måndag 15 februari 2021

Meta Roos

Hänt Extra
Nr 40, 2003

Det var dags för oss att flytta ut i skogen..!

Meta Roos och Jan Ottesen har lämnat Täby kyrkby, där de byggde sin villa för 13 år sedan. I stället har de köpt och renoverat ett 80-talshus i Bålsta och därmed fått ett mer centralt läge 40 minuter från Stockholm och Uppsala samt 20 minuter från Enköping och Västerås. 

– När vi bodde i Täby, tog det 40 minuter bara att komma ut på E18, säger Jan. Dessutom försvann idyllen som en gång fick oss att flytta dit. Vi hade vacker natur, goda grannar och kacklande höns omkring oss. Nu är området fullt av stora hus på för små tomter. Det var dags för oss att flytta ut i skogen.

– Dessutom har Jan alltid haft en längtan till vatten, säger Meta. Här har vi Mälaren in på knutarna. Jan fiskar abborre och gös, medan jag syr gardiner här hemma.

Huset är byggt på 60-talet av en finländare som efter alla konstens regler även byggde en vedeldad bastu. Dit trippar Meta i morgonrocken mest varje kväll, medan Jan springer spritt språngande naken över gräsmattan. Han är övertygad om, att han därmed höjer tomtpriserna åt grannarna.

Meta har just släppt en CD med jazzlåtar. Hon lanserar den själv genom att åka runt bland lokalradiostationerna och bli intervjuad. ”Soft winds” har därefter valts till ”Veckans album” i både Jönköping och Skaraborg.
– Den är det bästa jag någonsin gjort, säger Meta.

Som frilansande musiker både bor och arbetar de hemma. Här finns därför kontor såväl som studio.

– Vi visste med en gång, att vi ville ha huset, men trodde att vi var chanslösa. Ska man ha ett hus i närheten av Stockholm, så får man öppna den stora börsen. Och det vet man ju hur det går, när grosshandlarna kommer med sina feta plånböcker.

De fick sitt hus och började genast renovera. Golven byttes ut, tak och väggar målades och snickerierna sprutlackerades. 

– Meta rycker ut med hammare och spik, när något ska snickras, säger Jan. Det märks att hon är dotter till en snickrare.

Närmast ska huset förses med golvlister och en förstukvist. Och medan Meta snickrar, planerar hon ännu en CD i folkviseton.

– Det är trots allt där jag har mina rötter, konstaterar hon. Någon gång nästa vår är det dags för skivsläpp.
Monica Antonsson

Bild 1 (täljstenskamin)
Täljstenskaminen gör vardagsrummet till den givna samlingspunkten hemma hos Meta Roos och Jan Ottosen. De sitter hellre där och tittar på elden än på TV numera.
– Kaminen sparar dessutom el, säger Janne i 82-delarstrappan som togs isär och sprutlackerades, när de flyttade in.

Bild 2 (talar i telefonen)
Meta pratar gärna bort en stund i telefonen. Bakom henne skymtar dalaskåpet hon köpte i en antikvitetsaffär i Borlänge. Hon hade ett brunt, robust kök då, där skåpet passade in. Numera står det i hallen och är det fyllt med engelskt Mayflowerporslin.
– Det är min bror till snickare som har fällt in belysningen i dörrkarmen, säger Meta.

Bild 3 (i köket)
Köksluckorna är nylackade med gott resultat. Meta och Janne kan lägga all sin kraft på att laga god mat med mycket vitlök. Kökslampan i oxiderad antikmässing fick Meta av sina föräldrar och syskon på 25-årsdagen.
– Det är en kombinerad el-, fotogen och levande ljus-lampa som jag är väldigt glad i.

Bild 4-5 (i studion)
Meta och Janne övar i hemmastudion som även är platsen för Qi gong. Här är det nämligen ingen som ser dem.
– Sjung vackert jänta, säger Janne på klingande dalmål och spelar några ackord på ”Drömmar av silver, drömmar av guld” som blivit hans signaturmelodi.

Bild 6 (vid vedhögen)
Grannarna kallar Janne för Kaminmannen på grund av hans vilda framfart i Bålstaskogen. Han fäller trän och hugger ved i parti och minut. Förutom täljstenskaminen i vardagsrummet har han och Meta en Roslagskamin i bastustugan och en vedeldad bastu att förse med bränsle.

Bild 7 (vid grinden)
– Välkomna hem till oss! Meta Roos och Jan Ottosen har skaffat sig ett året-runt-paradis med gärdesgård i Bålsta. Hunden Dizzy hoppar av glädje och viftar på svansen mot besökarna, trots att Meta kallar honom vakthund.

Bild 8 (vid växtuset)
Meta har aldrig varit särskilt road av trädgårdsodling. Men när det nu fanns ett växthus på tomten, så gör hon i alla fall ett försök. Odlingen domineras av en stor squashplanta som hon har fått av grannen. Tomat och kryddväxter är det heller inget fel på.

Bild 9 (vid röd byggnad – bastun)
Den vedeldade bastun är inrymd i ett rött litet hus på tomten, där klätterhortensian bjuder på blomsterprakt i form av stora, vita blomsterklasar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar