lilla.
-Den första presenten jag fick av din far var diktsamlingen ”Till Esmé – kärleksfullt och solkigt”. Det var en riktig kärleksförklaring, säger Evabritt och beskriver exmaken som en romantisk naturmänniska barnsligt förtjust i snabba bilar.
Evabritt berättar att Lina är och alltid har varit
en självständig och duktig tjej. De delar intresset för hästar och har ofta
ridit tillsammans.
Annat var det med sven som innan han träffade Evabritt
aldrig hade suttit på en häst.
På en semesterresa i Frankrike passade hon på
att ge honom en lektion i konsten att rida.
- Ska jag sitta på den där, sa Sven och kravlade sig upp.
Hästen satte av över stock och sten medan den imponerade stallkarlen gapade av
förvåning.
- Vilken ryttare!
- Sven hade ingen aning om hur han skulle få stopp på
hästen men så småningom kom han tillbaka glad i hågen men med hudflängd bak.
Han kunde varken sitta eller ligga. Nyförälskad som jag var, smorde jag in
honom med en salva som luktade pyton.
Släpade på babykorgen I slutet av 60-talet fanns det gott om jobb och Evabritt var knuten till Dramaten. Värre var det med barnomsorgen. Ingen hade hört talas om dagisplatser och Lina fick därför följa med när mamma drog ut på turné. - Hela bussen var full av spädbarnsgrejor men mina kollegor tyckte det var kul. Jag släpade på en babykorg med sänghimmel och allt. Lina åt och sov för det mesta och skrek nästan aldrig.
- Vid ett tillfälle när vi åt middag på en restaurang blev jag utskälld efter noter av en äldre dam. Hon tyckte det var hemskt att jag satt där med ett nyfött barn. Tillslut kom pappa Sven och hämtade dig, säger Evabritt vänd mot Lina. Då fick det minsann vara nog, tyckte han.
Själv hade Lina ingenting emot att flacka omkring tillsammansmed mamma. Hon hade debuterat redan i moderlivet när Evabritt spelade gravid på film och fick sedan fortsätta spela baby när hon väl var född.
- Det kan man lugnt kalla en tidig debut, säger Lina.
Evabritt och Sven engagerades vid Göteborgs stadsteater och därmed bar det iväg söderut. Lina växte upp och debuterade nio år gammal på scenen i ”Jösses flickor”.
- Jag sjöng ”Befrielsen är nära, nu vaknar vi flickor” med en väldig inlevelse. Men jag förstod inte ett skvatt.
Mamma klarade allt
För Evabritt, som hade en av huvudrollerna, blev pjäsen en väckarklocka. Plötsligt insåg hon att kvinnor varit förfördelade i alla tider.
- Det var en nyhet för mig som vuxit upp bland idel starka kvinnor. Mina föräldrar skildes när jag var två år gammal och jag var van vid att mamma kunde klara allt.
Hon började som enkel maskinskriverska på ett försäkringsbolag och slutade som distriktschef. Tyvärr dog hon alldeles för tidigt bara 57 år gammal.
Evabritt gick sin egen väg och hade ingen aning om att osjälvständighet kunde vara en kvinnlig egenskap.
Äktenskapet med Sven ändrade ingenting. Hanläste mest poesi och sa inte ett politiskt ord förrän 1968 då han plötsligt engagerade sig i KFML(r) (Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, revolutionärerna).
”Jösses flickor” gav Lina mersmak och några år senare spelade hon med i pjäsen ”I lust och nöd” på Angeredsteatern tillsammans med pappa Sven och storasyster Ylva som så tragiskt gick b ort i anorexi förra året.
Skådespelaren Lars-Erik Berenett blev Linas första extrapappa och med honom fick Evabritt sonen Matti som nu är en 21-årig sotare med teaterplaner.
- Jag har inget minne av skilsmässan och kan inte säga att jag har mått dåligt av den, säger Lina. Jag har trivts bra hos både mamma och pappa med alla mina halvsyskon.
Nya vänner
När Sven blev Raskens med hela svenska folket gjorde Lina en upptäckt. Plötsligt fick hon nya vänner som ville att hon skulle ”fixa farsans autograf”. ”Det kan jag väl”, sa hon men anade ugglor i mossen.
- Jag som hade haft så få kompisar blev plötsligt väldigt populär. Det hände att de skrek: ”Wollter, Wollter, Wollter” när jag gick över skolgården. Det var inte roligt. Samtidigt blev pappa kommunist och jag försvarade honom automatiskt. ”Jämlikhet åt alla”, sa jag och hytte med näven.
Lina gick sin egen väg, klädde sig i mammas kläder, satte en luva på huvudet med KFML(r) på och hojtade slagord som alla andra i första majtåget.
- Som jag skällde på Sven! Jag borde ringa nu också och säga honom ett sanningens ord, säger Evabritt.
- Ibland önskade jag att mamma och pappa hade varit som vanligt folk. Som kompisens mamma som var hemma om eftermiddagarna och kunde baka bullar.
Lina fick en häst av sin mormor att trösta sig med när mamma for på turné. Som tioåring mer eller mindre bodde hon i stallet. Idag tycker Evabritt att flera år av barnens liv gick förlorade för hennes del. De fick hanka sig fram med hjälp av barnflickor, medan hon var bortrest i långa perioder. Till slut flyttade Lina till den där kompisen vars mamma kunde baka bullar.
Hejsan svejsan
- Där fick jag pröva på lite vanligt vardagsliv. Men det dröjde inte länge förrän jag saknade allt hejsan svejsan därhemma. Det var alldeles för lite av fart och fläkt hos dem.
- Vi har aldrig haft några problem med Lina, säger Evabritt. Hon kan visserligen bli arg så hela huset skakar men det går snart över. Det var bara en kort period i tonåren som var jobbig men så ska det ju vara.
- Det kändes aldrig som någon frigörelseprocess, säger Lina. Jag hade inte så många regler att hålla mig till. Bara jag hörde av mig så kunde jag komma och gå som jag ville.
Lina fick extrapappa nummer två, producenten Olle Ljungberg, och familjen flyttade till Stockholm. Pappa Sven och hans dåvarande fru, skådespelerskan Viveka Seldahl, slog sig samtidigt ner i Gävle.
Lina ville inte flytta och den första tiden pendlade hon till Göteborg nästan varje helg. Men hon vande sig vid Stockholm så småningom.
Evabritts framgångar avlöste varandra. Hon slog igenom för den stora allmänheten i TV-serien ”Lösa förbindelser”.
- En kväll satt Matti och jag framför Tv:n och såg hur
mamma kom in i morgonrock. Hon tog av sig den men hade som tur var ett linne
under. Vi drog en suck av lättnad. I samma stundtog hon även av sig det. Åh
nej! Det var inte nådigt i plugget nästa dag, fnissar Lina. Snälla mamma, gör
inte om det!
Hotade med att stanna Lina medverkade i skolans musikaler och drömde om större roller. Samtidigt kvävdes hon av omgivningens förväntningar. Det var tungt att heta Wollter.
Hon fick extrapappa nummer tre i Christer Wickman och for efter gymnasiet till en faster i Florida för att gå på college. Där kände ingen till hennes berömda föräldrar och hon kunde i lugn och ro blomma ut på teaterlektionerna.
Samtidigt förälskade hon sig i kurskamraten Mike Kirby.
De flyttade ihop och Lina hotade stanna i Amerika. ”Jag kommer bara hem om jag
får jobba i ”Sarah” bakom scenen”, sa hon i telefon över Atlanten.
- Mamma föll till föga och jag blev påkläderska på
teatern. Det var mitt första riktiga jobb och ett bra sätt att få in en fot.
Några månader senare kom Mike efter och familjen ställde till med bröllop. Evabritt och Sven hjälptes åt med detaljerna och alla extrapapporna var med.
- Bröllopsresan gick till Madrid där min farbror är ambassadör, säger Lina som skilde sig förra sommaren efter fyra års äktenskap. Hon och Mike är numera bara vänner.
Lina har fortsatt som påkläderska och vid det här laget har hon jobbat på de flesta av Stockholms teatrar. Det är ett viktigt jobb som innebär mycket mer än att bara klä på folk. Jag är lyckligt lottad som har fått jobb hela tiden. Det sprider sig snabbt om man är duktig eller inte inom teatervärlden.
Pappa var stolt I höstas var det uttagning för pjäsen ”Blodsbröder”. Lina samlade mod och lyckades sjunga till sig flera småroller, vilket innebar många klädbyten och mycket springande. Evabritt spelade huvudrollen och för första gången stod mor och dotter på allvar på samma scen.
- Den här gången kände jag inga förväntningar på mig. Jag var mest nervös när pappa kom för att se genrepet. Han är fåordig men jag såg att han var stolt över mig.
Pappa Sven har på sistone väckt rubriker med anledning av skilsmässan från Viveka Seldahl och det nya barnet tillsammans med inspicienten Maria Lindgren. Nyheten kom som en överraskning även för Lina. Men hon är van vid uppståndelse och tar det hela med ro.
- Jag är glad för hans skull även om det kanske inte var vad jag hade tänkt mig. Jag hoppas att han drar ner på takten nu, säger hon kärleksfullt.
Monica Antonsson
X Veckotidning
Nr X, 199X
Kanske Hemmets Journal
Artikel på tema husdjur
Lina Wollter, katten Samson och hunden Conrad
Det skälls hej vilt hemma hos Lina Wollter och hennes
sambo Wieslaw Majczuk i Fagersjö utanför Stockholm. Hela hallen är ett virrvarr
av gläfsande smådjur. Men det är bara Samson, den kolsvarta katten, och en
irländsk terrier vid namn Conrad som verkligen bor här. De andra är bara tillfälliga
gäster. Det är Buddie och Sammy, två glada cairnterriers som tillhör Linas
mamma. De har varit flitigt omskrivna genom åren och får inte vara med på bild
den här gången. Det är Lina mycket noga med.
Lina är dotter till skådespelarna Evabritt Strandberg och
Sven Wollter. Hon har mer eller mindre vuxit upp i turnébussar och teaterdamm
och fostrats till en ovanligt självständig ung dam. Hon är full av humor och
självironi och drömmer numera egna teaterdrömmar. Förra vintern hade hon flera
småroller i ”Blodsbröder”. Men annars har det mest blivit jobb bakom kulisserna
för hennes del. Lina är emellertid inte ledsen för det. Det är kul det också.
- I somras var jag kostymansvarig i Parkteaterns ”Vi
betalar inte” och hade dessutom 75 kronor extra i statistarvode för att gå
tvärs över scenen i varje föreställning. Just nu har jag hand om rekvisita och
kläder i Jonas Gardells föreställning på Intiman. Det är ett kul och annorlunda
jobb. Vi och ”Fantomen på operan” på Oskars går bäst i hela stan.
Lina var tidigare gift med amerikanen Mike Kirby. De
träffades när ho studerade teater i USA. Han bor numera i Sverige och är
scenmästare på en stockholmsteater. De skildes efter några år och Lina är
numera sambo med Wieslaw Majczuk, en sångare av polskt ursprung på Stockholmsoperan.
- Vi träffades när ”Sköna Helena” gick på Vasateatern. Jag
var påkläderska och Wieslaw dansade och sjöng på scenen. Då var vi gifta på
varsitt håll. Han delade loge med en kompis och vi blev så goda vänner att vi
kallade oss ”de tre musketörerna”. Så småningom insåg Wieslaw och jag att vi
ville leva tillsammans. Han flyttade hem till mig och Samson som accepterade
honom direkt.
Trots att Lina är lite allergisk har det alltid funnits
djur i hennes liv. Hon har vant sig vid att ständigt vara snuvig, säger hon.
Likt mamma Evabritt är hon mycket intresserad av både katter, hundar och
hästar. Förr red de ofta tillsammans men den gemensamma hästen, 21-årige Sergio,
är numera inkvarterad i ett stall i Roslagen. De hälsar på så ofta de kan men
hemma i stan får de nöja sig med fyrfota vänner av mindre format.
- Jag köpte katten Samson i presenttillmin före detta man,
säger Lina. När vi skildes fick jag vårdnaden.
Samson, som inte är överdrivet förtjust i hundar, har
tagit en av vardagsrummets bokhyllor i besittning. Dit kan de retsamma jyckarna
nämligen inte nå. Han spanar in vad de ha för sig och när de har somnat, tassar
han försiktigt ut i köket för att få sig ett skrovmål. Middagen intas uppe på
diskbänken där matskålen fått stå i fred för de glupska hundarna. Det händer
att han smyger sig fram och nosar på Conrad och hans kompisar. Vaknar de då
blir det ett herrans liv!
Samson halkar med klorna på det hala parkettgolvet när
hundarna jagar honom. Ändå hinner han oftast rädda sig upp på hyllan medan
hundarna skäller och hoppar nedanför.
Den första sommaren med Samson for Lina och hennes man
till USA. Katten placerades därför hos mamma Evabritt i sommarhuset på Blidö.
- Samson försvann i skogen i samband med ett oväder. Han
blev förstås vettskrämd och kunde inte hitta hem igen. Han hade varit försvunnen
i flera veckor när vi kom hem. Mamma var helt förkrossad.
Familjen gav sig ut i skogen. De ropade och skramlade
medtorrfoder i burkar. Till slut var det någon som ringde och sa att katten
fanns vid bageriet på andra sidan ön. Där hittades han mycket riktigt efter en
månad och sedan dess går han aldrig särskilt långt från Lina. Han är
följaktligen nöjd med livet på sin hylla.
- Han får gå lös hos pappa på Orust om somrarna. Men han
håller sig runt huset. Så fort han hör något ovanligt rusar han in och gömmer
sig.
Lina och Wieslaw har nyligen lämnat Stockholms innerstad
till förmån för en större lägenhet i förorten. De passade samtidigt på att
förlova sig och började dessutom planera att skaffa hund. Helst en strävhårig
ras som Lina inte är så allergisk mot.
- Vi fick halva Conrad i förlovningspresent av mamma. Vi
fick dessutom en bok om hundraser och en korg för jycken att sova i. Av pappa
fick vi en fin middag med champagne på restaurang.
Lina och Wieslaw hittade Conrad med Evabritts hjälp hos
en uppfödare i Hjo. De bilade dit och gav hunden åksjukepiller så att han
skulle klara den 35 mil långa bilresan hem. Som tur var sov han mest hela
tiden.
Samson blev inte särskilt förtjust när Conradflyttade in.
Han hade tidigare varit en god kompis med Evabritts hundar men de var trots
allt bara tillfälliga gäster i hans hem. Conrad, som skulle bo här, var en
betydligt svårare nöt att knäcka. Folk som vet hur en slipsten ska dras tippade
att djuren skulle vara vänner inom två veckor men den vänskapen lyser
fortfarande med sin frånvaro.
- Hundarna har tyvärr gaddat ihop sig mot stackars
Simpson, säger Lina. De hjälps åt att jaga honom. Det är därför han har flytt
in på hyllan.
Om allt går i lås ska Lina och Wieslaw gifta sig till
sommaren. Men redan när han friade i höstas, höll planerna på att gå omintet.
Premiären på Gardells show var just undanstökad och det rådde feststämning på
teatern. Wieslaw gratulerade sin Lina med blommor, choklad och en biljett med
texten: ”Vill du gifta dig med mig?”.
- Självklart visste jag att svaret var ja! Men Wieslaw gick
hem och vi på teatern skulle ut och fira vår lyckade premiär. Det fanns ingen
telefon att få tag i så när jag kom hem klockan fyra på morgonen, satt han uppe
och surade. Då klev jag in genom dörren och sjöng för full hals: ”Jaaaa, jag
vill bli din fruuuuuu!”. Men han var inte särskilt road.
Wieslaw tinade upp så småningom och de unga tu har våren
på sig att planera bröllopet.
- Mamma har påpekat att hon och pappa inte kommer att stå
för filerna den här gången, säger Lina med ett hjärtligt skratt.
Får hon som hon vill kommer bröllopet att stå ute på
Evert Taubes vackra Sjösala. Evabritt och hennes man Christer Wickman hyr
periodvis skärgårdsparadiset av Sven-Bertil Taube som större delen av året är
bosatt i London. På önskelistan står bland annat sång ur Vagners Lohengrin med
operakören.
- Samson och Conrad ska naturligtvis vara med, säger
Lina. Låt oss hoppas att de har blivit vänner till dess.
Monica Antonsson
Hemmets Veckotidning
Ur serien: Mitt första hem
Nr 47, 1994
Här trodde jag
att Sven och jag skulle bo livet ut…
Under fyra och
ett halvt år delade Evabritt Strandberg hem med Sven Wollter.
- Han är en
romantisk och passionerad man som på den tiden läste kärleksdikter för mig,
minns hon roat.
I dag ångrar
Evabritt att hon aldrig slagit sig till ro – för barnens skull.
Vi är av samma
skrot och korn, Sven och jag, säger skådespelerskan Evabritt Strandberg, 51,
när hon vrider och vänder på bilder hur HV:s arkiv från den tid då hon var gift
med kollegan Sven Wollter.
Det sprakar
hemtrevligt från öppna spisen på Evert Taubes Sjösala där vi sitter. Evabritt
och hennes sambo, kapellmästaren Christer Wickman, hyr ateljén av Sven-Bertil
Taube som bor i London och inte har tid att vara här. Möblerna kommer från
sommarhuset på Blidö som de nu gjort sig av med.
Evabritt känner
först inte igen sig på bilderna. Hon har haft så många hem att hon inte minns dem
alla. Hennes första lya var en mörk liten tvåa vid Observatorielunden i
Stockholm men där är bilderna inte tagna.
- Det här måste
vara mammas stora lägenhet högst uppe i ett av Kopparhusen i Danderyd,
konstaterar hon till slut. Vi flyttade dit för att Svensdöttrar Ylva och Stina
skulle få eget rum.
Sven och Evabritt
träffades på Pistolteatern 1966. Hon bröt upp ur en förlovning och Sven lämnade
sin familj med två egna och två adopterade barn i Norrköping.
Läste
kärleksdikter
- Sven var helt
opolitisk på den tiden, skrattar Evabritt. Det var kärlekslyrik för hela
slanten. Jag minns hur han läste högt för mig ur diktsamlingen ”Till Esmé,
kärleksfullt och solkigt”.
Hon brukar
påminna honom om det. Särskilt när hans politiska engagemang i KFML(r) (Kommunistiska
förbundet marxist-leninisterna, revolutionärerna) kommer på tal. ”Det har jag aldrig
gjort”, säger han. ”Det har du visst det”, säger hon.
-Sven är en
mycket romantisk och passionerad människa, säger Evabritt och fnittrar åt hans glasögon
på en av bilderna. ”Undrar just om de var äkta? Lille plutt. Och nu har du
fyllt sextio!”
Vi hade väldigt kul ihop. Tänk när han och min mamma skulle lära mig köra bil. Jag smällde tre gånger och åkte fast för fortkörning två gånger första året jag hade körkort. Det var deras fel. Ingen av dem visste var bromsen satt. Det höll på att ta en ände medförskräckelse.
Evabritt drömde om Camargue, de vita hästarnas och flamingons land i södra Frankrike. Redan första sommaren for de dit på kärlekssemester i bil.
Evabritt, som är en inbiten hästtjej, skulle lära Sven att rida där. ”Ska jag sitta på en sådan”, undrade han och kravlade sig upp. Hästen satte av över stock och sten medan en imponerad stallkarl gapade avförvåning. Vilken ryttare!
- Sven hade ingen aning hur han skulle få stopp på hästen. Så småningom kom han tillbaka lyckligt leende och med hudflängd bak. Han kunde varken sitta eller stå på flera dagar. Ja, han kunde inget annat heller, säger Evabritt som tillbringade kärlekssemestern med att smörja in bakdelen på sin älskade.
Vårdnadstvist Evabritts lilla lya var alldeles för liten. Särskilt som Sven inledde en vårdnadstvist för att få ta hand om sinadöttrar.
- Han kämpade som ett djur för flickorna men det har han glömt nu. Han tycker att han svek dem och anklagar sig själv för Ylvas död. Hon dog ju dessvärre av anorexi och diabetes för några år sedan. Jag har försökt förklara det för honom. Han kunde inte ha gjort mer för sinabarn. Han har alltid varit en underbar pappa.
Det var vid jultid 1966 som HV:s fotograf kom på besök. Dottern Lina hade anmält sin ankomst tillvärlden men av det syntes ännu ingenting.
-Möblerna är mammas, säger Evabritt. De blev kvar när hon flyttade. Det var bara böckerna i bokhyllan som var våra. Och så kistan på golvet förstås. Den var full med Svens gamla papper och anteckningar.
Två saker har följt Evabritt genom livet. Det är mammas fina kristallkrona och mormors gamla spegel med förgylld ram. Kristallkronan hänger i vardagsrummet i stan numera medan spegeln har fått hedersplatsen ute på Sjösala. Den har sågats av upptill och nertill för att passa in i hennes många hem och är numera ganska kantstött.
- Mormor Anna Carolinakom till Stockholm för att göra karriär och blev snabbt föreståndare på stans största modehus. Hon gifter sig med morfar och blev sin egen. Han lät henne hållas och hon arbetare hårt i hela sitt liv.
Evabritts
mormor låg på knä framför spegeln och nålade upp kjolfållar på Stockholms fina damer.
Hon hade sin ateljé hemma i lägenheten på Östgötagatan där spegeln fick
dominera möblemanget. Den vackra ramen av gips var förgylld med äkta rött
bladguld.
- En dag
fickmorfar för sig att han skulle bättra på färgen. Han målade helt enkelt över
bladguldet med en guldgul färg. Mormor blev minst sagt upprörd men då var det
redan för sent.
Evabritts
mormor sydde familjens alla kläder. Det var billigast så. När Evabritt som tonåring
drömde omenbrun duffel fick hon en grön. När hon blev spätta och ville ha en
skinnpaj blev det en ljusblå jacka av galon.
Förtvivlad över
skinnpajen
- Jag var
förtvivlad, säger Evabritt och gömmer ansiktet i händerna. Jag blev retad jämt.
Folk sa att ”Hanssons unge” var välklädd och prydlig men en riktig vildhjärna.
Det var
morföräldrarna som hette Hansson. Evabritt delade sin tid mellan dem och mammas
lilla etta på Bondegatan i kvarteret intill. Föräldrarna hade nämligen skilts
åt när hon var två år gammal.
- Jag var hemsk
i skolan. Mamma satt i föräldramöten jämt. Hade jag ansträngt mig det minsta så
hade jag säkert klarat mig med glans. Men skolan var tråkig och jag drev
lärarna till vansinne. Till slut blev jag relegerad sedan jag petat av
mattelärarens hatt med mitt ridspö.
Det var en vän
till familjen som föreslog att Evabritt skulle få börja i teaterskola. Modern
lät sig motvilligt övertalas och Evabritt blev elev hos Axel Witzansky på
Gärdet, en rysk balettmästare som arbetade mycket med teaterimprovisation.
- Han tog mig
på rätt sätt och fick mig att jobba hårt. Än i dag har jag nytta av det han
lärde mig. Efter två år blev jag elev vid Dramatens elevskola.
Genombrottet
Hon fick jobba
med Margareta Krook, Jan-Olof Strandberg, Ulla Sjöblom, Sigge Fürst och inte
minst regissören Alf Sjöberg som lade beslag på henne direkt efter avslutad
skola.
-
Skådespelaryrket handlar om hårt jobb och inget annat. Det lärde jag mig på Dramaten.
Man måste ha ödmjukhet och disciplin för att lyckas.
Evabritt fick
sitt genombrott i Bo Widerbergs film ”Kärlek 65” som var mycket vågad för sin
tid. Den italienske demonregissören Michelangelo Antonioni anade en ny
världsstjärna och skrev huvudrollen i ”Blow up” direkt för henne. Evabritt for
till London för att skriva kontrakt med Hollywoodbolaget MGM.
- Det var
precis som på film. Där satt tre tjocka gubbar med cigarr i mungipan och
skärskådade mig från topp till tå. Allt var klappat och klart. Jag skulle få
kontraktet bara gick med på att operera både näsa och ögon för att bli perfekt.
Men då ilsknade
anarkisten Strandberg till. Hon bad gubbarna dra åt skogen, vände på klacken
och gick.
- Jag gick upp
på mitt rum på flotta hotell Savoy och ringde hem till Sven. ”Jag struntar i
Hollywood”, sa jag och for hem till Stockholm. Vanessa Redgrave fick min roll i
”Blow up”
Så föddes Lina
som är döpt efter mormor Anna Carolina. Det fanns ännu inga daghem och när
Evabritt kort efter förlossningen skulle ut på turné fick Lina vackert följa
med. Till kollegornas förtjusning släpade hon med sig en babykorg med
sänghimmel och packade turnébussen full med spädbarnsgrejor.
- Lina var en
snäll unge som mest bara åt och sov. Vid ett tillfälle, när vi åt middag på
restaurang, blev jag utskälld efter noter av en äldre dam. Hon tyckte det var
hemskt att jag satt där med ett nyfött barn. Så snart arbetet tillät kom Sven
och hämtade Lina. Då fick det vara nog, tyckte han.
Ett liv i kappsäck
Lina hade ingenting emot ett liv i kappsäck. Teatern har alltid varit hennes värld. Hon debuterade redan i moderlivet, när Evabritt spelade gravid på film, och fick fortsätta att spela baby, när hon väl var född.
- Lina är min bästa vän, säger Evabritt. Vi talas vid varje dag. Hon är väldigt trygg och har en befriande distanstill sin uppväxt och sina besvärliga föräldrar.
Sven hade just gjort ”Hemsöborna” för TV när Stadsteatern i Göteborg lockade med kontrakt för dem båda. Då bar det av till en hyrd villa i Landvetter med både barn och hund.
- Vi köpte villan så småningom. Ungefär samtidigt tog förhållandet slut efter fyra och ett halvt år. Jag och Lina flyttade till en lägenhet i Askim. Det var synd, men det blir så ibland.
Evabritt gifte om sig med skådespelaren Lars-Erik Berenett 1970 och fick sonen Matti. De flyttade fram och tillbaka mellan Göteborg och Stockholmmed kristallkronan och spegeln i bagaget. Hon gifte småningom om sig med Olle Ljungberg innan hon blev sambo med Christer Wickman. Summa summarum har hon och barnen på ett suveränt sätt behållit vänskapen med dem alla.
- Jag förstår inte varför jag inte kunde slå mig till ro de där åren. Att jag inte tänkte lite mer på barnen. Det ångrar jag nu.
Teaterdrömmar Sonen Matti, 31, är sotare och en inbiten fotbollsspelare idag. Han har föst nu börjat drömma teaterdrömmar och Sven Wollter har lovat att läsa in proven med honom, om han bestämmer sig för att försöka. Mattis ettåriga lilla dotter Ellen Viktoria är farmors absolut ögonsten.
- Visst är hon fin, säger Evabritt och tar ner ett fotografi från spishyllan. Ellen är det största som hänt mig sedan Lina och Matti föddes.
Lina, 27, är teaterarbetare och jobbar just nu bakom scenen på Intiman i Stockholm. Hon gifte sig i våras med operasångaren Wieslaw Majczuk som kommer från Polen och är verksam på Stockholmsoperan.
- Sven och jag hade jätteroligt när vi ordnade bröllopet. Vi var ute och handlade i tre dagar, körde stolar och bord och hängde girlanger. Det ar andra gången hon gifte sig och vi hade sagt, att om hon gifte sig igen skulle hon få bekosta det själv. Men vi åkte på det förstås, vi älskar henne ju. Det blev ett vackert bröllop med släkt och vänner.
Evabritt har inte ord nog att berömma sin svärson. Han kan allt, säger hon. Nu ska han till och med ge sig på att renovera mormors gamla spegel. Därmed blir det förhoppningsvis äkta bladguld på gipset igen.
Höstregnet smattrar och kottar faller ner på takfönstren i Astri Taubes skulpturateljé. Elden i brasan har falnat och Evabritt lägger på några vedträn för att få fart på den igen. Vinden viner utanför och Östersjöns vågor slår in över stranden bortom skogsbrynet. Det droppar inomhus också. Taket är otätt på flera ställen och det bildas pölar lite varstans på golvet.
- Vi hade nog tänkt att vi skulle leva ihop livet ut, Sven och jag, säger Evabritt. Tyvärr blev det inte så. En vacker dag sitter vi väl på hemmet och talar om den här tiden. Om sextiotalet, då livet var så sorglöst och lätt att leva.
Monica Antonsson
Hemmets Veckotidning
Nr 44, 1995
Jag grät mig till sömns varje dag – det var ju inte så
här det skulle bli!
När Lina Wollter fick veta att ho och hennes älskade Wieslaw väntade tvillingar var lyckan total.
- Eftersom jag mådde väldigt illa var jag glad att få två barn på en gång, säger Lina leende.
Men hemma i lägenheten väntade ingen rosaskimrande lycka…
Tvillingarna Lukas och Emil hade ovanligt bråttom till världen.
I rykande snöstorm- fast det var den 12 maj – bar det av in till BB
frånlägenheten i Fagersjö utanför Stockholm. MammaLinaWollter,28, och pappa
Wieslaw Majczuk, 37, hade bara att hänga med. Och vips så låg de där, två små
knyten i varsin kuvös.
-Vi visste att det var tvillingar, säger Lina. Men inte
att de skulle födas före första augusti.
Hon ser trött men lycklig ut där hon sitter hemma i
fåtöljen med lille Emil i famnen. Han och lillebror Lukas, som ligger på
skötbordet och får en ren blöja av sin far, har hunnit växa till sig lite nu.
Men natten har varit jobbig så varken Lina eller Wieslaw har fått särskilt
mycket sömn.
- Emil har ont i magen, säger Lina när Emil börjar gråta
alldeles förtvivlat. Även Lukas börjar gny, kanske av ren sympati med brorsan.
Barnen tystnar snabbt varsitt knyte hos ”stålstorken”. ”Mobile Baby Hammock”
heter den finurliga konstruktionen som kan underlätta livet för
småbarnsföräldrar och ge dem en stunds vila då och då.
Ibland önskade jag att mamma och pappa var som vanligt folk Lina Wollter är en glad och god tjej med befriande humor. Som dotter till skådespelarna Evabritt Strandberg och Sven Wollter har hon mer eller mindre vuxit upp i turnébussar och teaterdamm, vilket tidigt gjorde henne väldigt självständig.
Ingen hade hört talas om daghem när Lina föddes så Evabritt släpade med sig dottern, babykorgen med sänghimmel och alla andra spädbarnsgrejor vart jobben än tog henne.
Kollegorna tyckte det var kul men vid ett tillfälle blev hon utskälld av en dam på en krog längs vägen. Det var hemskt, tyckte hon, att en småbarnsmor drog land och rike runt med sitt nyfödda barn så där.
Evabritt och sven knöts till Stadsteatern i Göteborg där Lina följaktligen slog rot. Hon debuterade nio år gammal i ”Jösses flickor” tillsammans med Evabritt som hade huvudrollen.
- Befrielsen är nära, nu vaknar vi flickor, sjöng jag med inlevelse. Men jag begrep inte ett skvatt!
Lina vande sig vid att stå på barrikaderna i skuggan av mor och far. När pappa Sven gick med i KFML(r) skaffade Lina en luva med partinamnet på.
- Jag försvarade honom automatiskt, hytte med näven och skrek slagord som ”Jämlikhet åt alla” i vartenda första majtåg, säger lina.
Hennes skolkamrater skrek ”Wollter, Wollter, Wollter” när hon gick över skolgården. Men det var mest för att pappa var så populär i TV-serien ”Raskens”.
- ”Kan du fixafarsans autograf?” frågade de för jämnan. Och det kunde jag ju.
Lina minns ingenting av föräldrarnas skilsmässa. Hon var fyra år då och Evabritt gifte snart om sig. Först med skådespelaren Lars-Erik Berenett, som blev pappa till Matti, och sedan med musikern Christer Wickman.
- Jag fick en häst av mormor att trösta mig med när mamma for på turné. Som tioåring mer eller mindre bodde jag i stallet. Min bror och jag fick hanka oss fram med barnflickor.
Det hände att Lina önskade att hennes mamma och pappa hade varit mer som vanligt folk. Som kompisens mamma till exempel, hon som var hemma om eftermiddagarna och bakade bullar.
- Jag flyttade till och med dit en tid för att pröva på lite vanligt vardagsliv. Men efter en vecka stod jag inte ut längre. Jag saknade allt ”hejsan svejsan” därhemma. Det var för lite av fart och fläkt hemma hos min kompis.
Om Raskens blev Sven Wollters genombrott hos Tv-publiken så blev ”Lösa förbindelser” Evabritts. Det fick Lina och Matti känna på.
-En kväll satt vi och såg på TV när mamma kom i bild i bara morgonrocken. Till vår fasa tog hon av den. Som tur svar hade hon ett linne under. Vi drog en suck av lättnad båda två. Då drog hon av sig linnet också. Åh nej! Så pinsamt! Det blev inte nådigt i skolan nästadag.
Frieriet höll på att sluta i katastrof Lina drömde egna teaterdrömmar. Hon medverkade i skolans musikaler men det var först på en teaterskola i USA som hon förmådde blomma ut på scenen. Förväntningarna här hemma för alldeles för högt ställda. Här var det tungt att heta Wollter.
Lina kom hem till Sverige och fann sin plats bakom kulisserna. De senaste åren har hon varit oumbärlig kostymansvarig på de flesta av Stockholms teatrar.
Hon gifte sig också, med amerikanen Mike Kirby som följde henne till Sverige och blev scenmästare på Stockholms stadsteater. De skildes efter fyra år men har förblivit goda vänner.
Wieslaw, som är sångare av polskt ursprung, träffade hon på Vasateatern för några år sedan. Han hade kommit hit för en flickas skull och bytt en lovande solistkarriär hemma i Danzig mot ett jobb som förste tenor i Stockholmsoperans kör.
- Vi var gifta på varsitt håll, säger Lina. Jag var påkläderska i ”Sköna Helena och Wieslaw sjöng och dansade på scenen. Han delade loge med en kompis och vi tre blev så goda vänner att vi kallade oss ”de tremusketörerna”.
Wieslaw och jag insåg snart att vi ville leva tillsammans så vi bröt upp från våra äktenskap och flyttade ihop. Min katt Samson accepterade honom direkt!
Sedan tog det inte lång tid förrän vi skaffade en irländsk terrier – Conrad. Vi fick halva hunden av mamma i förlovningspresent och betalade själva den andra halvan.
Mamma har både Conrad och Samson nu. Det är tillräckligt livat ändå här hemma med Lukas och Emil.
Efter en tid som sambos friade Wieslaw men frieriet höll på att ta en ände med förskräckelse. Premiären på Jonas Gardells show på Intiman, där Lina var kostymansvarig, var just undanstökad och det var feststämning på teatern.
Wieslaw gratulerade sin Lina med blommor, choklad och en biljett med orden: ”Vill du gifta dig med mig? Vill du bli min fru?”
- Så klart att jag tänkte svara ja, säger Lina. Men vi skulle ut och fira vår lyckade premiär så Wieslaw gick hem innan jag hade hunnit säga honom det. Det fanns ingen telefon att få tag i heller, så när hon kom hem klockan fyra på morgonen, satt han uppe och surade.
- Jag klev in genom dörren och sjöng för full hals: ”Jaaaa, jag vill bli din fruuuu!” Men han var inte särskilt road.
För en sekund var jag rädd att Lukas inte levde Bröllop blev det i alla fall den 28 maj förra året sedan Evabritt och Sven hade slagit knut på sig själva för att Lina och Wieslaw skulle få en minnesvärdbröllopsdag.
- Som de höll på! De ropade oavbrutet på varandra, Evabritt! Evabritt! Sven! Sven! när de skulle ordna festen på Café Farstanäset. Åh, så skönt att de skilde sig när jag var liten, tänkte jag. Jag hade nog blivit ett väldigt tyst barn annars.
Lina och Wieslaw vigdes i Stefanskyrkan i Stockholm. Hennes kollegor på teatern ordnade klänning, makeup och frisyr medan Evabritt och Sven ordnade allt runt omkring. Det blev ett riktigt sagobröllop.
- Prästen är en av operans flitigaste statister. Och operakören sjöng Wagners ”Lohengrin” precis som vi hade önskat oss. Min syster Stina sjöng ”Jag ger dig min morgon” och själv grät jag oavbrutet! Och ingen näsduk hade jag heller! Jag får fortfarande gåshud över hela kroppen när jag ser bröllopet på videon.
Bröllopsresan gick till Sardinien. De reste hem via Polen där de åt en andra bröllopsmiddag med Wieslaws familj. Sedan to det inte lång tid förrän Lukas och Emil anmälde sin ankomst till världen.
- Jag mådde fruktansvärt illa under graviditeten, säger Lina. Därför blev jag glad när jag fick veta att det var två. På så vis slipper jag göra om det, tänkte jag.
Pojkarna vägde ett kilo vardera – 915 respektive 1170 gram för att vara exakt. De fördes vidare till Sachsska barnsjukhuset för att få växa till sig i kuvös.
- Lukas sa inte ett ljud när han kom och de tog raskt ut honom ur förlossningssalen. För en sekund var jag rädd att han inte levde. Emil skrek i högan sky så han fick ligga några minuter på min axel innan de tog hand om honom.
Efter en välförtjänt smörgås och lite kaffe kördes Lina i rullstol till neonatalavdelningen där hon fick se de små gossarna för första gången. Wieslaw bara grät. Av lycka.
Mormor Evabritt var den enda i familjen som reagerade med oro. Hon visste bara alltför väl vad som kan hända för tidigt födda barn och att den första kritiska tiden skulle bli avgörande.
- Hon kom störtandes till BB, säger Lina. Det blev vi som fick lugna henne i stället för tvärtom. Sedan satt vi där alla tre och funderade på pojknamn. Av någon anledning hade vi bara tänkt på flicknamn.
Lina och Wieslawkände sig aldrig särskilt oroliga. De visste helt enkelt ingenting om riskerna och upplevde aldrig att det var någon fara för barnens liv.
- Vi hade ingenting att jämföra med. Och den fantastiska personalen gjorde allt för att vi skulle känna oss lugna.
Inom bara några dagar blev pappa morfar till tre pojkar
Lina och Wieslawvande sig snabbt vid allasladdar och apparater som hjälpte deras barn de första dygnen. Då och då pep larmet till och avslöjade att någon av dem hade slutat andas. Och genast var någon där och puttade till dem under fötterna så att de började andas igen.
- Man lär sig sköta barn i kuvös också, säger Lina. Det gäller att ha lite snits bara.
De pyttesmå gossarna fick syrgas då och då och varenda dag kom mamma och pappa till sjukhuset för att sitta känguru.
-Det gällde att bulla upp med allt man ville ha av läsning och fika, säger Lina. Sedan satt man där fyra-fem timmar i sträck med barnen innanför kläderna för att de skulle känna sig trygga och utvecklas på bästa sätt.
Nätterna tillbringade Lina och Wieslaw hemma i Fagersjö medan pojkarna låg kvar på sjukhuset i sinakuvöser. Till råga på allt tvingades läkarna operera båda två för ljumskbråck. Lina grät sig till sömns varenda kväll den första tiden. Sjukhuspersonalen försäkrade att de hade det bra, men det hjälpte inte.
- Det var ju inte så jag hade tänkt mig sommaren. Jag skulle ju sitta i solen ute på Sjösala med mina barn och bli uppassad av mamma med saft och bullar!
Morfar Sven har bidragit med den fina tvillingvagnen. För övrigt har han nog med sina egna barn, säger Lina och syftar framför allt på tvåårige Magnus som är en riktigt söt liten kille.
- Dessutom fick Stina en son tio dagar efter mig, så pappa blev morfartill tre grabbar inom bara några dagar. Han får väl rabatt på barnvagnar snart!
Lina och Wieslaw har delat på jobbet sedan första stund. När hon matar så byter han blöjor. Och det blev några sköna sensommarveckor med lagad mat varje dag ute hos Evabritt trots allt.
Wieslaw har varit ledig hela sommaren. Det är först i dagarna som han har återvänt till jobbet på Stockholmsoperan.
-Pojkarna gallskrek förstagången vi var ensamma, säger Lina. Jag satte dem på bordet i varsin babysitter och gav dem varsin flaska. Vad skulle jag annars göra? De håller verkligen igång. Ibland förstår jag inte hur de orkar!
Lina vill vara hemma med pojkarna så länge hon kan. Hon har fullt upp och hinner knappt gå på toaletten. Någon matlagning blir det definitivt inte fråga om, så det händer att vännerna slinker förbi med pizza eller hamburgare. På sistone har de fått lite hjälp frånkommunen. Det är en dam som kommer och tar över en stund då och då så att Lina och Wieslawfår äta frukost tillsammans eller ordnasina räkningar.
- Nästa sommar åker vi till Polen för att visa grabbarna, säger Lina. Vi ska över huvud taget försöka resa en hel del med dem framöver. Men det är också viktigt att vi får en stund för oss själva då och då.
Några turnébussar blir det emellertid inte tal om för Lukas och Emil.
-I så fall får de åka med mamma, säger Lina och skrattar gott. Då skulle hon allt bli jätteglad!
Monica Antonsson
Hemmets Veckotidning
Nr 46, 1996
Texten är illa redigerad men tyvärr finns inte originalet kvar.
Ibland blir mina barnbarn livrädda när de ser mig… Det är inte alltid så lätt att ha en mormor som heter Evabritt Strandberg. Det har Emil och Lukas lärt sig. Liksom mamma Lina.
Som barntill Evabritt och Sven Wollter vet Lina att mormor och morfar menar så väl, även om det kanske inte blir som de tänkt sig. Evabritt Strandberg har vuxit in i rollen som mormor.
Tvillingarna Lukas och Emil fyllde ett år redan i mitten av maj. Någon mormorstyp
är hon emellertid inte. Hon varken stickar, virkar eller bakar bullar till sina
barnbarnsärskilt ofta. Evabritt är helt enkelt inte den sortens människa som
stannar särskilt länge på sammaplats.
-Senast vi sågs blev pojkarna livrädda, erkänner hon och
jollrar med Emil och Lukas tills de slutligen spricker upp i stora, soliga
leenden.
- Jag har full fart när jag kommer farande med mitt
hurtiga ”Hej, här är mormor!” I början blev de alldeles vettskrämda – och det
var ju inte så skoj.
- Jag sa ju att du skulle ta det lite försiktigt,
skrattar dottern Lina Wollter, 29. Men du tyckte att pojkarna skulle härdas och
gick på som du brukar.
- Vi ses alldeles för sällan, suckar Evabritt.
Lina och hennes man, polskfödde operasångaren Wieslaw Majczuk, 38, har tagit bilen ut till Evert Taubes mångomsjungna Sjösala som Evabritt hyr sedan snart fyra år. Hon är bara hemma över helgen så det gäller att hinna umgås. Evabritts sambo sedan tio år, pianisten Christer Wickman, bor kvar i stan.
- Det är över, erkänner hon. Först var vi särbor några år, sedan flöt förhållandet allt mer ut i sanden. Men vi är fortfarande goda vänner. Det är viktigt.
Det är svårt när relationer brister men Evabritt har varit med förr. Skilsmässan från Christer Wickman är hennes fjärde och det är inte utan att hon ger sig själv en stor del av skulden.
- Problemet med kärleken är att det man engång blev förälskad och förtjust i, det vill man försöka förändra. Jag försökte faktiskt undvika det den här gången. Men jag är svår att leva med. Det måste hela tiden hända något nytt.
Evabritt arbetar just nu på Stadsteatern i Göteborg. Samtidigt är hon programvärd i TV4:s ”Evabritt” som till stor del handlar om just relationer. Evabritt vet med andra ord vad hon talar om.
- Det är en spännande uppgift men även jobbig och tung, avslöjar hon. Man blir så påverkad av alla dessa människor som gått igenom så mycket.
Lina är imponerad av Evabritts insats som programledare men medger samtidigt att hon inte sitter klistrad framför tv:n så fort mamma är i rutan.
- Mamma lyssnar verkligen, säger hon. Många programledare är bara intresserade av sina egna frågor.
Evabritt och Lina tar var sitt barn i famnen. Det är dags för mellanmål, lite yoghurt i all enkelhet i mormors kök.
- Jag önskar att jag var riktigt rik, säger Evabritt. Då skulle jag ägna mig åt familjen på heltid. Åtminstone ett tag.
- Ett tag ja, säger Lina och skrattar. Du skulle aldrig överleva om du bara tvingades ägna dig åt familjen.
I likhet med många andra 40-talister går Evabritt omkring
med ständigt dåligt samvete för familjen som hon tycker får sitta emellan. Med
dottern Lina och sonen Matti, 25, har hon emellertid bästa tänkbara kontakt. De
är bästa vänner rätt och slätt.
Det tar på krafterna att vara barnvakt.När Linas små pojkar kom till världen var Evabritt snabbt på plats.
- Det kan du ge dig på! Först fick jag inte komma in på Sachsska barnsjukhuset men de såg väl paniken i mina ögon så de släppte in mig till slut. Tack och lov!
Tvillingbröderna hade bråttom till världen och lät sig inte hejdas av att de var tre månader förtidiga. Den 12 maj föddes två små knyten på bara runt kilot vardera.
Evabritt fick inget veta förrän förlossningen var över. Trött och lättad ringde Wieslaw och berättade att hon blivit mormor två gånger om. Då kom hon störtande till BB.
- Om sanningen ska fram så var jag mest orolig för Lina. Men det behövde jag inte vara. Personalen var fantastisk!
Emil och Lukas fick så småningom komma hem. Och för Lina och Wieslaw blev det början på en slitsam tid. Dagar och nätter fylldes av amning, barnskrik och blöjor.
I februari tyckte både Evabritt och Linas pappa, skådespelaren Sven Wollter, att Lina behövde hämta andan. De skramlade ihop till en resa till London och mormor Evabritt och en väninna ställde upp som barnvakter.
- Vi hade en lång invänjningsperiod, säger Lina. Mamma fick ha pojkarna på egen hand några gånger och sista natten sov hon över hos oss för att se hur det fungerade på natten. Sedan for vi iväg Wieslaw och jag. Det var verkligen jätteskönt!
För Lina och Wieslaw blev resan till London en efterlängtad chans att hämta andan. Fast telefonen gick varm när Evabritt lämnade detaljerade rapporter om läget på hemmaplan.
- Jag var fullständigt slut efteråt, minns Evabritt. Det var mycket jobbigare än att repetera in en hel föreställning och sedan ha premiär. Min väninna och jag tog ut pojkarna på stan, gick hem till kompisar, åt gott och hade trevligt. Emil och Lukas var jättesnälla men man är inte van längre. Vi var verkligen dödströtta efteråt.
Jag fick lugna mamma när hon blev hysterisk När Lina var liten stod Evabritt och Sven i början av sina karriärer. De var politiskt aktiva och det var en ära att jobba hårt och klara sig själv. Någon mammaledighet var det inte tal om på den tiden. Lina fick följa med vart än jobben tog hennes flitigt upptagna föräldrar.
- Jag har inte farit särskilt illa av det där, säger Lina idag. Mamma och pappa är konstnärssjälar som måste få leva på ett visst sätt. Så är det bara.
Ibland när Lina talar som om hon var mamma till Evabritt och inte tvärtom.
- Som när vi var på Mallorca, säger Lina. Jag fick mest av allt koncentrera mig på att hålla mammalugn! Annars hade hon fått ett hysteriskt utbrott. Jag fick hela tiden uppmana henne att ta det lugnt.
Resan till Mallorca var en gammal dröm om mor och dotter på tu man hand. Utan män och utan barn. Wieslaw tog hand om Emil och Lukas.
Semestern ledde till flera små äventyr och gav Evabritt och Lina tillfälle till långa, givande samtal. Sådana som man så sällan hinner med i den vardagliga stressen.
Pappa har fullt upp med sina egna barn Lina, Wieslaw och barnen har tillbringat mycket tid på Sjösala i år. Och även hunnit med att hälsa på pappa Wieslaws släktingar i Polen.
- Där har de en helt annan inställning till det här med småbarn. De förstår inte alls när man säger att det är jobbigt med två små livliga pojkar. I Polen hjälps man åt på ett helt annat sätt. Det var jätteskönt medallasläktingar som stod i kö för att få bära Emil och Lukas och gulla med dem.
Morfar Sven Wollter har hittills inte suttit barnvakt för Emil och Lukas någon längre stund. Men så har han ju ett eget yrväder i sitt hus, 3-årige Magnus som också kräver stor uppmärksamhet.
- Vi träffades på centralen i Göteborg en halvtimma i somras, skrattar Lina. Det var när vi avlöste varandra i hans sommarstuga på Orust. Plötsligt var vi samlade på samma parkeringsplats, så det blev en liten stund av småprat medan vi packade våra bilar.
Framöver blir det förhoppningsvis flera tillfällen att träffas, hoppas Lina.
- Jag förstår pappa. Han är oerhört engagerad i sina barnbarn men har samtidigt fullt upp med sitt eget. Först fick han Magnus, sedan födde jag och min syster tre barnbarn åt honom på tio dagar! Det kan bli för mycket för vilken karl som helst.
Monica Antonsson
Hemmets Veckotidning
Nr 21, 2000
Allt som morsan gör blir succé - så länge det inte gäller män...
Evabritt Strandberg var 23 när
hon mötte Sven Wollter. Revolutionsåren stod för dörren och hon hade slagit
igenom i Bo Widerbergs ”Kärlek 65”.
Sven var opolitisk då, som hon säger.
Vietnamnrörelsen var knappt påtänkt och ingen hade hört talas om kvinnokamp,
jämställdhet och barrikader. Det var kärlek och passion, romantik och opolitisk
kärlekslyrik som gällde.
Så föddes Lina sommaren 1967, en
älskad unge till två lovande men ännu rätt okända skådespelare. Dagisplats var
det inte tal om, så Lina fick hänga med på både filminspelningar och turnéer.
Året därpå knöts Evabritt och Sven till stadsteatern i Göteborg, så flyttlasset
gick söderut. Sven blev revolutionär längst ut på vänsterkanten och Evabritt
upptäckte att kvinnor varit förfördelade i alla tider. Pjäsen ”Jösses flickor”
några år senare var en gigantisk protest och lilla Lina sjöng ”befrielsen är
nära” tillsammans med mamma på scenen utan att begripa varför. Likaså hytte hon
med näven och skrek ”Jämlikhet åt alla” i demonstrationståg med pappa.
Så slog Sven igenom som ”Raskens”
och Lina blev omåttligt populär. Grabbarna skrek ”Wollter, Wollter, Wollter”
när hon gick över skolgården och hon fick fixa pappas autograf i parti och
minut. Själv spelade hon med pappa på Angeredsteatern och hade bestämt sig för
teaterbanan. Problemet var efternamnet. Hon närmast kvävdes av förväntningar
redan i skolåldern. När hon blev gammal nog, for hon till Amerika, där ingen
kände henne, och gick på teaterskola. Hon återvände hem och hamnade, med ett
och annat undantag, bakom kulisserna där hon blivit kvar. Numera jobbar hon med
marknadsföring på Oscarsteatern för nöjesmamman Vicky von der Lancken. Hon är,
som hon säger, åtminstone vid teatern.
- Jag har inget minne av jag
mådde dåligt av skilsmässan. Jag har alltid trivts hos både mamma och pappa och
med alla mina halvsyskon. När jag var liten kunde jag möjligen önska, att de
skulle vara mer som vanligt folk. Min kompis hade en mamma som var hemma om
eftermiddagarna och bakade bullar. Jag flyttade dit en tid men kom snart
tillbaka. Jag saknade allt hejsan svejsan därhemma. Det var alldeles för lite
fart och fläkt hemma hos grannen.
Kärleken tog slut. Evabritt gifte
om sig med Lars-Erik Berenett – extrapappa nr 1, som Lina säger. Hon fick en
lillebror, Matti som föddes 1971. Sju år senare var skilsmässan ett faktum.
- Det var tufft när morsan och
farsan skilde sig, säger Matti. Plötsligt bodde pappa inte hemma längre. Fast
man vänjer sig fort, när man är sju. Han kom och hälsade på och det hände att
vi åkte till Frankrike på semester. Så träffade morsan Olle. Han blev som en
andra pappa för mig, tills jag var 14-15 år - då bodde plötsligt inte han där
heller. Men han är suverän och vi har fortfarande kontakt.
Evabritt gifte om sig med Olle
Ljungberg – extrapappa 2 – bildade produktionsbolaget Scendamm och lämnade
Göteborg för Stockholm. Ungefär samtidigt flyttade Sven och hans Viveka Seldahl
till Gävle medan Lars-Erik Berenett ett år senare kom till Stockholm. Lina och
Matti hade bara att hänga med.
Fotboll var Mattis stora intresse. Bollen följde honom överallt, vare sig han var hemma eller i skolan. Han till och med sov med den.
- Jag kunde plötsligt lämna klassrummet, ursäkta mig och säga att jag måste gå på toaletten. Så sprang jag ut och sparkade bollen i väggen några gånger. Jag kunde inte sitta stilla, jag var tvungen att avreagera mig.
Om pappa Lars-Erik var hans bästa fotbollskompis så var mormors man den som oftast fanns till hands.
- Jag bodde hos mormor i Gribbylund, när mamma turnerade. Det kändes nästan som om jag skulle resa bort, när jag skulle hem till henne.
I Gribbylund växte även Lina upp, även om hon periodvis också bodde hos pappa Sven. När Lina och Matti blev lite större fick de klara sig själva, medan Evabritt jobbade om kvällarna.
- Jag var nog väldigt mycket storasyster, säger Lina som numera är gift med polskfödde operasångaren Wiesiek Majczuk och har femåriga tvillingpojkarna Lukas och Emil.
- Men jag lagade maten i alla fall! Sånt kommer man ihåg. Och jag bråkar fortfarande på honom, fast han inte lyssnar. Det går in här och ut där. Han tycker bara att jag tjatar.
Matti säger att han mest fick majskolvar att gnaga på. Men det var gott och de åt som ungar gör framför TV:n. På den tiden sändes såpan ”Lösa förbindelser”, med mamma Evabritt i en av huvudrollerna.
- En kväll såg vi hur mamma kom in i rutan i morgonrock, säger Lina. Hon tog den av sig men hade som tur var ett linne under. Vi drog en suck av lättnad. I samma stund tog hon av sig även linnet!
- Det är inte sant, tänkte man, säger Matti och stönar. Jag var 15 år och morsan visade brösten i TV! Dagen efter var det inte nådigt i plugget.
Lina retade sig på Mattis fotboll och han på hennes barbiedockor. När hon ville lära sig dansa, höll han sig undan. Men när Evabritt och Lina bestämde sig för att han skulle rida, gick det sämre.
- De tvingade upp mig på syrrans häst som skenade iväg över stock och sten. Jag vägrade släppa taget, så jag satt där och skumpade, tills den stannade. Då var jag inte särskilt glad, säger han medan Evabritt och Lina skrattar så de kiknar.
- Lina och jag står varandra väldig nära, säger Matti. Det är därför hon får frispel på mig ibland. Hon skriker, så att man får lägga ifrån sig luren. Hon är dramatisk, känslosam och tycker att jag är en slarver.
- Ändå är vi märkligt oengagerade i varandra, säger Lina. Han har inte sett mig rida och jag hade inte sett honom spela en enda fotbollsmatch, förrän laget kom till Fagersjö, där vi bor. Då gick jag ner till idrottsplanen, jag skulle ju ändå ut med hunden…
Evabritts förhållande med Olle Ljungberg tog slut och efter några år kom extrapappa nr 3, pianisten Christer Wickman, in i bilden.
- Vi delade allt i tio år, innan vi tvingades flytta isär på grund av hans sjukdom, säger Evabritt. Vi stod varandra väldigt nära, tills han sorgligt nog gick bort för en tid sedan.
På scenen gick Evabritt från klarhet till klarhet med sina starka kvinnoporträtt. Till skillnad från Lina hade Matti just ingenting till övers för teatern. Det var trots allt den som den så ofta tog mamma hemifrån.
- När jag skulle ut på turné med ”A star is torn”, klottrade han genom gallergrinden i hissen från femte våningen och hela vägen ner: ”Hej då mamma. Jag älskar dig.” Det skar i hjärtat att behöva åka ifrån honom då. Och tanterna i huset blev arga, så han fick skura rent efter sig.
Som son till två kända skådespelare, kände Matti att han måste hävda sin egen person. Han var stark, så han satte sig i respekt med nävarna. Och inte blev det bättre av att han hamnade i dåligt sällskap.
- Då gällde det att ta tag i
situationen, säger Evabritt. Jag slutade jobba. Det blev mat på bestämda tider,
ordning och reda och nu kommer du hem i tid, annars ringer jag flygvapnet!
Matti rätade in sig i ledet med hjälp av en socialsekreterare som tyckte om,
respekterade och förstod sig på honom. Och så småningom började teaterdrömmarna
gro. Han blev elev vid Calle Flygares teaterskola, missade en roll i Rederiet
på målsnöret och fick provfilma sju gånger för ”Skilda världar”, innan han fick
rollen som Tom i konkurrens med 3 500 andra. När beskedet kom, att han faktiskt
fått rollen, kunde han knappt hålla tårarna tillbaka.
- De första åren sändes Skilda
världar, när det var vällingdags, säger Lina som var omåttligt stolt över sin
bror. Jag tog en unge på varje arm och slog mig ner framför TV:n. Det ska bli
kul att se, vad han kan göra nu, när serien är slut.
Inspelningsarbetet av Skilda
världar avslutades i mars men än finns avsnitt inspelade för två års
sändningar. Vad Matti ska göra framöver, står ännu skrivet i stjärnorna.
Kärleken, självironin och det
befriande skrattet är ständigt nära i roliga familjen, som Evabritts kallar sig
och de sina. De träffas ofta, finns till hands för varandra och ställer upp i
vått och torrt. Som När Lina var arbetslös efter mammaledigheten.
- Jag stod inte ut med att vara
sysslolös, så jag bestämde sig för att starta eget – en secondhand-butik kallad
Wollters hörna. Det var lika bra att dra på, tyckte jag. Någon nytta ska man ju
ha av namnet. Pappa kom dit och läste sagor för barnen om lördagarna. Mamma kom
också och läste och Matti skrev autografer. Vi bjöd på kaffe och kakor och det
kom massor av folk. Ändå höll det inte ekonomiskt.
Privat är Matti en snäll och ödmjuk kille –långt från den Tom vi ser i Skilda världar. Han pratar helst om sjuåriga dottern Ellen och hennes mamma Anna Collsjö som han är tillsammans med. Fotbollen tar fortfarande en stor del av hans tid, trots att han har lämnat Spårvägen och division I till förmån för det mångkulturella grekiska laget Akropolis och division III. Att spela elitfotboll tog helt enkelt för mycket tid.
- Vi är bara två svenskar i laget och det är underbar stämning på matcherna med hur mycket folk på läktaren som helst.
Matti vill helst göra film nu och gärna då en polisserie. Hassel junior, säger han och skrattar. Evabritt turnerar hela våren med Lillbabs och Mikaels Samuelsson i Showtime.
- Jag steppar med Barbro på höga sylvassa klackar, säger Evabritt. Hon stapplar ju alltid omkring på sådana, men det har inte jag gjort på flera år. Jag fick så ont i ryggen, att jag fick gå till kiropraktorn.
Framöver vill hon skriva långfilmsmanus, sjunga in en rockskiva och sätta upp en pjäs med Matti i huvudrollen. Han är inte fullt så entusiastisk men säger att han säkert blir tvungen att ställa upp. När Lina och Evabritt börjar övertala honom, har han inte mycket att sätta emot.
- Allt morsan gör blir bra, konstaterar han. Hon är en artist som heter duga. Ingen annan kan gestalta elva kvinnor på en scenen så trovärdigt som hon gjorde i ”A star i torn”. Det är beundransvärt. Så klart att man är stolt.
Monica Antonsson
Evabritt hade just slagit igenom i Bo Widerbergs
film "Kärlek 65", när hon mötte Sven Wollter. Han hade döttrarna Ylva
och Stina i bagaget och var ännu opolitisk, som hon brukar säga.
Vietnamnrörelsen var knappt påtänkt och ingen hade hört talas om kvinnokamp,
jämställdhet och barrikader. Det var kärlek och passion, romantik och opolitisk
kärlekslyrik som gällde.
Sommaren 1967 föddes lilla Lina, en älskad unge till
två lovande men ännu rätt okända skådespelare. Dagisplats fanns inte då, så hon
fick hänga med på både filminspelningar och turnéer.
Sven blev småningom revolutionär längst ut på vänsterkanten och Evabritt upptäckte att kvinnor varit förfördelade i alla tider. "Jösses flickor” blev en gigantisk protest och lilla Lina sjöng ”befrielsen är nära” med mamma på scenen likaväl som att hon höjde näven och skrek ”Jämlikhet åt alla” med pappa i demonstrationståg utan att begripa varför.
Sven slog igenom som den indelte soldaten Rask med tv-serien "Raskens” och Lina blev omåttligt populär bland kompisarna. ”Wollter, Wollter, Wollter”, skrek de när hon gick över skolgården. Hon spelade teater med pappa Sven på Angeredsteatern och bestämde sig för teaterbanan. Problemet var namnet Wollter. Hon närmast kvävdes av förväntningarna.
– Men jag mådde aldrig dåligt av skilsmässan. Jag trivdes hos både mamma och pappa och med alla mina halvsyskon.
Sven blev småningom sambo med skådespelerskan Viveka Seldahl och fick sonen Karl Seldahl som nu fyllt 33 år och är regissör. Han har dessutom 15-årige sonen Magnus med inspicienten Maria Lindgren. I dag är han gift med journalisten Lisa Wede. Äldsta dottern Ylva gick bort i sviterna efter många års anorexi 2001. Dottern Stina Wollter, 44, är numera välkänd konstnär och tv-profil.
– Men jag har sex barnbarn, säger han och lyser upp. Det är Stinas dotter Lisa, 21, och son Viggo, 14. Han är jämgammal med Linas tvillingpojkar Emil och Lukas. Lina har dessutom den här lilla charmiga gossen Theo som är tre år. Och för bara några månader sedan föddes Malte som är son till Kalle och hans Kajsa.
Ingen av dem har fått någon gräddfil att segla fram i. Inte för att han inte velat ge dem det utan för att de var självständiga redan från början. Men han har självklart funnits till hands på samma sätt som de funnits till hands för honom. De lever sina liv parallellt men vet var de har varandra och ställer alltid upp.
– Den här tösen är en oerhört kompetent kvinna. Lina har lämnat ett förhållande. Det var smärtsamt och så ska det vara. Annars hade det ju inte betytt någonting. Man sörjer sin brustna relation och knyter därefter vänskapsband. Så gör vi i min familj. Det skulle aldrig falla oss in att blanda kärlek med prestige.
Det är förstås inte så lätt som det låter. När Sven i mitten av 60-talet lämnade sitt första äktenskap stred han för att få vårdnaden om sina flickor.
- Delad vårdnad fanns inte då. Som man hade man inte en smörklicks chans i helvetet att få vårdnaden om sina flickor. Jag har aldrig förlorat kontakten med mina barn men jag har fått kämpa för det. Så småningom grävde vi ner stridsyxan och fick till en lämplig umgängesform som passade oss alla.
När Lina anmälde sin ankomst till världen spelade Evabritt och Sven in en lågbudgetfilm som kom att heta "Jag älskar, du älskar" om ett par som väntar barn och hur det påverkar deras liv.
– Vi hade till och med en kärleksscen där man fick se Evabritt i hela hennes praktfulla havandeskap.
- Det var 60-tal så de var nakna hela tiden, stönar Lina som under uppväxtåren tyckte att det var lite väl många kärleksscener med föräldrarna.
– Men det var vackert, protesterar Sven. Du låg ju i magen. Sista scenen var när jag som pappa stod och tittade på dig genom en glasruta. Så var det ju för pappor förr.
– Ja, ja, ja, säger Lina. Det var jättefint. Några år senare kom det ut en tjock bok om svenska filmskådespelare. Jag satt och bläddrade i den när jag var liten. Mamma fanns med, pappa fanns med och Anna Karolina Wollter fanns med. Vilken lycka! Jag spelade dottern, stod det.
De numera magiska revolutionsåren stod för dörren. En kraftig vänstervåg drog över världen och människor engagerade sig mot Vietnamnkriget och för FNL-rörelsen. Sven, som hade ett utpräglat rättvisetänk med sig i bagaget hemifrån, blev en av de rödaste.
– Vi som engagerade oss för Vietnams folk var kanhända naiva men väldigt renhjärtade, vill jag påstå. På teatern bröt min generation med de gamla auktoriteterna. Vi krävde att vi som självständiga konstnärer skulle få något att säga till om och inte bara behöva ta de roller som slängdes åt oss. Vi hade mycket att slåss för och det fanns utrymme för vår entusiasm.
Sven, som är utrustad med ett väl utvecklat civilkurage, stod ofta högst upp på barrikaderna.
– Det var väl det som var problemet med Evabritt, erkänner han. Hon sympatiserade med mina idéer men jag var mer borta än hemma. Lina var ofta med redan när hon låg i barnvagn. Alla mina äldre barn har förresten gått i demonstrationståg. Ändå tycker jag inte att jag har pådyvlat dem mina åsikter.
– Röd front! Klass mot klass, skanderade vi, skrattar Lina. Men mamma fick nog en dag, packade mig i bilen och drog.
– Just det, säger Sven. Jag hade lärt henne köra bil och köpt en Saab åt henne. Några månader senare hade hon en ny kille! Då drog hon. Jag har till och med en bild där hon står och vinkar adjö.
Det var måhända skådespelaren Lars-Erik Berenett som Evabritt senare fick sonen Matti med.
– Det spelar ingen roll längre, skrattar Lina. Du säger en sak och mamma säger en annan. Jag vet aldrig vem av er som har rätt. Hur gamla är de, tänker jag.
Sven gör ingen hemlighet av att det var smärtsamt. Men han gick vidare och avstod från att slåss om vårdnaden.
– Jag hade fullt förtroende för Evabritt. Hon är en fantastisk mamma. Dessutom blev vi kvickt nog goda vänner. Efter den första smärtan var vi bara intresserade av att ordna det så bra som möjligt för Lina.
Sven köpte en orange gammal televerksbil med skåp för en billig slant på Försvarets Överskottslager för att kunna ta familjen på semester.
– Vi bäddade med madrasser, kuddar och filtar åt ungarna i skåpet. De lekte och hade förbannat roligt medan vi körde omkring.
Lina minns att bilen hade ett litet värmeskåp i instrumentpanelen. Där televerksarbetarna förmodligen hade värmt sina matlådor kunde hon och systrarna värma kanelbullar.
– Och så sjöng vi, skrattar Lina. "Sådan är kapitalismen" och "What shall we do with the drunken sailor". Frågan är vart vi var på väg? Vart åkte vi egentligen?
- Vi körde landet runt, hälsade på hos vänner och sov i bilen.
Sven hade fått sitt genombrott som skådespelare redan 1965. Det ledde först till en huvudroll i August Strindbergs "Hemsöborna" och sedan till Wilhelm Mobergs "Raskens" som Sven fortfarande förknippas med. Ylva och Stina är med i bild och det skulle även Lina ha varit.
– Jag skulle ha spelat dottern som Raskens fick med Nergårds-Anna i sista avsnittet. Men då var jag åtta år och för gammal. Det blev inget av med det.
När serien började sändas blev Lina omåttligt populär i skolan. Många var grabbarna som skrek: "Wollter, Wollter, Wollter" när hon gick förbi.
– Jag var blyg och tyckte inte alls om uppmärksamheten. När man var ute med pappa ville alla prata med honom. Han är ju snäll och väldigt social så han tog sig tid. Det var ju inte så kul när man var nio år. Tiden med pappa var ju väldigt dyrbar. Jag ville ha honom för mig själv.
Lina blev mobbad i skolan av både barn och föräldrar på grund av Svens politiska engagemang. Fler än en gång kom han till hennes undsättning. Vid ett tillfälle fick hon till och med byta skola.
– Fast egentligen fick jag väl skylla mig själv som gick till plugget i röd toppluva som det stod Kfml(r) på. Men jag såg den bara som en toppluva. Jag tyckte att den var snygg.
Lina växte mer eller mindre upp på Göteborgs stadsteater där både Evabritt och Sven arbetade under många år. Då och då fick hon statera likaväl som hon sjöng feministiska kampsånger som "Befrielsen är nära" på scenen med sin mamma i "Jösses flickor".
– Jag skulle bo hos min kompis en trappa ner vid ett tillfälle när mamma skulle på turné. Det såg jag verkligen fram mot. Hennes mamma bakade bullar, kokade egen choklad och bredde mackor av Skogaholmslimpa. Sånt var ju inte jag van vid med en mamma som jobbade sent om kvällarna och behövde sova om morgnarna.
Det var kul några dagar. Sedan stod Lina inte längre ut. Grannfamiljen saknade temperament, tyckte hon. Där fanns inte minsta lilla konstnärskreativa kaos.
– Till slut ställde jag mig upp och skrek. Jag klarar inte det här! Jag står inte ut med detta lugn. Sedan flyttade jag hem till pappa. Jag behövde lite kaos helt enkelt.
Lina drömde om att bli skådespelare. Men med två så kända föräldrar blev branschens förväntningar så höga att hon till sist avstod. Hon spelade med i "Blodsbröder" och "Hemsöborna" men övergick till att jobba bakom scenen med allt från kläder till rekvisita innan hon sadlade om helt.
När Lina varit mammaledig med Emil och Lukas och det var dags att börja jobba igen ville hon bryta med teatern. Med två små barn och en man, operasångaren Wieslaw Majczuk, som sjöng om kvällarna, ville hon arbeta dagtid.
– Jag hittade en lämplig butikslokal i Farsta och fick ett starta-eget-bidrag. Sedan gick jag till pappa och bad om pengar. Tack vare honom kunde jag köpa butiksinredning, måla lokalen och köpa ett lager barnskor från Polen. Då var det bra att heta Wollter.
Butiken fick namnet Wollters hörna som bara på namnet lockade kunder att kliva in. Väl inne möttes de av både fika och korv med bröd för alla som ville handla. Men inte nog med det…
– Jag var där flera gånger och läste sagor, säger Sven. Det var Evabritt också. Självklart ställde vi upp. Det var ju jättekul.
– Det kom många mormödrar när du var där, skrattar Lina. De var inte fullt så många när mamma läste sagor.
Ett halvår senare slog en stor Second Hand-butik upp sina portar strax intill. Lina tvingades stänga och lägga ned företaget innan det gick omkull. Sedan dess har hon jobbat på olika produktionsbolag och är idag projektledare för "Antikdeckarna" i TV4plus.
- Det är synd att hon inte har satsat på sången, säger Sven som genom åren troget har ställt upp och betalat hennes sånglektioner.
– Hon är faktiskt minst lika bra som sin mamma. Jag har just sagt åt henne att samla material. Gör det för tusan så kanske vi spela in en platta ihop.
Det var när skådespelerskan Evabritt Strandberg, 72, gick till doktorn inför inspelningen av filmen ”The Quiet Roar” som allt började. Hon skulle spela huvudrollen som den dödssjuka ”Marianne” som ställer existentiella frågor på sin spets. Filmbolaget ville försäkra henne och för det krävdes ett friskintyg.
– Allt var bra men doktorn sa att han uppfattade ett blåsljud från hjärtat, säger Evabritt där hon sitter med en kopp ”pensionärskaffe” vid köksbordet hemma hos dottern Lina Wollter, 47, i Sköndal. Flyttstök råder och lägenheten är full av kartonger. Lina och hennes söner, tvillingarna Emil och Lukas, 20, och minstingen Theo, 9, ska flytta till en mer ändamålsenlig bostad bara ett stenkast bort. Familjen är på plats, plockar och packar men pauser hör till och då är pulverkaffe helt okej.
– Jag hade hört det där om blåsljud förr, säger Evabritt. Men jag har ju alltid varit frisk och därför inte tänkt mer på det. Den här gången bestämde jag mig för att vid första bästa tillfälle kolla upp det.
Tillfället kom i samband med en läkarundersökning hos husdoktorn. Evabritt bad om remiss till en specialist.
– Husdoktorn tyckte inte att det behövdes. Jag var ju frisk, som han sa. Men jag stod på mig. Jag har ett blåsljud. Jag vill veta vad det är.
En tid senare blev hon undersökt på specialistklinik och fick veta att hon hade ett bråck på stora kroppspulsådern.
– Jag fick en chock! Tusen människor dör av sånt varje år i Sverige. Det har man ju hört talas om. Folk bara dör knall och fall när ådror brister. Aortaaneurysm, heter det när det sitter på stora kroppspulsådern.
Lina ansluter sig och berättar att Evabritts aorta var uttöjd till 54 mm i diameter vid bråcket jämfört med normala 30-35 mm. Det är hon som har koll på alla fakta.
– Det var ju tur i oturen att jag var arbetslös och kunde ägna all tid åt mamma, säger Lina som annars jobbar som projektledare för tv-program som Körslaget, Sveriges värsta bilförare och Pensionärsjävlar om hon inte tjänstgör bakom kulisserna på någon av våra teatrar. Mellan varven är hon dessutom linedanceinstruktör och sångerska i coverbandet Kongo Allstars som hon driver tillsammans med kärestan, basisten Putte Ollars.
När Evabritt blev sjuk tog hon sin vana trogen kontroll över situationen, hängde med på alla informationsmöten och blev sin mammas stora stöd.
– Jag bestämde mig direkt för att sluta röka, säger Evabritt. Aneurysm kan visserligen vara ärftligt men rökning i kombination med hög ålder är också riskfaktorer. Jag slängde cigaretterna i första bästa papperskorg när jag kom ut. Jag hade i och för sig länge tänkt sluta och försökt flera gånger utan att lyckas men nu var det helt enkelt dags.
– Hon försökte övergå till snus, skrattar Lina. Hon satt och körde sin bil med snus under läppen medan jag googlade och läste högt om hur farligt det var.
– Det var bara att spotta ut snuset, säger Evabritt. Det finns inget försvar för att snusa heller. Men det var helt okej. Det är ju äckligt!
I första skedet fanns ingen omedelbar anledning till oro. Evabritt fick åka hem med en ny besökstid om tre månader. Hennes mamma hade visserligen dött av bråck i hjärnan och såväl mormor som morfar dog plötsligt de också men Evabritt kunde ändå ha levt med sitt bråck hela livet. Just då tydde ingenting på överhängande fara.
– Tre månader senare var aortan 57 mm i diameter, säger Lina. Vid 60 mm spricker den. Då dör man.
Evabritt remitterades därmed vidare till thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset för operation.
– Vi var så klart väldigt oroliga. Men jag är rätt härdad och van vid sjukhusmiljön sedan Emil och Lukas var små. Det kunde vi dra nytta av nu.
Tvillingpojkarna Emil och Lukas kom till världen nästan tre månader för tidigt. De var små som två mjölkpaket ungefär och fick kämpa för varje andetag i flera månader innan det stod klart att de skulle överleva. Det var den prövningen som gjorde att Lina nu kunde bistå sin mamma så bra. Dessutom fanns lillebror Matti Berenett – känd från såväl Beckfilmer som tv-serier - som stöd i närheten.
– Han har lämnat skådespelaryrket, säger Evabritt. Numera är han handbollstränare och får ägna sig åt det han verkligen brinner för.
Inför operationen blev Evabritt och Lina informerade om att hennes kroppstemperatur skulle sänkas till 18 grader. Därefter skulle en hjärt- lungmaskin som håller igång hjärnan kopplas in. För övrigt skulle kroppen vara avstängd medan läkarna tog bort bråcket och ersatte det med ett konstgjort.
– Jag tror vi slutade andas båda två för en sekund när vi hörde det, säger Lina.
Evabritt avslutade sin föreställning ”Evabritt à Vivre” och fick tid för operation i slutet av april. Fullt förståligt nervös och lite rädd laddade hon upp med vad som behövdes för att skriva testamente.
– Men det blev inte av. Jag har ju bara två barn. De får väl dela på allt och göra vad de vill med huset och tomten, tänkte jag.
Evabritts hus är en stuga vid en liten sjö på Vindö i Stockholms skärgård. Där bor hon sedan många år med sina hundar, chihuahuan Aramis och den svarta vallhunden Porthos.
– Mamma ville att vi skulle starta en blogg i samband med operationen. I den skulle vi skriva ungefär som i en dagbok.
– Det görs bara tre, fyra operationer som den här varje år, säger Evabritt. Det kändes viktigt för mig att få berätta för dem som kanske sitter där ute och oroar sig för samma sak.
Bloggen blev verklighet och i den kunde vänner och bekanta följa det dramatiska förloppet.
– Vi försökte lätta upp det hela med bus och skoj, säger Lina som varje dag pendlade mellan hemmet och sjukhuset för att finnas till hands.
– Vid lunchtid den 29 april kom samtalet från professorn och överläkaren som opererade mamma. När han sa att allt hade gått bra kunde jag äntligen andas ut. Vidare sa han att det var den värsta kroppspulsåder han någonsin sett. En hel decimeter av aortan fick de byta ut. Mamma kunde ha dött när som helst!
– Vilken tur att hon är lite av en häxa som känner på sig saker och ting! Nu måste både Matti och jag läkarundersökas med tanke på att aneurysm kan vara ärftligt.
Några månader efter operationen är Evabritt nästan sig själv igen. Hon är visserligen svagare, glömsk och ibland lite förvirrad men det hör till. Ett halvår ska det ta att bli helt återställd.
– Jag är fantastiskt glad över att få vara friskt, säger hon. Det finns ingenting mer jag kan önska mig. Vi har en väldigt bra sjukvård. Jag är djupt imponerad av alla som jobbar på thoraxkliniken.
När vi en stund senare går ut i den sköna sommaren för att ta några bilder berättar Lina att hon till hösten blir regiassistent åt lillebror Kalle Seldahl som ska regissera pappa Sven Wollter i Riksteaterns uppsättning ”Aftonens ämne, kärlek” som ska ut i landet på turné. Evabritt skulle egentligen också ha varit med.
– Det är synd att hon inte kan vara med, säger Lina som gärna skulle ha sett sina föräldrar tillsammans på scenen.
– Jag har jobbat med Riksteatern förut men jag har aldrig jobbat med pappa. Jag kan tänka mig att han kommer att ropa: ”Assistenten!”. ”Ja, herr Wollter”, ska jag svara då.
– Det blir jättekul, säger Evabritt och skrattar gott. Humorn och skrattet binder dem samman.
Emil och Lukas som förra våren tog studenten vid Stockholms musikgymnasium och som nästan sjunger lika vackert som sin pappa, operasångaren Wieslaw Majczuk, ska plugga psykologi respektive arkeologi till hösten. Allt medan lillebror Theo satsar på att bli hockeymålvakt.
– Det blir han som får försörja oss, skrattar Lina medan hundar och ungar samlas till en gruppbild. Nu är även den svarta pudeln Zarah – döpt efter den legendariska sångerskan Zarah Leander som Evabritt så ofta gestaltat.
– Det är mammas före detta hund, förklarar Lina. Hon bor numera hos mitt ex, tvillingarnas pappa.
Det finns en chans att Evabritt avslutar sommaren åt Stockholms Parkteater med en föreställning i Galärparken. För övrigt ska hon ta det lugnt på doktorns order.
– Det ligger inte riktigt i min natur, klagar hon. Men i oktober går ”Evabritt à Vivre” upp igen. Det ser jag verkligen fram emot.
Monica Antonsson
|
Barnbarnet Lisa målade... |
Wikipedia:
Sven Justus Fredrik Wollter, född 11 januari 1934 i Göteborg, död 10 november 2020 i Luleå,[1][2] var en svensk skådespelare och författare. Wollter medverkade i många filmer och TV-serier, däribland Hemsöborna (1966), Raskens (1976), Mannen på taket (1976), Charlotte Löwensköld (1979), Mannen från Mallorca (1984), Sista leken (1984), Änglagård (1992), Ivar Kreuger (1998), Sally (1999) och En sång för Martin (2001).
Wollter var son till redaktören Kjell Wollter (1884–1950) och Elsa, född Ekwall (1905–1980).[3] Efter studier vid Göteborgs stadsteaters elevskola 1953–1957 var Sven Wollter engagerad vid Pionjärteatern 1954 och 1958, Bygdeteatern 1959, Riksteatern 1960–1961, Norrköpings stadsteater 1961–1963, Vasateatern 1964–1966 och TV-teatern 1966–1967. Han återvände sedan till Göteborgs stadsteater där han verkade 1967–1983, därefter vid Folkteatern i Gävleborg 1983–1986 följt av Stockholms stadsteater från 1986.[4]
1977 turnerade han med Tältprojektet, en ny form av politisk teater. Om detta sade Wollter att "det är det största jag varit med om, även om jag gjort oändligt många större roller."[5]
Wollter blev allmänt känd genom sin medverkan i Sveriges Televisions Vilhelm Moberg-serie Raskens under 1970-talet. Sven Wollter har genom årens lopp haft flera uppmärksammade roller, bland annat 1976 då han spelade polisinspektör Lennart Kollberg i Bo Widerbergs film Mannen på taket. För rollerna som polisinspektör Bo Jarnebring i Widerbergs Mannen från Mallorca (1984) och luffare i Jon Lindströms Sista leken (1984) tilldelades han en Guldbagge för Bästa skådespelare 1985. Ännu en Guldbagge fick han för titelrollen i Bille Augusts En sång för Martin 2001. Genom åren blev han en mycket omtyckt och populär skådespelare, främst för sitt breda urval av roller, alltifrån den demenssjuke kompositören Martin i En sång för Martin (2001) till den inbitne kommissarie Van Veeteren i ett antal kriminalfilmer.
1989 släppte Wollter soloalbumet Nån sorts man, med tolkningar på svenska av bland annat Leonard Cohen och Tom Waits. Ett andra album, Sånger från tjugonde seklet, utgavs 2009, där Wollter framför politiska sånger av bland andra Dan Berglund, Bertolt Brecht och Joe Hill.
Wollter var gäst i Här är ditt liv i SVT den 10 oktober 2009.
Wollter hade kring 2010 ett eget radioprogram i P4 som hette Wollter i P4.[6] Han sa dock upp sig 2012 på stående fot efter att ha censurerats när han kritiserade regeringen Reinfeldts förslag till höjd pensionsålder.[7] Wollter var även politiskt engagerad och var medlem i Kommunistiska partiet,[8] tidigare KPML(r).
Bland framstående roller finns titelrollen i Hjalmar Bergmans Swedenhielms på Östgötateatern 2014 och Kung Lear samma år.[9] Sven Wollter pensionerade sig från teatern 2016 för att flytta ihop med sin hustru Lisa Wede.[10]
År 2018 gjorde SVT:s Ann Victorin dokumentären Sven Wollter – 65 år på scenen. Där konstaterar han bland annat att det svartaste han varit med om i hela sin karriär var efter Benny Fredrikssons självmord.[11]
Den 10 november 2020 avled Sven Wollter i sviterna av covid-19, efter att ha insjuknat vid ett besök i Stockholm.[1]
Tillsammans med Maja-Brita Mossberg skrev Wollter den självbiografiska tankeboken Bakljus (1994). Denna har senare följts av fler egenhändiga böcker som den likaledes självbiografiska Pojke med pilbåge; eftertankar i ord och bild (2013), romanen Hon, han och döden (2016) och Britas resa (2018).
Wollter var mellan 1956 och 1958 gift med Maja-Brita Mossberg, med vilken han inte fick några barn. Han fick fem barn från ett senare äktenskap och förhållanden[12] Dessa är döttrarna Ylva (1962–1992) och Stina Wollter från det andra äktenskapet med Annie Jenhoff (1960 till 1967),[13] dottern Lina Wollter med Evabritt Strandberg, sonen Karl Seldahl tillsammans med Viveka Seldahl samt sonen Magnus. Den sistnämnde fick han i sin kortvariga relation tillsammans med Maria Lindgren. Han sammanlevde med Seldahl från 1971 och i stort sett fram till hennes död.
Wollter var från 2003 och fram till sin död 2020 gift för tredje gången med journalisten Lisa Wede.[14]
Sven Wollter var bror till diplomaten Karl-Anders Wollter. Hans brorsonson är Christopher Wollter.