onsdag 27 mars 2019

Josefin Nilsson inför Mellon...

Josefin Nilsson längtar efter att bli mamma men...

Man måste vara två innan man blir tre

Det måste kännas rätt. Därför har Josefin nobbat alla tidigare övertalningsförsök att ställa upp i Melodifestivalen. På lördag i Linköping blir det äntligen av. Nu väntar Josefin bara på att det ska kännas rätt även när det gäller kärleken!


Josefin Nilsson, 35, är känd för att vara tidsoptimist. Det betyder att hon tror sig ha mer tid än hon har och att hon därför ofta riskerar att komma för sent. Den här dagen bromsar hennes taxi emellertid in vid Norr Mälarstrand 30 prick klockan tolv som avtalat är. Skivbolaget har planerat hennes dag och sett till att en förbeställd taxi tar henne från plats till plats på utsatt tid. Allt hon behöver göra är att hoppa in och ut ur bilen.
– Somliga tycker att det är charmigt med folk som inte håller tiden, säger hon. Men om sanningen ska fram, så har jag själv börjat reta mig på den egenskapen.

Det blåser snålt och kallt så Josefin drar igen kappan, vinkar till floristerna i blomsteraffären och går före in i värmen på Mälarstrandskrogen. Krögaren blir glad och bjuder på en läsk. Hon är ett kärt återseende. Det märks. Josefin har bott i huset och var då ofta gäst på restaurangen. Så sent som i maj förra året gick flyttlasset till den nya våningen på Söder.
– Jag älskar att se vatten omkring mig, säger hon med tanke på fjärden som ligger mer eller mindre snötäckt tvärs över gatan.

– Det var därför jag flyttade hit. Som öbo från Gotland, tycker jag om att se vatten omkring mig. Att bo på Kungsholmen var ungefär som att bo på en ö. När jag var 18 år och cyklade förbi här, bestämde jag mig för att en gång flytta hit. Det fick jag göra också. Nu är det en annan tid. Nu bor jag på Söder. 

Om Josefin flyttade på grund av kärleken, så avslöjar hon det inte. Faktum är att hon skyddar sina före detta pojkvänner så gott hon kan genom att berätta just ingenting om dem. Några är emellertid rejält namnkunniga. Eller vad sägs om den eldfängde skådespelaren Örjan Ramberg, den folkkäre allsångsledaren Anders Lundin och komikern/regissören Hannes Holm. Utifrån sett har de bara det gemensamt, att de alla har älskat Josefin.
– De är verkligen mycket olika varandra, skrattar hon och slår ifrån sig alla försök att beskriva sin personlige idealman. Det är omöjligt att definiera hur han ska se ut som så småningom ska få hennes kärlekslåga att brinna för gott. Hittills har hon inte lyckats hamna i rätt famn.
– Varför kärlek tar slut har sina vitt skilda och djupt personliga orsaker, konstaterar hon.

Ibland har det varit hon som har gått och ibland har hon blivit lämnad. Oavsett på vilket sätt, så gör det ont när knoppar brister.
– Kärlek är oerhört viktigt för mig vare sig det gäller kärleken till en man, till familjen, till gudbarn och syskonbarn eller till arbetskollegor. Jag ger väldigt mycket och ibland lite för mycket till och med. För mig är kärleken störst, när man ger av sig själv utan att kräva något i gengäld. Man får trots allt oftast kärlek tillbaka i alla fall. Då mår man bra. Då växer man, blommar och är lycklig. Men man kan lika gärna vissna i ett förhållande. Det finns inga garantier när det gäller kärlek. Då är det bättre att vara ensam. 
Och om en man har försökt påverka mig att exempelvis ge upp min karriär, så har jag gjort som jag har velat ändå. Jag litar stenhårt till min magkänsla och har alltid gått min egen väg.

Det är möjligen förklaringen till att Josefin just nu trivs ganska bra med att vara solokvist och att själv få rå sin tid. Samtidigt är hon mottaglig för kärleken med stort K - om den till äventyrs skulle dyka upp.
– Skriv det, säger hon och skrattar. Jag har gott om plats för varma, goda män i mitt hjärta. Och visst längtar jag efter barn. Självklart! Men man måste vara två innan man blir tre. Allt annat vore fel trots att den biologiska klockan tickar och tiden går. Föräldraskap ska inte forceras fram till vilket pris som helst. För övrigt får jag just nu mitt gos ändå, eftersom Birgitta Jacobsson i Ainbusk har sin lille Casper med på vår turné. Han är bara ett halvår gammal och vi är ju som en familj allihop.

Josefin snusar. Lakritssnus. Hon gör det ofta men bara korta stunder. Åtgången är därför stor på portionspåsarna som hon tycker snabbt mister sin charm.
– Men hallå! Skriv inte om det. Jag ska sluta! Vid rätt tillfälle. Det är ingen annan i familjen som vare sig snusar eller röker. Det var en av mina karlar som lärde mig det.

Josefin kom till världen som Monica Emma Josefin Nilsson i byn När på Gotland. Hon kallades Monica då, för att pappa Allan hade sett filmen ”Sommaren med Monica” och var förtjust i namnet. Mamma Doris var inte lika entusiastisk. Kanske gillade hon inte ens filmen? Hur som helst så fick det bli Josefin i stället efter några månader. 
– Fast jag kallades för Lillan tills min syster Hanna kom till världen och tog över namnet.

Tillsammans med systern Marie, brorsan Janne och deras kompisar fick Josefin hänga med så gott hon kunde bakom kulisserna på byns lokalrevy. Pappa Allan, som var bonde till professionen, var nämligen ortens okrönte revykung. Vartannat år ställde han till med revy och snart skulle det visa sig att äpplena inte hade fallit särskilt långt från päronträdet.   

Sexton år gammal kom Josefin till Stockholm för att plugga på Södra Latin, en populär skola med estetisk linje för blivande musikalartister. Hon bodde ett år i Högdalen och fick ta tunnelbanan till stan varje dag innan hon så småningom lyckades hyra in sig i ett rum vid Odenplan mitt i stan. 

Sång- och showgruppen Ainbusk Singers med storasyster Marie, Anneli Roswall och Birgitta Jacobsson var ett begrepp redan då och snart kom landsplågor som ”Jag mötte Lassie” och ”Älska mig för den jag är” på skiva. Sedan dess har karriären bara rullat på. Förutom drygt 20 år med Ainbusk har Josefin gjort filmer som Adam & Eva mot Björn Kjellman och spelat den hetlevrade, ryska kvinnan Svetlana i musikalen Chess. Efter hundra föreställningar på två år, tvingades hon sjukskriva sig på grund av överansträngning. Men hon var snabbt tillbaka, för att hon helt enkelt älskade sin roll.
– Kvällstidningarna skrev att jag hade kollapsat. Men det var bara det att livet hade snurrat på i rasande fart alldeles för länge. Jag var väldigt trött och tog en timeout för att vila.    

Närmast stundar Melodifestivalen för Josefin som tidigare har tackat nej flera gånger trots lockande anbud från såväl Bert Karlsson som Billy Butt. Det har inte passat in att vara med och det har inte känts rätt. Hon har för övrigt inte den sortens behov av att stå i rampljuset, säger hon.
– Jag är så privilegierad som har Ainbusk. När vi gör våra låtar och föreställningar, så skriver vi själva och har ett budskap. Det känns ärligt och underbart roligt. Vi är dessutom väldigt fnissiga och har kul ihop. Det är svårt för en vanlig schlager att knäcka det.

Den här gången har Josefin i alla fall tackat ja. Så fort hon hörde balladen ”Med hjärtats egna ord”, var saken klar. Lotta Ahlin har knåpat ihop en riktig vinnare i samarbete med Jonas Isaksson och Tommy Lydell,
– Jag ville genast sjunga in den, säger Josefin. Budskapet är enkelt och rakt och angår oss alla.

Hon behövde bara segla in på presskonferensen i december för att bli tävlingens storfavorit. 
– Det är lite jobbigt, erkänner hon. Jag försöker att ta det lugnt. Det blev nog mest en chock för omvärlden att jag ska vara med. Jag hade verkligen inte väntat mig att det skulle bli ett sådant här ståhej. Själv har jag faktiskt samma härliga, pirr i magen som jag hade, när jag var sju år och tävlade i Tiljans talanger hemma på Gotland med min bästa kompis Anna. Vi sjöng Fritjof och Carmensita. Jag var Fritjof och klädd i tjusig sjömanskostym. Vi fick verkligen publiken med oss. Efteråt, när vi åkte hem i pappas röda Volvo, lutade jag mig mot honom och sa att det här vill jag göra! Det var näsan magiskt, sa pappa. Han kände en sådan glädje.

När Josefin tävlar i Linköping vet hon att tjejerna i Ainbusk sitter klistrade vid TV-apparaterna. De har alltid varit hennes främsta supporters och visar aldrig ens tillstymmelse till avundsjuka. 
– De skickar SMS, säger hon. Vi tänker på dig i dag, skriver de och önskar mig lycka till. De vet så väl, att det finns en väldigt liten Josefin också. Då känns Ainbusk väldigt tryggt. De är mina verkliga vänner.

Vare sig Josefin vinner Melodifestivalen eller ej, så kommer ”Med hjärtats egna ord” att finnas med på den CD hon släpper till våren. Den får gott sällskap med hennes egen musik likaväl som sånger signerade Niklas Frisk.
– Jag känner inte att jag bara måste ha egna låtar med på plattan. Jag vill framför allt att de ska vara bra. 

Josefin har längtat länge efter att få ge ut sin andra soloplatta. Den första, som hon gjorde med Björn Ulvaeus och Benny Andersson, blev ingen större hit. När hon för fem år sedan var redo för revansch, blev det trassel med skivbolaget så allt rann ut i sanden. Men nu är det alltså dags. Josefin läser dessutom ett filmmanus just nu som hon kanske tackar ja till framöver. 
– Det är väldigt spännande, säger hon. Men allt är hemligt. Vi får se hur det blir…
Monica Antonsson.

Josefin fick tyvärr inga barn. En man hon älskade slog henne sönder och samman.
Josefin var född 22/3 1969 i Alvare, Närs socken på Gotland.
Hon dog 29/2 2016 i Själsö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar