måndag 21 februari 2022

Lars Widding och Fillie Lyckow

Hemmets Journal 
Nr 46, 1989

Vi är bara skilda åt när hunden behöver rastas

När ljuv musik uppstår mellan två kontrahenter i livets andra halvlek är det bråttom.
- Vi vill göra allt tillsammans - arbeta, dona med nya sommarhuset, umgås, keklarerar Lars Widding, 65, och Fillie Lyckow, 55.
Det är bara rimbo, enliten lurvig krabat, som kan förmå husse och matte att sära på sig. För en kvart eller så...



Agneta Askelöf

Allas Veckotidning
Nr 32, 1992

Vi var kollegor och gifta på varsitt håll
- men en dag såg jag Lars-Åke med nya ögon...

Agneta Askelöf var närmare 40 år när hon blev journalist och populär programledare. Det fick följder också för privatlivet. 
Som radioreporter arbetade hon med många ljudtekniker. 
Men Lars-Åke gillade hon bäst, de pratade mycket med varandra och hade trevligt. 
Annar var inte att tänka på - de var ju båda gifta...



Den smala grusvägen som leder fram till journalisten Agneta Askelöfs hus slingrar sig genom böljande sädesfält och somriga blomsterängar.

Agnetas välkända gestalt blir plötsligt synlig bakom kröken där hon står och väntar tillsammans med treåriga dottern Alexia och hunden Gilda. Lite trött är hon, för halv tre på morgonen fick hon stiga upp för att åka till jobbet på Radio Stockholm. Nu har hon varit hemma några timmar och det är sambons tur att jobba. Teknikern Lars-Åke Gustavsson tjänstgör ännu någon timme innan han kan vända hemåt i de ringlande eftermiddagsköerna ut från stan.

Familjen Askelöf-Gustavssons Roslagsidyll består av ett rött hus med vita knutar och en generöst tilltagen trädgård i en typisk barrskogsglänta. Det är så hon vill ha det, för så var det överallt när hon var liten. Det har med trygghet att göra.

Blyg och tystlåten
Som barn var Agneta en blyg och tystlåten tjej som mest höll sig för sig själv. Hon var så bortkommen, säger hon, att hon aldrig ens blev bjuden på tonårsfesterna hemma i Bagarmossen.
- Jag hade en enda önskan i livet. Jag ville gifta mig och få barn. Men å andra sidan kunde jag aldrig drömma om att någon skulle vilja ha mig som var så ful och trist.

Så stod han då där på hennes 16-årsdag, den två år äldre drömprinsen Janne som bodde i grannhuset och var så snygg. Och bäst av allt var att han ville ha just henne.
- Det var helt otroligt. Han valde mig! Men vi var väl ungefär lika tystlåtna och tillbakadragna båda två, kan jag tro.

När Agneta var 18 år blev det dags för giftermål. Året var 1965. Två år senare föddes dottern Helen och 1970 kom sonen Martin.
- Det gick som på räls alltihop. Vi köpte sommarstuga, segelbåt och radhus – och jag var en nöjd och lycklig hemmafru.

För att dryga ut hushållskassan började Agneta så småningom jobba deltid som vårdbiträde.
Men efter sju, åtta år ändrades rutinerna på sjukhuset. Plötsligt krävdes det att Agneta skulle rätta sig efter ett förelagt schema. Det var omöjligt och hon fick se sig om efter ett annat jobb.

Ändrade sitt liv
- Två av mina väninnor tyckte att jag borde göra något mer av mitt liv. Du borde bli journalist, sa de och tanken var väckt.

Agneta nöjde sig till en början med en kurs på universitetet. Flera lärare påpekade hennes förmåga att uttrycka sig och till sist sökte hon in till Journalisthögskolan. Till hennes stora förvåning kom hon in – med god marginal.
Praktiken gjorde Agneta på Radio Stockholm. Där har hon också blivit kvar sedan 1983, när hon 38 år gammal gick ut högskolan som nybakad journalist.

Vid flera tillfällen har Agneta också varit tjänstledig för att pröva på programledarjobb i TV som Glädjehuset och Nattliv.

Äktenskapet sprack
Den blyga skolflickan, den lyckliga hemmafrun och småbarnsmamman, det deltidsarbetande sjukvårdsbiträdet har alltså utvecklats till en av landets mest drivna journalister.
- När jag började på Journalisthögskolan gled vi ifrån varandra, Janne och jag. Vi flyttade isär en tid, men flyttade ihop igen efter ett halvår. 1985 tog vi slutligen ut skilsmässa.

I jobbet på Radio Stockholm har Agneta genom åren arbetat ihop med de flesta av stationens olika tekniker. Men hon trivdes bäst tillsammans med Lars-Åke Gustavsson. Hon och han utgjorde ett närmast oslagbart team.
- Vi pratade mycket med varandra och hade trevligt. Men i början fanns det inte tillstymmelse till flirt emellan oss. Vi var båda gifta och hade våra familjer att tänka på. Så plötsligt, hösten 1985, hände något som ingen av oss kan förklara. Vår relation förändrades och vi blev hejdlöst förälskade.

Agneta och Lars-Åke tog ut skilsmässa på var sitt håll och av praktiska skäl flyttade han hem till henne och barnen som nu var gängliga tonåringar. Visst blev skilsmässorna hårda slag för familjerna. Men för barnens skull har de alla förblivit om inte bästa vänner så åtminstone vänskapligt sinnade till varandra.

Agneta och Lars-Åkes relation växte sig allt starkare och en längtan efter ett kärleksbarn började gro. Det var ingalunda riskfritt eftersom Agneta hade fyllt 42 år. Risken för att få ett skadat barn ökar som bekant i takt med kvinnans ålder. Ändå bestämde de sig för att försöka.

Lyckan vändes i tragedi
- Jag blev gravid med en gång! Vi var jublande lyckliga och trodde att det var livets mening att vi skulle få ett barn. Tyvärr slutade graviditeten med missfall i tredje månaden, säger Agneta.

Det var hårt. Men sjukhuspersonalen påpekade att missfall är naturens eget sätt att sålla bort livsodugliga foster. Det var bara att gå hem igen och försöka på nytt.

Den här gången dröjde det ett helt år innan Agneta blev gravid. På grund av sin höga ålder rekommenderades hon dessutom fostervattenprov men valde att genomgå en speciell form av fosterdiagnostik, provtagning och analys av celler från moderkakan.
- Jag undersöktes med ultraljud och på skärmen såg vi hur fostret låg därinne och sprattlade med båda armar och ben. Rusiga av lycka for vi på semester till Nordkap och förlovade oss under midnattssolen. Det var romantiskt men kallt. Därefter for vi hem för att göra provtagningen.

Några dagar senare drabbades Agneta av hög feber. Hon hade fått allmän blodförgiftning på grund av provet och några dagar senare konstaterades att fostret var dött.
- Sjukhuset tog på sig hela skulden men vad hjälpte det, säger Agneta som därmed nästan gav upp tanken på att än en gång bli mor.

Ville glömma
För att glömma det som hänt for Agneta och Lars-Åke till Cypern. De tog in på hotell Alexia Court i Larnaka och lärde känna den trevlige hotellägaren. Nätterna igenom satt de uppe och pratade om allt och inget och ibland om önskebarnet de drömde om.
- Sista dagen, precis innan vi skulle åka hem, tog vi en promenad till Sankt Lazaruskyrkan där det pågick en ceremoni. Svartklädda kvinnor med hucklen gick omkring med vaxljus i händerna och en prästmed kors stänkte vigvatten på dem, säger Agneta och berättar om den ortodoxa kyrkans ceremonier som vanligtvis inramas av körsång, ljus och rökelse.

Vi köpte varsitt ljus och lämnade kyrkan för att gå tillbaka till hotellet där flygbussen strax skulle hämta oss. Plötsligt vände Lasse och gick in i kyrkan igen. Där köpte han ett tredje ljus och placerade det mitt emellan våra. ”Det ljuset ska brinna lite längre än de andra två”, sa han.

Tårarna strömmar nerför Agnetas kinder när hon berättar. För naturligtvis bar hon redan kärleksbarnet under sitt hjärta…

Graviditeten avlöpte utan större bekymmer och den här gången var det inte tal om fosterdiagnostik. Skulle barnet vara skadat fanns det säkert någon mening med det också.

Förlossningen blev dramatisk. Barnet låg med navelsträngen flera varv runt halsen och fick navlas av inne i den nu drygt 44-åriga Agneta som förlöstes med akut kejsarsnitt.
- Genom en ultraljudsundersökning visste vi att barnet var en flicka. Redan tidigt beslöt vi oss för att ge henne namnet Alexia efter hotellet på Cypern där hon blev till. Märkligt nog föddes hon också på Alexisdagen den 17 juli.

Sedan dess har livet gått sin gilla gång i familjen. Tonårsbarnen är för länge sedan utflugna och Lars-Åkes båda pojkar från det tidigare äktenskapet nöjer sig med att regelbundet hälsa på.

För två år sedan började Agneta och Lars-Åke se sig om efter ett eget hus där de skulle kunna bygga upp ett hem tillsammans. Så fann de den röda lilla stugan där Agneta nu sitter och berättar. De bestämde sig för att flytta ut till Roslagen. Här kan Lars-Åke breda ut sig med sina hobbyer. Han kan reparera och bytta hur många tekniska apparater som helst, säger hon, utan att det blir trångt.

Champagne, presenter och blommor
- Vi åkte tillbaka till hotellet på Cypern när Alexia var två månader gammal. Ägaren tog emot oss med champagne, presenter och blommor på rummet, säger Agneta medan Alexia far omkring på alla fyra. I full karriär leker hon hund på uppfarten där Lars-Åkes bil just svänger in.
Leende tar han lillflickan på ena armen och kramar om Agneta med den andra. Så sträcker han på bene och pustar ut lite. Kvällens matlagningsbestyr vid grillen tar vid. Det blir varm korv med bröd och kall öl för alla.
Text: Monica Antonsson
Foto: Kurt Pettersson


Hemmets Veckotidning
Mellan nr 39, 1994

Vi tänte två ljus för barnen vi mist
- Men vände tillbaka och tände ett tredje...

När Agneta Askelöf, programledare för TV:s "Förlåt mig", och hennes Lars-Åke blev kära i varann längtade de så förtvivlat efter ett gemensamt litet kärleksbarn.
- Jag var 42 år och två gånger miste jag det barn jag bar. Men när vi åkte utomlands för att komma över sorgen inträffade det ett under...



lördag 19 februari 2022

Gina Dirawi

Allas Veckotidning
Nr 6, 2012

Gina Dirawi lyckas med det mesta i livet

Efter Melodifestivalen ska jag hitta en man

Populär bloggare, internet- och radiostjärna och nu stor tv-personlighet. 
Gina Dirawi går från klarhet till klarhet.
Nästa projekt är att bli känd i USA - och finna en pojkvän...

Gina Dirawi, 21, blir Melodifestivalens yngsta programledare någonsin. Exakt vad det innebär vet hon inte ännu. Men att hon ska presentera artister och tävlingsbidrag tillsammans med Sarah Dawn Finer och Helena Bergström, det vet hon.
– Melodifestivalen är det största man kan göra i Sverige, säger Gina i telefon från ett tåg på väg någonstans. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få vara med i det programmet på ett eller annat sätt. Det är lite förvånande för mig att drömmen slår in redan nu.

Hade 40 barnbarn
För den yngre publiken är Gina känd som Sveriges roligaste bloggare, en muslimsk tjej som gör narr av våra fördomar. För den något äldre publiken är hon antagligen en ny bekantskap. 

Hon är född och uppvuxen i Sundsvall där hon är omgiven av en stor och generös familj vilket har satt sin prägel på hennes person.
– Vi kommer från Palestina, säger hon på den hopplöst knastriga linjen. Men vi flydde till Sverige från Libanon. Det var krig.
Den mest tongivande personen i Ginas familj var hennes farfar Chaher Dirawi. Det var egentligen han som hade sina rötter i Palestina. Han var jordbrukare där tills han 1948 tvingades fly till Libanon. Fyrtio år senare tvingades han fly ännu ett krig. Den här gången bar det av till Sverige där hans hustru Fatima och de elva barnen redan befann sig. Väl i Sundsvall började han arbeta för den moské i vilken han sedan var verksam som imam tills han dog 86 år gammal förra våren.
Gina har ofta berättat om kärleken till sin farfar. Bland de 40 barnbarnen var hon hans favorit. Han ville att hon skulle bli något stort och uppmanade henne att göra gott. Kanske kunde hon rent av bli historisk som Nelson Mandela, drömde han.

I den andan växte hon och syskonen upp hos mamma Siham Aziz och pappa Saleh Dirawi. Muslimska tjejer är precis som alla andra, försäkrar både hon och föräldrarna. Att Gina exempelvis inte bär sjal som sin mamma är hennes eget val. Något tvång finns inte och hon vill vänta.
 – Jag är så trött på att folk tror att jag är förtryckt, säger Gina som står med en fot i varje kultur och försöker få ihop det till en.  

Slåss mot fördomar
– När jag var fjorton och alla kompisar rökte och skröt om hur mycket alkohol de hade druckit så valde jag att ställa mig utanför. Somliga tyckte att jag gjorde mig märkvärdig då. Andra gissade att jag var för hårt hållen och inte kunde bestämma själv. Men det är mitt eget beslut. Att jag avstår från alkohol och inte har sex före äktenskapet beror på min religion. Jag är muslim och står för det. Jag är inget offer. Det viktiga är att ha ett gott hjärta, ett rent samvete och ett gott syfte med det man gör. Jag försörjer mig själv och försöker finna den livsstil som passar mig.

Gina tycker att hon har slagits mot fördomar i hela sitt liv. Var det inte svenskarnas fördomar om muslimer som plågade henne så var det muslimernas fördomar om svenskarna. Det fick henne att 2009 starta bloggen ”Ana Gina” i vilken hon med hemgjorda videofilmer gjorde parodi på alltihop genom att själv spela invandrarkillen Discoturken, svennemorsan Bettan och den strängt troende invandrarkvinnan Khadidje som alla är mer eller mindre skruvade. Med humorn som vapen ville hon skapa förståelse och bygga broar.

SVT Play fick upp ögonen för Gina och banade väg för ”Ana Gina Show”. Efter 250 videos och tre säsonger - som gett upphov till 13 miljoner träffar på Youtube - är hon deras största succé någonsin, firad och prisbelönt. Därifrån har hon nu tagit steget till programmet ”The Fabulous Life of Ana Gina” i vilket hon intervjuar kändisar.  
– Folk tror att jag är rolig men det är jag inte, säger hon. Jag är snarare tystlåten och tråkig. Yrkesmässigt är jag mycket mer programledare än komiker. Det är dags att gå vidare.

Det har hon gjort också. Strax före jul gjorde hon ”Musikhjälpen” tillsammans med Jason Timbuktu och Kodjo Akolor. Under en intensiv vecka sände de radio dygnet runt från en inglasad studio på ett torg i Göteborg och drog de in över 18 miljoner kronor till Radiohjälpen.

Det politiska läget i Libanon har småningom stabiliserats något vilket gjort att Gina och familjen då och då har kunnat resa dit för att hälsa på släkten. När Israel 2006 plötsligt bombade huvudstaden Beirut – sedan libanesiska Hizbollah hade angripit Israel med granater och raketer, dödat tre israeliska soldater och tillfångatagit två vid en attack mot två militärfordon - råkade hon 16 år gammal befinna sig där. Om det berättade hon i sitt Sommarprogram i augusti.

Sprängde en bomb
– Jag satt med min mamma och mina syskon och tittade på nyheterna när det plötsligt smällde till. Det var den värsta smäll jag har hört i hela mitt liv när en bomb föll utanför vårt hus. Jag kastade min lillebror på golvet och mig över för att skydda honom med min kropp. Min mammas lillebror dog av en israelisk bomb. Det fick inte hända min lillebror.

Med viss hjälp från Sverige - som den gången evakuerade svenska medborgare från Libanon - lyckades familjen under dramatiskt eländiga förhållanden sätta sig i säkerhet med hjälp av ett lastfartyg som tog dem till Cypern. Släktingarna blev kvar vilket fick Gina att fundera över varför människor värderas efter pass och nationalitet. 
– Om man bor på 118 63 Stockholm så är man mycket mer värd än om man bor på 867 Gasa. Varför?

Fyra år senare blev hon påmind om kriget mitt i Stockholm.
– Den 11 december 2010 var jag och några vänner ute på stan för att fira min tjugoårsdag. Plötsligt hörde vi en våldsam smäll. Människor rusade omkring och skrek. Det var samma ljus och samma ljud som i Beirut. Jag kände genast igen tryckvågen som följde och förstod att det var en bomb som hade detonerat.

Gina befann sig mitt i folkvimlet på Drottninggatan den där dagen så självmordsbombaren Taimour Abdulwahab först satte eld på sin bil på Olof Palmes gata och strax därpå sprängde sig själv till döds på Bryggargatan. Hos Säpo och ett på antal nyhetsredaktioner hade man just tagit emot hans mail om att det var dags att slå till. Profeten Muhammed hade kränkts av Lars Vilks rondellhundar, skrev han. Sverige hade dessutom trupp i Afghanistan. För att inte tala om att Sverige, enligt hans mening, förtrycker muslimer.
– Han kunde ha dödat oss, säger Gina. Vi hade inte gjort något men han tänkte döda oss. Det är sånt man ser på TV. Hur kunde det hända i Sverige? Varje gång jag blundade såg jag hans blodiga döda kropp och varje gång jag såg en utländsk man undrade jag om han var en bombare som skulle spränga sig själv.

Gina insåg vad bombattentatet i värsta fall skulle kunna betyda för Sveriges muslimer.
– Hela Sverige kommer att börja hata oss, tänkte jag. Det började ju bli så bra. Hela den där terroristgrejen var ju nästan över. Nu kommer allt tillbaka. Hur ska svenskarna behandla min mamma som har sjal och min lillebror som heter Muhammed. Och jag själv, måste jag tystna nu? Jag var riktigt rädd faktiskt.

Otur i kärlek
Några dagar senare insåg hon att hon inte behövde vara rädd. Bland arbetskamraterna på SVT-play tycktes ingen ha gjort den kopplingen. Hon fick fortsatt utrymme att utvecklas som tv-personlighet och har gått vidare från klarhet till klarhet. 
Och nu är det alltså dags för Melodifestivalen.
– Min stora förebild är Kristian Luuk. Han är världens bästa programledare. Bland tidigare melodifestivalsvinnare tyckte jag nog bäst om Carola och hennes ”Evighet”. Jag fällde en tår när den vann.

Efter Melodifestivalen bär det av till Los Angeles där hon ska göra nya intervjuer för ”The Fabulous Life of Ana Gina”.
– Jag ska ta reda på hur man blir kändis i USA, säger Gina utan att avslöja om hon har sådana planer för egen del eller om hon bara ska fråga dem som lyckats.
– Jag är 21 år och världen ligger öppen, skrattar hon. Mitt främsta mål är att hitta en man. Det är dags nu. Hittills har jag bara haft otur i det avseendet.

Någon uttalad plan för hur det ska gå till har hon inte. Inga direkta önskemål heller mer än att han bör vara muslim.
– Men han får gärna vara lång och smal. Annars spelar det inte så stor roll hur han ser ut. Det är inte det viktigaste.  
Yrkesmässigt vill hon fortsätta på den inslagna stigen och bo kvar i Stockholm. Går inte det kan hon tänka sig att bli politiker. Hon lockas emellertid inte av vare sig Håkan Juholts, Fredrik Reinfeldts eller andra etablerade politikers partier. Det är stenålderstänk, säger hon rebelliskt.
– Ska jag ägna mig åt politik så bildar jag mitt eget parti. 
Monica Antonsson

onsdag 2 februari 2022

Carina Jaarnek

Hemmets Veckotidning
Nr 33, 2007

På Djurö ska jag förverkliga min dröm...

Somrarna tillbringar sångerskan Carina Jaarnek oftast i turnébussen. Men nu har hon hittat en plats att längta hem till. 
Nya huset liter på Djurö och på bryggan smider Carina stora planer...

Carina Jaarnek och hennes make och manager Niels Kvistborg har lämnat Ronneby för Stockholm eller närmare bestämt det vackra Djurö i skärgården på behörigt avstånd från storstadsjäktet. Med förköpsrätt har de hyrt en stor suterrängvilla på klipporna ovanför Skarpösundet.

– Vi fastnade direkt för den här platsen, säger Carina som förra sommaren sökte med ljus och lykta efter en bostad utanför stan. Att köpa lägenhet inne i Stockholm var inte att tänka på. Där kostar två pyttesmå rum med kök flera miljoner. Sedan tillkommer hyra ovanpå det.

– Vi är så glada för den här fantastiska villan, säger Carina. Man kan visserligen sakna möjligheten att spontant bara kunna gå ut på stan en kväll. Men vi pendlar så gärna. Bussen går en gång i halvtimmen och vi har ju fria arbetstider, så vi behöver ju inte åka i rusningstid när det är kö.

Sommaren på Djurö en idyll. Carina och Niels har egen brygga, generöst tilltagna soldäck, en fristående bastu och egen liten strand. 
– När vi bodde i Ronneby, tyckte vi ofta, att det var väldigt långt hem. Vi turnerar ju väldigt mycket i Norrland och mellersta Sverige. Sedan flyttade stora tjejen Sandra, 25, till Huddinge med sin familj. Hon har två barn, sjuåriga Stella och lille Adam som snart är fyra år och bara äääälskar sin mormor. Nu pluggar dessutom yngsta dottern Daniella till frisör här i stan, så till sist var det bara att flytta, tyckte vi. Barnbarnen vill man ju inte missa.
Det röda tegelhuset i två våningar har stora, vackra fönster ut mot vattnet. Soldäcket nås från alla rum och utsikten över det glittrande vattnet bort mot Värmdö och Stavsnäs lämnar inget i övrigt att önska.
 
Hittar smultronställen
längs vägen
Trädgården består mest av sten. Det passar Carina som handen i handsken. Hon vet bara alltför väl, att det mesta av växter dukar, medan de är på turné. Har hon planterat blommor, får hon som regel köpa nya varje gång hon mellanlandar hemma. 
– Numera föredrar jag stora urnor med blommor i. De kan klara sig själva och ger inte ogräset en chans. Men helt ovan vid trädgård är jag inte. Jag har en åkgräsklippare med mig från Ronneby. Den står i garaget och där får den nog stå. Här finns helt enkelt för lite gräs. 

Carina, som numera kort och gott kallar sig Kina, släppte i vintras en cd med Elvis Presleys band, de musiker som en gång kompade självaste kungen.  Plattan är en hyllning till Elvis inspelad i legendariska Sun Studio i Memphis, Tennessee. Det är hon den första svenska artist som fått göra. Just nu skriver hon låtar med såväl Meja Bäckman som med grannen Py Beckman; de är inte släkt med varandra.    
– Py bor i Stavsnäs. Det är så nära, att jag kan gå bort till henne. Hon är grymt musikalisk och uppskattar att vi har olika bakgrund. Tillsammans skapar bred musik. Det hoppas jag mycket på. Hittills har jag oftast bara vid behov skrivit låtar till mig själv. Nu hoppas jag få lite system och ordning på min arbetstid, så att jag kan skriva även till andra artister. 

Carinas nästa platta kommer att fyllas med svensk pop. Sedan står country och kanske lite rock på tur. Skivorna säljs på hennes spelningar och via olika produktionsbolag. Som bäst har hon haft några mindre hits. Det stora genombrottet väntar hon ivrigt på.  
– Jag tycker att jag är värd att få med en låt i Melodifestivalen nu. Programmen ses av flera miljoner tittare, så lyckan är gjord, om man får vara med där. Jag har försökt flera gånger utan att lyckas. Men jag ger inte upp. Ett medium som tog kontakt med mig sa, att jag får slita ett tag till innan min tid är inne. 

Det är många på andra sidan som håller på mig, sa hon.
Carina vet vilka de är. Det är farmor, morbror, kompisar från barndomen och framför allt hennes pappa som till familjens bestörtning 1984 bestämde sig för att sluta leva. 
– Tänk så lite man egentligen vet. Här jobbar man och sliter med sin karriär och så betyder den ingenting. Jag var länge väldigt olycklig, för att pappa tog sitt liv. Kunde jag ha gjort något för att hjälpa? Varför förstod jag inte, vad som höll på att hända? Hans nya kärlek hade svikit honom. Han var deprimerad och ledsen och hade dessutom problem med ekonomin. Han vet att jag har varit väldigt arg på honom. Problem går trots allt att lösa. Men nu blev det så här. Jag har vant mig vid tanken nu. Ibland pratar jag med honom. Han finns ju här hela tiden. Så fort det är något, får jag trygghet av någon på andra sidan som tycker om mig. Så jag är inte rädd. Händer det något så hamnar jag hos dem.

I Carinas barndom fanns sommarparadiset hos mormor och morfar i Örnsköldsvik. Hon och hennes tio (!) syskon åkte ofta dit och lekte med sina kusiner. Morföräldrarna hade en bondgård, så det var gott om plats för alla barn att grilla korv, samla grodor och gå på mulleäventyr i skogen. Senare i livet har sommarstället ofta varit detsamma som turnébussen. Med plats för sex personer, kyl, frys, spis och mikrovågsugn har de rullat Skandinavien runt hela somrarna.
– Vi lagar ofta vår mat i bussen. Det händer också att vi grillar. Vi har en grill i en av luckorna under bussen. Det är bara i nödläge det blir en korv på macken.

Carina har även kontoret med sig på bussen. Hon skriver texter, kontrakt och fakturor på datorn och kan med teliakort koppla upp sig på internet.
– Vi hittar våra smultronställen längs vägen. Som nu under sommarturnén i Finland, när vi är borta två veckor i streck och har bara tre dagar ledigt. Då stannar vi i Nagu. Där är vackert som på ett vykort med hamn, båtar och små restauranger.         
                          
Carina aktar sig annars noga för att nämna något favoritställe. Men det finns vissa logar som är charmigare än andra i vårt avlånga land. 
– Det är väldigt speciellt att få rulla in med bussen till lövade dansbanor. Man åker mil efter mil på vägar som knappt är kostigar och så plötsligt kommer man till en dansbana, där 800 personer står och väntar. Det är helt fantastiskt.

Bland Carinas favoritplatser finns Malmöfestivalen, Römpäviikko-marknaden i Pajala och Eldfesten i Tärendö, där de får ställa bussen och åka pickupbil med utrustningen sista biten.
– De tänder eldar och vi spelar i en timrad stuga. Man kan inte tänka sig att en enda kotte ska hitta dit. Ändå är det knökfullt på dansgolvet, när vi drar igång. 
Det är obegripligt att de orkar. Det är Gröna Lund, Seghalla i Lammhult eller Yesterdays i Vallentuna ena dagen och tomatkarneval i Närpes i Finland eller dans i Jänkisjärvi vid polcirkeln nästa. Så värst mycket ledighet blir det inte tal om, förrän hösten kommer.
– Vi jobbar jämt. Och när vi kommer hem, har vi hushållet med tvätt och handling att sköta. Ofta känns det som att vi knappt hinner packa upp, förrän vi ska packa och åka iväg igen. Men jag jobbar med min hobby, så jag ska verkligen inte klaga.

De senaste åren har Carina och Niels trots allt unnat sig några dagars sommarsemester. Då har Danmark varit deras smultronställe. Hornbekk vid Öresund och Tisse Ville Leje på Nordsjälland är några av deras favoritplatser.
– Det är fantastiskt att se folk lägga till med sina båtar. De grillar och har så trevligt. Själva har vi suttit där och pillat räkor till en iskall öl och försökt bli en del av deras gemenskap. Så vill jag också ha det en dag, har jag tänkt, och nu är vi på väg att förverkliga det.

Carina och Niels tänker med andra ord köpa en båt till sin brygga. Och det ska inte vara vad som helst utan en motorbåt med tre sovrum.
– Det är faktiskt ekonomiskt genomförbart, utan att man behöver ramla omkull. Det går att få en båt med både altan och jättesöta badrum i ungefär samma prisklass som en husbil. När vi flyttade in här var vi hos "Lisa på Udden" som är en jättemysig restaurang med café. De hyr ut och säljer båtar. Dessutom kan man gå på kurs och få skepparexamen på sin egen båt.

Carina är inte intresserad av att vara långt ute till havs. Tvärtom. Hon är livrädd för djupt, svart vatten. Därför är det inomskärs i skärgården som gäller. Det är gemenskapen i hamnarna hon vill åt.
– Jag får vara väl förberedd med flytväst, skrattar hon. Om båten ska båten flyttas längre bort – vi har ju pratat om att skaffa hus vid Medelhavet - så får vi helt enkelt be någon annan flytta den.
Monica Antonsson


2 februari 2022

Dansbandssångerskan Carina Jaarnek har avlidit.
Hon somnade in på sjukhus efter en hjärnblödning, bekräftar maken Niels Kvistborg för Nöjesbladet.

Carina debuterade som 12-åring i tv-programmet ”Nygammalt” som solist i musikgruppen Frösöflickorna och sjöng även i Bosse Påhlssons orkester och Alfstarz. 1989 blev hon Sveriges första kvinnliga kapellmästare.
Hon blev 53 år.

Hon slog igenom på 1970-talet och har haft flera låtar med på Svensktoppen. Jaarnek första svensktoppsplacering kom 1986 med ”Natten tänder ljus på himlen”.
Hon deltog även två gånger i Melodifestivalen. 1994 sjön hon ihop med sin lillebror, Mikael Jaarnek, med bidraget ”Det är aldrig försent”. Hon deltog också som soloartist under artistnamnet Kina Jaarnek med bidraget ”Son of a Liar, 2002.

2005 belönades hon med Guldkalven för årets sångerska när hon spelade in skivan ”En hyllning till Elvis” med Elvis musiker i Memphis, Tennessee, 2005.
Carina Jaarnek avled under lördagskvällen på SÖS i Stockholm, skriver Nöjesbladet. Maken Niels Kvistborg bekräftar i ett sms till Nöjesbladet att Carina gått bort efter en hjärnblödning.