måndag 16 december 2024

Rolf Björling

Hemmets Journal
Nr 52, 1989

Mitt nyårslöfte till Nina är att banta minst tio kilo!

Operasångare Rolf Björling vill leva många lyckliga år med sin hustru Nina Rödsrud. Därför har han beslutat att minska på sin ståtliga kroppshydda. Inget tröstätande mer!
Motion får Rolf bland annat genom att snickra hemma i familjens villa i Täby.
Men så har han också arbetat flera år som snickare, innan han slog igenom och blev ett världsnamn som pappa Jussi…


Text: Monica Antonsson
Foto: Kurt Pettersson

Hemma hos sångarparet Nina Rödsrud och Rolf Björling ekar hammarslagen. Det är den händige snickaren Rolf som med oändlig noggrannhet lägger sista handen vid renoveringsprojektet tvättstugan. Överallt i huset har hans snickarglädje lämnat spår efter sig. Det har resulterat i ett lika vackert som trevligt hem.
- Förklaringen är enkel. Jag arbetade som snickare under mina år i Amerika, säger Rolf och berättar historien om sitt liv. Ett liv som från början och till dags dato har präglats av hans far, världstenoren Jussi Björling.

- Redan min farfar, David Björling, var en mycket framgångsrik sångare. Han debuterade som Rodolfo i Bohème på Stora Teatern i Göteborg. Senare studerade han på Metropolitans operaskola för den store Enrico Caruso. Men de hade olika åsikter om sångteknik och skola så Caruso gav farfar en örfil. Det gör man inte ostraffat med en ”finne” så farfar slog tillbaka och så var den sagan slut, berättar Rolf. Påbråt är alltså finskt och sångrösten nedärvd genom generationerna. Och arvet går vidare.
- Lyssna på min son Raymond. Man hör direkt att han är en Björling! säger den stolte fadern.

Mamma dog av brustet hjärta
Att verkligen var en Björling var däremot ingen självklar nedärvd rättighet för Rolf. Istället fick han kämpa hårt för att bli erkänd som Jussis son. Född utom äktenskapet förnekades han länge ihärdigt av faderns familj. Hans enda arv var namnet. Och rösten…

Farfar David hade dött och lämnat Jussi och hans två bröder i droskägarfamiljen Hellströms vård. De bodde i Vasastan i Stockholm. Jussi var bara 16 år gammal och i familjen fanns en ung vacker dotter vid namn Linnéa. Förälskelsen spirade som körsbärsblom om våren och ingen tvivlade på att de unga tu en gång skulle bli ett par. När Linnéa som 19-åring födde kärleksbarnet Rolf Werner David var det därför ingen katastrof, trots att föräldrarna ”bara” var trolovade inför prästen.
- Mormor och morfar ville att pappa skulle satsa på sin röst, berättar Rolf. Han blev därför befriad från försörjningsbördan och fick koncentrera sig på studierna. Men på Musikaliska Akademien förälskade han sig i Anna-Lisa Berg och till min mors stora förtvivlan gifte de sig. Mor, som aldrig slutade älska min far, ville inte leva längre och tänkte först dränka sig i Brunnsviken.
- Så småningom gifte hon sig med en rejäl karl och fick ett bra liv. Men hon kunde aldrig glömma pappa. Hans porträtt satt i fotoramen under hennes eget. Hon dog vid 45 års ålder av en hjärtsjukdom – brustet hjärta, som de sa.

Spelade ishockey
Faderns äktenskap kom att innebära något av en skilsmässa mellan Jussi och Rolf som då var fem år. Jussis fru kunde aldrig riktigt acceptera Rolfs existens. Därför fick far och son mötas i smyg de gånger de träffades.
- Pappa brukade komma sent om kvällarna eller mitt i natten, ofta i samband med att han hade varit ute med någon bekant. Vi hörde visslingen på gatan och kastade ut nyckeln. En gång, när jag var i 8-årsåldern, hade han med sig en färgad stepp-dansör som skulle lära mig dansa, berättar Rolf och skrattar hjärtligt vid minnet.

Som ung var Rolf en ivrig ishockeyspelare. Han stod i mål för Viggbyholmsskolans lag, IK Vigg, och hade medspelare som Sven Tumba Johansson, Bobben Carlbaum och Ove Nilsson i laget – alla blev de senare mycket framgångsrika hockeylirare.
- Hela gänget gick till allsvenskan, säger Rolf. Själv gick jag till Göta och spelade i A-laget i division 1 i två säsonger.
- Sedan blev jag puckrädd. Lill-Lulle Johansson, son till Stor-Lulle, upptäckte det och vispade ständigt upp puckarna kring öronen på mig. Då insåg jag att det var bäst att lägga av…

Rolf växte upp och funderade över sin framtid. Självklart satsade han sedan barnsben på en sångarkarriär som sin far. När han antogs som elev vid Musikaliska Akademien skrev tidningarna för första gången om honom som Jussi Björlings son.
- Pappa ville att jag skulle ta jobb på ett kontor och lära mig trivas där. Han tyckte att sångaryrket var för tufft. Men några vänner övertalade honom att åtminstone lyssna på mig.

”Nå, få höra nu då”, sa pappa och slog en C-durskala på pianot. Han sjöng före och jag sjöng efter. Jag klämde till med höga C så att det small om det. Jag glömmer aldrig hans förvånade min den gången. ”Jag tycker du ska lära dig trivas på ett kontor i alla fall”, sa han sedan.
 
- Men när jag kom in på Akademien gratulerade han mig, betalade min hyra och gav mig matkuponger till Margaretaskolan.
Rolf avslutade sina studier i skuggan av sin berömde far. Han tog allehanda jobb för sin försörjning och spelade bland annat gitarr med Erik Öst på Skansen och trummor i Seymour Östervalls dansorkester. Självklart sjöng han när tillfälle bjöds också, kyrkomusik, opera, operett och romanser.

Ett omöjligt förhållande med en flicka hade resulterat i dottern Helena som numera är en lyckligt gift tvåbarnsmor och bosatt utanför Norrtälje.
- Det blev bara så. Det var ju en förfärlig skam att få barn utom äktenskapet på den tiden. Men vi hade inget gemensamt och jag var inte mogen att binda mig.
- Helena har alltid varit en mycket duktig och lättsam flicka. Hon har tyckt om skolan och haft lätt för att lära. Jag hoppas innerligt att hon har sluppit lida för sina föräldrars skull…

Arbetade som snickare
Det var bostadsbristen som fick Rolf att flytta till Amerika. Han hade gift sig med sin syssling Jean och de lyckades inte få någonstans att bo. Släkten i Amerika lockade med både jobb och bostad och Rolf sålde sin gitarr för 800 kronor för att få ihop till biljetterna.

Rolf delade sitt liv med Jean i 15 år och fick idet äktenskapet barnen Raymond och Linnéa. Det var under de här åren som Rolf arbetade som snickare i sin svärfars firma.

- Jag jobbade hårt hela dagarna och varje kväll stretade jag på med mina sånglektioner eller sjöng i kör, säger Rolf som 1959 vann det eftertraktade Metropolitanstipendiet. Vid samma tid befann sig också Jussi i Amerika, där han sjöng på Operan i Chicago. Far och son hade inte setts på flera år och en dag bestämde sig Rolf för att hälsa på. Men lille Raymond på armen steg han in på faderns hotell.
- Nu ska vi hälsa på farfar, sa Rolf till Raymond medan han från vestibulen ringde upp sin far.

- När hans fru svarade bad jag att få komma upp och visa min son. ”Det passar inte nu. Jussi kan inte ta emot”, sa hon och lade på luren. Jag lämnade fotografier i receptionen och bad att få dem överlämnade till pappa. Raymond kunde inte förstå vad som hänt. ”Why daddy, why”, frågade han…

Medan Rolf berättar kommer tårarna.
- Pappa ville träffa mig men fick inte. Han var helt enkelt inte stark nog att slå näven i bordet och tala om hur han ville ha det.
Jussi Björling dog 1960 utan att de hade återsetts.

Vänskapen blev kärlek
Rolf Björling gifte sig så småningom med sångerskan Gunnel Eklund. De två levde och arbetade tillsammans under många år innan skilsmässan bröt förhållandet för tio år sedan. Deprimerad och övergiven gav sig Rolf ut på turné med ”Fågelhandlaren”. I ensemblen sjöng också en ung norska som hette Nina Rödsrud.
- Vi trivdes oerhört bra tillsammans och en djup vänskap växte fram. Men jag ansåg att jag inte borde ge mig in i något nytt förhållande. Nina var ju också mycket yngre än jag, säger Rolf.
- Men vi fortsatte att träffas och till sist kunde vi inte vara utan varandra, ler Nina. Det var ändå inte helt utan komplikationer. Rolf kunde vara väldigt nonchalant på den tiden…
- Ja, tänk, säger Rolf. Nina hade bjudit mig på middag en måndagskväll. Men jag fick annat för mig och struntade i att gå dit. Först nästa måndag kom jag, och då kunde jag inte förstå varför hon var så sur!

När Nina och Rolf slagit sina påsar ihop upptäckte hon snart att det inte var någon fördel att vara gift med en världsberömd sångare. Snarare tvärtom!
- Man förlorar en del av sin egen identitet vid sidan av en känd person, säger Nina. Man blir alltid en del av vad HAN gör. Jag blir aldrig sedd som en självständig individ så länge Rolf står främst.

Och Rolf fyller i:
- Vi ses som ett sångarpar av de flesta och uppträder nästan alltid tillsammans. Det är förstås underbart roligt, men Nina är värd en egen karriär. Jag skulle önska att folk fick upp ögonen för hennes vackra röst.

Rolf, som ur djupet av sitt hjärta unnar hustrun alldeles egna framgångar, tillägger att hennes armbågar nog inte är särskilt vassa. Sådana kan vara bra att ha i en bransch som deras.

Hemma hos familjen Björling i Täby-villan bor förutom 11-åriga dottern Camilla också treåriga collien Robin.
- Vi skaffade hunden när jag skulle åka på en lång turné, säger Rolf. Nina ville inte vara ensam och vi tyckte att en hund kunde vara ett lämpligt sällskap. Vi for till en kennel och Camilla satte sig ner på golvet. Robin kom fram direkt och klättrade upp i hennes knä. Hon klappade honom försiktigt och han somnade som en stock. Den valpen kunde vi förstås inte motstå…

Mångsysslaren Rolf Björling är även keramiker. I det stora dubbelgaraget snurrar hans drejskiva mest varenda kväll. Sina alster bränner han i en alldeles egen 200-liters ugn. Han har till och med vissa funderingar på att börja sälja keramik.
- Jag har utvecklats och mognat väldigt mycket de senaste åren tack vare Nina, säger Rolf till sist. Vi har det så fint tillsammans. Om Vår Herre skulle ta hem mig i morgon dag skulle man kunna summera att jag fick tio riktigt lyckliga år. Tio lyckliga år med Nina.

Läs mer om Rolf Björling här och här och här 
Läs mer om Jussi Björling här och här och här


Hemmets Veckotidning
Nr 46, 1991

Pappa vet inte hur mycket jag saknade honom efter skilsmässan…

Fram till 15 års ålder var pappa en oerhört betydelsefull person för mig, säger Reymond Björling eftertänksamt. Han var bäst, störst och starkast av alla. Det fanns helt enkelt ingen så bra som min pappa. Han var min stora idol och jag sprang efter honom överallt.

Reymond talar oerhört försiktigt. Han har grubblat mycket på sitt förhållande till pappan och den övriga familjen. Gång på gång upprepar han hur mycket han älskar sin far, operasångaren Rolf Björling.
- Mina föräldrar skildes och pappa bildade ny familj. Då bröts tyvärr vår fina kontakt och jag kände mig ofta som en främmande fågel i hans nya värld.

Det var inte lätt att besöka honom och hans fru. Förlusten var mycket svår och jag saknade honom oerhört. När jag behövde honom som bäst fanns han helt enkelt inte där. Visst höll vi kontakten men han var inte vår längre.

Jag älskar honom verkligen mycket men på ett annat sätt nu än förr. Vi har fått en ny relation och blivit kompisar i stället.

Reymond är född i Amerika dit Rolf och hans första hustru Jean flyttade sedan släktingar hade berättat om lediga lägenheter och välbetalda jobb. Rolf arbetade som snickare om dagarna, tog sånglektioner om kvällarna för att sedan åka hem till Sverige och debutera.
- Det var på 50-talet och jag minns att pappa hade en stor svart Packard. Jag var tre år och fick sitta i hans knä och köra. Vi blev visst stoppade av polisen till och med, om jag minns rätt.

När Rolf debuterade i ”Madame Butterfly” fick sexårige Reymond spela det lilla barnet Trubbel.
- Det var en lycklig tid, säger Reymond. Vi hade en liten lägenhet och jag var alltid trött. Det har mamma berättat. Det blev både sena kvällar och mycket uppståndelse kring mig på teatern och så skulle jag ju hinna med att leka också.

Senare bodde familjen en tid i Skåne och Reymond berättar hur han och Rolf tog motorbåten och for ut på sjön för att lägga nät och hur de byggde om hönshuset till gäststuga. När de sedan kom till Stockholm tillbringade de sin tid med att åka bil…
- Vi åkte runt mellan pappas olika engagemang. Det kunde bli tre konserter och 150 mil på en dag och hela familjen följde med. Men det var, som sagt, före skilsmässan…

Det är pappas förtjänst att jag började sjunga, säger han stolt och berättar hur han prövade sig fram inom olika yrken innan Rolf till slut en dag tog honom med till en sångpedagog.

Han försökte aldrig pressa mig trots att han förstod att jag borde bli sångare. Det är lite märkligt med vår familj. VI män är alla tenorer. Först var det farfars far David, sedan Jussi, därefter pappa och nu jag själv.

Numera träffas vi ofta, pappa och jag, men inte så ofta som jag skulle vilja. Det är jobb och annat pyssel som kommer i vägen. Han har sitt liv och jag har mitt.

Egentligen har vi aldrig talat ut om de svåra åren och han har nog ingen aning om hur mycket jag saknade honom efter skilsmässan. Men jag vet att han tycker väldigt mycket om mig. Det var omständigheterna som gjorde att det blev som det blev och i hjärtat har han alltid funnits kvar. Där inne är och förblir han – min pappa.

söndag 15 december 2024

Alicia Lundberg och bergsgorillorna

Hemmets Journal
Nr 29, 1990
Hemmets Journal
Nr 29, 1990

En dröm måste få kosta, säger Alicia:

Jag lånade 175 000 kronor för att få filma mina gorillor


Det var i en mörk inspelningsstudio i TV-huset som den vilka idén föddes för 15 år sedan. Hon bara måste få möta bergsgorillorna!
Alicia Lundberg, 56, förverkligade sin dröm – inte bara en gång…
Och nu väntar nya äventyr.


Text: Monica Antonsson
Foto Kurt Pettersson och Alicia Lundberg

Alicia Lundberg hade länge jobbat som speaker och talat in svenska texter till naturfilmer från när och fjärran. Särskilt hade hon fastnat för den berömda filmen om Jane Goodman och hennes liv bland schimpanser.
 
I hela sitt liv har Alicia fascinerats av vilda djur och dem hon mötte i filmerna på TV satte fart på hennes fantasi. När så ett porträtt av en jättelik gorillahanne med sympatisk blick damp ner i hennes brevlåda var det klippt. Alicia visste med ens att hon måste möta gorillorna i verkligheten.
 
- En släkting hade varit i Rwanda (uttalas Ruanda) och tagit bilden, säger hon och visar porträttet av gorillan som snällt tittar rakt in i kameran.
- Det är ledarhannen för en av flockarna. Han är äldst och störst av dem alla med silvergrå rygg.

Gorillorna som lever på 3.700 meters höjd i de otillgängliga bergen i centrala Afrikas tropiska regnskog är bara 280 till antalet. De är de enda som finns kvar av det utrotningshotade släktet, förutom ett hundratal som finns i Uganda.

I Rwanda levde forskaren Dian Fossey bland gorillorna under lång tid tills hon fick halsen avskuren för fyra år sedan (det är om hennes liv filmen ”De dimhöljda bergens gorillor” handlar). Vid hennes forskningscenter finns fortfarande några grupper gorillor.

Nästan lodrät klättring
Med guider tas små turistgrupper om sex personer varje dag upp till gorillorna för en titt på nära håll. Klättringen, som nästan är lodrät, tar mellan fem och sju timmar varje gång och vägen tillbaka är förstås lika lång. En timme åt gången får turisterna möta gorillorna.
- En av guiderna har en machete att hugga sig fram med. Han banar väg för gruppen. Den andre bär på ett stort gevär. Trakten är nämligen livligt trafikerad av sura elefanthannar och vattenbufflar som stötts bort ur sina flockar. De anfaller direkt!
Anfaller gör däremot inte gorillorna. De är vänligt sinnade och nöjer sig med att njuta av tillvaron och mumsa på blad och stjälkar.

När Alicia för sex år sedan fyllde femtio år fick hon en stor summa pengar i gåva av sina arbetskamrater. Dem satte hon raskt in på ett konto kallat ”Vattenhålet”. Bankdirektören skakade på huvudet. ”Ja, se tjejer!” Några år senare, närmare bestämt 1986, hade Alicia fått ihop tillräckligt med pengar för en tre veckors ”Operation gorilla” till Kenya, Rwanda och Zaire med ”Äventyrsresor”.
- Det var fantastiskt! Man kom fram, satte upp sitt tält och lagade frystorkad mat hemifrån. Packningen delade vi mellan oss, säger Alicia som delade tält med en annan kvinna.
- Hon tog en konjak varje morgon och jag tog en whisky. För magen, förstås…

Hamnade på operationsbordet
Så kom då dagen när Alicia iförd regnställ och gummistövlar för första gången skulle bege sig uppför bergen för att möta gorillorna. Videokameran surrade mot både lejon och elefanter, men efter sju timmars tung klättring på den höga höjden gav hon upp och vände.
- Jag var lika grön i ansiktet som vegetationen runt omkring. Visserligen hamnade vi mitt i den stora Susaflocken på omkring 30 djur men jag var så omtöcknad att jag aldrig riktigt fattade att jag var där.

Resan gav mersmak och väl hemma började sparandet på nytt. För två år sedan var det dags igen.
- Den gången hann jag bara slå upp tältet. Sedan drabbades jag av så häftiga buksmärtor att jag till sist fick föras till sjukhus i Nairobi, berättar Alicia som lades på operationsbordet i sista stund med bukhinneinflammation på grund av brusten blindtarm.
- Vilket sjukhus! Där var så rent och fint! Varje morgon kom sjukhusdirektören och frågade ”How are you little one?”. Jag var totalt förvirrad när jag först vaknade upp ur narkosen. Jag trodde att han var min far. Far var till hälften engelsman och talade ofta till mig så på engelska.
- ”Oh, father”, yrade jag.

Tredje gången gillt!
Några dagar efter operationen orkade Alicia ringa sina tre döttrar hemma i Sverige. Arbetskamraterna på TV meddelades och Expressen fick nys om saken. En morgon stod följaktligen en kamerabehängd liten indier vid Alicias säng.
Bilden togs och här hemma spred kvällspressens löpsedlar om Alicias strapatser i Centralafrika.

Alicia blev kvar på sjukhuset några veckor och när hon till sist klev ombord på planet hem, gjorde hon det tillsammans med sina ursprungliga reskamrater. Först efter tre månaders konvalescens kunde hon återgå till jobbet.
- Jag var verkligen dålig och orkade absolut ingenting. Mest låg jag på soffan och sov.

Envis som få reste Alicia åter till Rwanda bara några månader senare. Många skakade på huvudet men den här gången kom hon hem med en lyckad videofilm om sitt äventyr.
- När man är där uppe så är det ledahannen man umgås med. Silverrygg är chefen och man ingår helt enkelt i hans grupp. Om honom och ungar uppför sig illa kan de få en rejäl dask. Oss människor rör de inte förutsatt att vi sköter oss. Man blir otroligt ödmjuk inför dem, säger Alicia.

Tillbaka igen med filmteam
Gorillorna kommer ofta mycket nära människorna men all form av beröring är strängt förbjuden. Gorillornas likhet med människor gör smittrisken mycket stor. Djuren drabbas lätt av infektioner som kan vara direkt förödande.
- Det finns en veterinärstation som bara tar hand om dessa gorillor.

Alicias videofilm visades i Björnes Magasin och själv blev hon som besatt av tanken på att resa tillbaka med ett riktigt filmteam. Filmaren Olle Hallberg och ljudteknikern Roland Sjögren ställde upp.
- De är två gamla stötar som varit lika länge på Sveriges Radio som jag. De trodde på mig när inga andra gjorde det, säger hon tacksamt.

För fjärde gången slog Alicia alltså upp sitt tält i Rwanda. Med TV:s tunga utrustning skulle teamet än en gång ta sig upp till gorillorna.
- Man orkar gå mellan tre och tjugo steg i taget. Sedan måste man stanna för att försöka hämta andan. Första dagen tvingades Roland vända men nästa dag gick det bättre. Under klättringen orkade vi tyvärr aldrig filma. Några få stillbilder berättar istället om vår färd genom djungeln. Det är svårt annars att förstå hur otillgänglig terrängen är.

Väl framme möttes Alicia och hennes team av de vid det här laget ganska välkända gorillorna. Där var Silverrygg, där var ”punkaren” och hans mamma och där var alla de andra i flocken.
- Vi hade tur och mötte dem på en äng på självaste midsommarafton. Det var imponerande att se den där två meter långa bjässen Silverrygg på 200 kg gå omkring där uppe. Normalt lever ”mina” gorillor inne i bushen.

- En dag låg jag på marken bredvid ”punkarens” mamma och fotograferade henne. Vi fick en otroligt nära kontakt med varandra. När vi hade talats vid en stund och tittat varandra djupt in i ögonen, tröttnade hon på mig. Slött rullade hon runt, lade sig på rygg i solen och somnade! Tala om förtroende, säger Alicia lyckligt. Något helhjärtat stöd från TV fick Alicia inte för sin expedition, men väl 122 000 kr att börja med. Själv gick hon till banken och tog ett lån på 175 000 kr samtidigt som hon skrapade bankboken ren från spakapitalet på 25 000 kr.

Måste försöka sälja filmen
- Det var förverkligandet av en dröm och då får det kosta! Jag är lika stolt över mina gorillor som andra någonsin kan vara över en villa eller bil de lånat ihop pengar till.
- Produktionskostnaden blev totalt 340 000 kr. ”Mitt i naturen har visat filmen och nu måste jag försöka sälja den utomlands också för att få projektet att gå ihop.

Sitt äventyrliga sinnelag tror sig Alicia ha ärvt efter sin far. Det går bland annat också igen hos en 80-årig halvsyster som i dagarna tänker ta sig en tripp till Bali och Java. Fadern var en ivrig kappseglare som inte backade för några vådliga färder. Ivar Lignell, som han hette, var en gång stenrik skeppsredare i Göteborg. Han förlorade allt han ägde och hade i en satsning på kolbåtar 1931. Dessutom övergavs han av sin hustru och förlorade därmed sina sex barn.

- Pappa kom till Stockholm med en frack, en smoking, en hög hatt och en väska full med aktier. De kunde kanske komma till pass, tänkte han. Hans enda kontakt i stan var Karl-Gerhard. När andra vände pappa ryggen ställde Karl-Gerhard upp och hjälpte honom börja om från början, berättar Alicia. Hennes far hade varit en generös mecenat före kraschen och bland sina vänner kunde han räkna den tidens stora skådespelare och konstnärer.
- Pappa träffade min mor på en restaurang här i stan. Hon var 19 år yngre och hade också ett havererat äktenskap bakom sig. Jag blev deras kärleksbarn. Sju år senare fick jag ett syskon som dog vid födelsen. Det var naturligtvis en svår tragedi.
- Jag fick aldrig ta del av den där förlorade förmögenheten men jag tror att jag fick den allra lyckligaste av barndomar.

Gick på teaterskola
Tidigt gick Alicia på teaterskolor. Hon ville bli skådespelerska och prövade in på Dramatens elevskola där hon körde i andra provet. Året därpå skulle hon försöka igen men av familjeskäl blev det aldrig av. I stället hamnade hon i Frankrike där hon sålde skandinaviska resor till turister som ville se midnattssolen och åka Hurtigrutten.
- Det var 1959 och TV-mediet slog igenom allt mer. Från Frankrike skrev jag ett brev hem till TV. Jag berättade hur duktig jag var och reste sedan hem för att jobba hos Sven Sjönell på televisionen. Jag avancerade snabbt och efter en tid var jag sekreterare åt Per-Martin Hamberg. Ganska snart fick jag börja arbeta som hallåa.
- Jag satt där i TV-rutan, uppmålad och med svinrygg och tyckte att jag var så tjusig. Det tyckte inte Per-Martin Hamberg. Han tyckte att jag såg ut som en skolfröken. Det var bara pekpinnen som fattades, sa han. Det blev väl bättre med åren, får man hoppas.

Så småningom gifte sig Alicia och blev mamma till Lotta, Johanna och Petronella, idag 27, 26 och 23 år gamla. Tillsammans med dem förverkligade hon så småningom några av sina drömda äventyrsresor.

På äventyr med döttrarna
- Tillsammans med Lotta liftade jag genom Israel. Johanna och jag luffade i Grekland och med Petronella for jag på en alldeles vanlig sällskapsresa till Mallorca. Det var vansinnigt roligt. Vi åkte på rundturer och handlade Pärlcollier där guiden sa att vi skulle göra det. Vi sjöng samtidigt med alla andra och tittade ut genom bussfönstret när de sa att vi skulle göra det. Jag kände mig precis som Sif Ruud i Sällskapsresan, skrattar Alicia.

Alicia är som bekant fortfarande kvar på Sveriges Television och om nätterna talar hon till oss från nattradion. Hon hallåar fortfarande enligt en vaktlista men hoppas bli fast knuten till musikradion från och med hösten. Dessutom har dottern Johanna just debuterat som TV-hallåa hon också!

Hade Alicia varit 40 och inte 56 skulle yrkesvalet framöver ha blivit ett annat, säger hon. Då skulle hon sökt forskningspengar för att få leva med sina gorillor något halvår åtminstone.
- Men ingen satsar på mig. Jag är kvinna, för gammal och inte tillräckligt kunnig. Entusiasm kommer man långt men och tyvärr inte tillräckligt långt.
- Jag ska åka tillbaka till Rwanda ännu en gång för ett besök på forskningsstationen. När en av Dian Fosseys gorillor mördades bildades en fond till förmån för gorillorna. Jag vill bli dess representant i Skandinavien.
- Sedan har jag ett nytt äventyrsprojekt på gång. Så snart kassan tillåter ska jag och min yngsta dotter Petronella fara till Indien. Det landet har en kultur som fascinerar mig mycket.
- Där ska jag sätta mig på en elefantrygg och leta efter tigrar…

lördag 14 december 2024

Lotta Ramel

Hemmets Veckotidning
Nr 46, 1991


Allas Veckotidning
Nr 51, 1992
Livslustan

Mitt liv är underbart
- tack vare att jag ibland handlar först och tänker sen...

Lotta Ramel gifte sig när hon var 17, skilde sig lite senare och har idag två barn med två nya män. Men hon bor ensam. 
- Båda mina barn har underbara pappor, säger Lotta som är van vid att kasta sig huvudstupa in i det okända och komma ut lycklig och med nya, nyttiga erfarenhetet.

Hon har rykte om sig att vara impulsiv, ha kort stubin och obändig vilja, den ärtiga Lotta Ramel, 35, som med bestämda steg kommer skyndande över Norrmalmstorg i Stockholm. Hon ser ut att kunna leva upp till sitt rykte. Bara en viljestark person kan se så oförskämt pigg och utvilad ut med en krävande baby därhemma, bara några månader efter en besvärlig förlossning.

- Ja det var tufft, säger hon och förvånas över de krafter som mobiliseras av en födande kvinna. När det var som värst hade jag kunnat slå ner femtio huliganer på samma gång. Sedan blir man som vanligt igen och nästan svimmar för minsta blodprov.

Smal och fräsch är hon, och det är inte utan att hon vållar viss uppståndelse. Bilarna tutar och folk vänder sig om.

- Sjutton kilo har bara runnit av mig, säger hon.

”Fristående” med två barn

Lotta kommer direkt från en repetition tillsammans med kollegan och bästa kompisen Eva Munther. Sedan flera år har de en kabaré tillsammans och tar tacksamt emot de jobb som trillar in, trots att Lotta är mammaledig.
- Vi har nya häftiga projekt på gång men ingenting är klar, så jag kan inget berätta. Men dramatik blir det. Det är det som ligger mig varmast om hjärtat.

Hon är, som hon säger, ”fristående” och bosatt på Söder. Det betyder att hon lever ensam med sina två barn, femårige Jim Love och nyfödda lilla Lycke. Hon har nyligen brutit upp från Lyckes pappa, teaterteknikern Ola Fuchs.
Men han träffar sin dotter förstås, även om de än så länge inte kan göra så mycket tillsammans. Ett barn har trots allt rätt till båda sina föräldrar, som Lotta säger.

Lotta tror att skådespelares äktenskap är ovanligt sköra. Av någon anledning tycks just de har svårare än andra att lyckas med sina relationer.
- Man utsätts för otroliga påfrestningar i det här jobbet. Så vitt jag vet finns inget annat yrke där ena partnern måste uthärda att den andra kysser någon annan på scenen eller rent av fejkar ett samlag. Så går det som det går också…

Busade på alla vis!
Lotta, som förstås är dotter till Susanna och Povel Ramel, växte själv upp i en lugn och trygg kärnfamilj. Den stora åldersskillnaden till de tre äldre syskonen gjorde henne till ett bortskämt sladdbarn.

Äldsta systern Carina är socialsekreterare medan Marianne arbetar på TV:s faktaredaktion och Mikael är musiker med egen studio i Västmanland. Tillsammans har barnen Ramel givit sina föräldrar nio barnbarn att pyssla om.
- Jag gjorde våldsamt uppror när jag växte upp och bröt mig ur det förväntade mönstret. Jag gjorde allt bus som går att göra. Det är faktiskt enklare att räkna upp vad jag inte gjorde än tvärtom.

Hon var ute om nätterna och härjade. Hon prövade på det mesta, var nyfiken på allt och ansträngde sig maximalt för att helt enkelt bli sedd.
- Till slut stoppade mamma och pappa min framfart. De talade förstånd med mig och jag började tänka efter. Plötsligt var det inte lika nödvändigt att hävda min egen vilja och nyfikenheten riktades in på annat.
Om framtiden tänkte jag bara att jag ville bli veterinär. Men teaterintresset tog slutligen överhanden. Självklart var jag påverkad hemifrån även om jag till en början inte insåg det.

Som tillvalsämne i gymnasiet valde hon dramatik och ordnade själv en lärare som kunde undervisa i ämnet. För att få ihop nödvändigt antal elever, lyckades hon övertala sina kompisar att ställa upp.
- Det var en fantastisk lärare och kursen innehöll allt från teori till praktik.

För övrigt var Lotta inte särskilt förtjust i skolan. Hon hade svårt att sitta still och blev bråkig i protest mot all rutin och av ren vantrivsel. Lärarna tyckte hon var jobbig och försökte förmodligen inte ens se orsaken till hennes beteende.
- I högstadiet hade jag femmor i musik, gymnastik och vissa andra ämnen som jag gillade, men etta eller rent av streck i maskinskrivning och hemkunskap. Jag tyckte att undervisningen liknade korvstoppning och struntade till slut i den.

Blixtbröllop med Ted Gärdestad
När Lotta var 17 år träffade hon sångaren Ted Gärdestad på en fest. De blev blixtförälskade och rusad åstad och gifte sig.
- Vi gjorde det mest på kul och i dag kan jag väl erkänna att det var drumdristigt gjort. Inte för en sekund tänkte vi att äktenskapet skulle vara livet ut.

Så har Lotta alltid varit. Kastat sig in i saker med huvudet före utan att tänka eller vara det minsta rädd.
Lotta tog teaterlektioner privat och försökte komma in på Scenskolan i Stockholm. Hon sprack men lyckades vid andra försöket och blev därmed scenskoleelev i Malmö. Det två år gamla äktenskapet med Ted Gärdestad sprack och de har numera ingen kontakt.
- Åren vid scenskolan var oerhört omtumlande och roliga. Vi levde som i en skyddad verkstad i tre år och för oss existerade ingenting annat än teater. Sista året praktiserade vi på Skånska Teatern i Landskrona och sedan var det dags att ta klivet ut i verkligheten.

Revolution att bli mor!
Verklighetn innebär ofta en ständig kamp om jobb för skådespelare. Lotta fick anställning vid Malmö Stadsteater där hon stannade ett år. Sedan sökte hon till Norrbottensteatern och flyttade till luleå. Först fyra år senare återvände hon till Stockholm.
- Då hade jag varit hemifrån i åtta år och började längta hem. Som tur var fick jag jobb på Stockholms Stadsteater där regissören Jörgen Dyberg ville ha mig med i ”Sanning och konsekvens”.

Skådespelaren Johan H:son Kjellgren och Lotta blev snart ett par och 1987 föddes sonen Jim som nu är fem år och ibland kallas Jollen.
- Att bli mor var en revolution för mig som för de flesta andra småbarnsmammor. Hela livet förändras på ett positivt och befriande sätt.

Lotta och Johan gick så småningom skilda vägar men håller kontakten genom Jim.
- Egentligen borde samhället vara som förr då familjerna höll ihop över generationerna. Även om jag just nu valt att vara ”fristående”, så tror jag inte att människor är skapta för ensamliv. Men när förhållanden inte fungerar är det bättre att satsa på kamratskap. Båda mina barn har underbara pappor som ställer upp och tar sitt ansvar.

Tänk att bli jätterik!
Lotta är född i Vågens tecken och säger själv att hon har svårt att välja. Nyfiken är hon däremot och hon kan lite om mycket, men har inget tålamod. Genom åren har hon intensivt avverkat många intressen. När hennes intresse vaknar brinner det häftigt och fort, för att sedan falna och dö. När det var stickning som gällde stickade hon tolv tröjor på raken innan hon plötsligt tröttnade. När krukväxter var spännande fyllde hon hemmet med blommor och tog sedan genom vanskötsel död på allihop. Just nu funderar hon på att börja måla. Omgivningen kan därför lugnt räkna med en och annan tavla framöver.
- Om jag fick önska något av livet just nu skulle jag vilja bli jätterik! Åtminstone vill jag slippa tänka på pengar och över hur jag ska få dem att räcka till. Det borde finnas viktigare saker att göra än att behöva oroa sig för framtiden.

Lotta pratar om den rådande arbetslösheten och hur svårt det är för alla drabbade som känner att de inte behövs.
- För skådespelare har det alltid varit knapert, men nu är det svårt för alla andra också. Tack och lov att jag inte har någon prestige som hindrar mig från att ta vilket jobb som helst, om det skulle bli nödvändigt. Som alla andra frilansare har jag intensiva arbetsperioder och perioder då jag har mindre att göra. Men jag kan inte bara sitta med armarna i kors. Blir jag utan jobb, så startar jag ett nytt projekt.

Livet har förändrat mig
Lotta tycker att åren, erfarenheterna och separationerna har förändrat henne till det bättre. Hon har vuxit som människa och rusar inte iväg lika oöverlagt som förr, när hon får en idé. Livet har helt enkelt fått en ny mening.
- Som jag ser det måste ett bra förhållande bygga på kamratskap. Man måste ge den andra så mycket livsrum och frihet att han eller hon kan växa. Annars blir det fel.

Lotta tycker om att ha fullt med folk omkring sig och har följaktligen ett stort umgänge. God mat, gott vin och en stor portion humor är grunden till både livslust och överlevnad. Samtidigt kan en hemmakväll ensam med barnen vara något av det bästa.
- När det snusas på två håll samtidigt så där gott som bara barn kan och det för övrigt är alldeles tyst och rofyllt, då är det skönt.

Lotta uppmärksammades av en bredare publik i samband med revyn ”Tingel Tangel” 1989 som hon spelade tillsammans med bland andra Hasse Alfredsson och pappa Povel.
- Det var Hasse som frågade om jag ville vara med, säger Lotta som aldrig skulle drömma om att åka snålskjuts på sin berömde far. Hon är dock en av hans främsta supportrar.
- Ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att pappa är fullkomligt genial. Jag förstår inte hur han orkar. Jag har ju sett hur mycket arbete han lägger ner på sitt material.

Mammaledig – fast ströjobbar
Lotta fascineras av Povels nyutkomna memoarer som hon naturligtvis har slukat från pärm till pärm. Boken har gett henne en helt ny inblick i hans liv och värld.
- Jag är förvånad över att han kommer ihåg så mycket från sin barndom. Det gör inte jag. Men Knäppupp-tältet och ”De sista entusiasterna” minns jag förstås.

Lotta tror inte att Knäppupprevyer från tältturnéer skulle vara möjliga att genomföra i dag. Det var annorlunda förr, när ingen TV fanns och folk gick man ur huse så fort det fanns en begivenhet att gå på. Nu är utbudet enormt liksom konkurrensen.
- Tyvärr är det dessutom dåligt med återväxten bland revyförfattare. Det finns nästan inga alls.

Tingel Tangel blev en långkörare som gick för fulla hus i ett och ett halvt år. När Povel senare började arbeta med jubileumskavalkaden ”Knäpp igen” var det från början meningen att lotta skulle vara med.
- Det gcik naturligtvis inte eftersom jag var höggravid under hela repetitionstiden. Lycke föddes bara några dagar före premiären.

Lotta fick nöja sig med att se premiären från första parkett.
- Jag var fruktansvärt nervös! Jag hade inte sett en enda repetition och visste att förväntningarna var enorma. Men jag hade inte behövt oroa mig. Föreställningen är lysande!

Lotta var den första att gratulera och i stället för ett års fast jobb i pappas revy nöjer hon sig med att vara mammaledig och ta de ströjobb som kommer in. Men planerna är många och så småningom hoppas hon kunna ägna sig åt regi i kombination med skådespeleriet.
- Jag är inte det minsta ledsen för att jag inte är med i revy. Jag ville mycket hellre ha mitt barn. Jim och Lycke är självklart det viktigaste för mig, säger Lotta och tittar på klockan. Lycke är hemma hos mormor på Lidingö och det är snart dags för eftermiddagsmålet.
- Man hinner faktiskt en hel del mellan amningarna, säger Lotta och slänger sig i en taxi så att hungriga dottern ska slippa vänta.

Mia Bodén

Året Runt
Nr 16, 2006

Vi hörde ett öronbedövande dån

- Sedan krossade vågen vårt hotellrum

Lasse vet inte var han fick krafterna ifrån. Med övermänsklig styrka slog han sönder det armerade fönstret och räddade sig och Mia undan tsunamin. 
Idag jobbar de för att hjälpa de drabbade barnen i Thailand. 

Det var med närmast övernaturliga krafter som Lasse Litzell lyckades rädda både sig och sambon Mia Bodén i samband med tsunamikatastrofen den 26 december 2004. När deras hotellrum på Patong Beach i Phuket med ett våldsamt dån plötsligt fylldes av vatten, riktade han tre hårda slag mot det armerade vädringsfönstret som flög ut med galler och allt. 

Därefter skar han sig svårt på glas som satt kvar, när han hävde sig ut fick tag i ett stuprör att hänga sig fast i. Blödande vände han sig om efter Mia.

– Hon kom inte, säger han. Vattnet sprutade ut som en fontän genom fönstret, men Mia kom inte! Jag lyckades ta mig upp på en luftkonditioneringsfläkt närmare fönstret. Där fick jag syn på hennes ring som glimmade under vattnet. Hon hängde i fönstret med händerna men var paralyserad av skräck och kunde inte komma efter.

Ett och ett halvt år senare sitter Mia och Lasse hemma i vardagsrummet och berättar. Våren är på väg att bli sommar. Det är högsäsong för dem som driver Skanstulls Marina. Här bor de också, precis som på landet fast det bara är ett stenkast från storstadsbruset.
– För mig har det i minst 15 år varit tradition att semestra i Thailand, säger Mia. Barnen har åkt med mig vartannat år och vartannat år med sina pappor.

Mia och Lasse träffades förhållandevis sent i livet och har två barn var sedan tidigare. Mias söner Tim, 16, och Fred, 10, bor också här i skuggan av Skanstullsbron. Lasses barn Sandra, 11, och Oscar, 8, bor i Täby. Det är därför Lasse och inte barnen som pendlar varannan vecka.
– Han har lägenheten kvar, säger Mia. Det är trots allt barnen som är det viktiga och de har sin skola i Täby.

För Mias barn var 2004 pappornas år, när det gällde semester. Det hindrade inte att även Mia och Lasse for till Thailand i december för några veckors avkoppling. Julafton firade de med Fred och hans pappas familj på ön Koh Chang. Juldagen for de till Patong Beach i Phuket, där de skulle övernatta för att dagen därpå ta färjan till Tim och hans pappa, sångaren Niklas Wahlgren, på Phi Phi Island. Där var för övrigt även Mias bror Hans med fru Lisa och fyra barn. Vänskaps- och familjebanden har det aldrig varit något fel på.
- Vi tog in på ett litet hotell på stranden och fick ett rum med fönster ut mot havet, säger Mia.

Lasse blev emellertid magsjuk och genomled en sömnlös natt på toaletten. Nästa morgon gav sig Mia därför ut i jakt på medicin. Men alla butiker var stängda, så hon återvände till Lasse på hotellet i väntan på att apoteket skulle öppna. Med några tröstande ord satte hon sig på hans sängkant.
– Plötsligt hördes ett öronbedövande dån som bara blev starkare! Hotellet började skaka och vi for upp ur sängen. Jag var spritt språngande naken och väl inte direkt någon Tarzan efter natten innan.

Lasse drog in Mia i badrummet samtidigt som hela ytterväggen med fönster och allt slogs in i rummet. Dubbelsängen, TV:n och kylskåpet krossades. Det var bara betongväggen till badrummet som höll men både dörren och karmen slets loss.
– Vi stirrade båda två på det lilla vädringsfönstret som var enda vägen ut. Jag förstod direkt att det var kört. Det gick knappt att öppna och var dessutom försett med ett galler av armeringsjärn. Mia skrek av förfäran. Vi kommer att dö! Vi kommer att dö! Jag klev upp på toalettstolen för att nå fönstret. Samtidigt steg vattnet i rummet.

När vattnet var i Lasses brösthöjd, gjorde han det enda möjliga. Med våldsam kraft slog han ut fönstret med galler och allt. Var han fick kraften ifrån, har han ingen aning om.
– Man har ju hört talas om mammor som lyft bilar, när deras barn ligger under, säger han. Jag måste ha fått ett enormt adrenalinpåslag. Jag minns att jag tänkte, att jag måste ha träffpunkten en halvmeter bakom fönstret. Annars hade jag inte fått någon kraft. Kanske kom det av att jag tränade kampsport i tonåren.

Lasse hävde sig ut genom fönstret och hamnade i en bubblande lervälling full av bråte som bara steg. Men Mia kom alltså inte efter.
– Hon hade gett upp. Hon bara hängde där, säger Lasse. Som tur var fick jag tag i hennes handled. Jag tog spjärn med benen mot husväggen och lyckades dra ut henne. Sedan stod vi där båda två där på fläkten.

Lasse var övertygad om, att en bomb hade detonerat och att de upplevde tryckvågen av den.
– Det som kom var ju inte vatten. Det var en bubblande lervälling som tog med sig palmer, bilar, båtar och människor. Allt snurrade runt som i en torktumlare ungefär.

Mia var fortfarande hysterisk och skrek rakt i Lasses öra. Till slut slog han henne hårt på axeln. Skärp dig, skrek han. Jag klarar det inte själv! Det var som att trycka på en knapp. Mia kom till sans och kunde börja tänka strategiskt.
– När vågen började sjunka undan, hoppade vi ner i lervällingen och tog oss till nästa hotell. Därifrån såg vi en ny våg torna upp sig ute på havet. Den var betydligt större. När den sköljde in stod vi på andra våningen och kramade krampaktigt varsin betongpelare. Under oss såg vi hur båtar, bilar och bussar flöt förbi som Coca Colaburkar.

När andra vågen hade dragit sig tillbaka, tog de sig vidare till nästa hotell genom att klättra på all bråte som hade kilats i gränderna. De tog sig upp till fjärde våningen, där fick såväl skor som shorts av en norrman.
– Då kändes det faktiskt lite bättre, säger Lasse. Rummet var fullt av skadade människor. Hela golvet var rött av blod. Vi hjälptes åt att riva sönder lakan och lägga förband på dem som var värst skadade. Samtidigt rullade den tredje vågen in.

Mia och Lasse lämnade hotellet, när vågen hade dragit sig tillbaka. De sprang och sprang och fick till slut lift med en thailändsk lastbil som släppte av dem vid en liten bar uppe i bergen, där tusentals människor hade samlats.
– Då kom jag att tänka på barnen, säger Mia som fick ett nytt sammanbrott. Vad har hänt med barnen?! Phi Phi Island är trots allt bara en liten ö. Koh Chang visste vi ju heller inget om. Jag sa gång på gång, att jag gör vad som helst, bara mina barn har klarat sig.

Mia försökte förtvivlat få tag i en telefon och frågade alla. Vad har hänt med resten av Thailand? Hur är det på Phi Phi Island? En thailändsk kvinna på moped stannade och sa: Sorry madam! Phi Phi Island finns inte mer. Där är alla döda.
– Till slut fick jag tag i en telefon och lyckades ta mig fram till pappa. Han är världens bästa sambandscentral. Om någon skulle kunna få fram information, så var det han.

Det kunde han också. Mias bror hade nämligen redan ringt och berättat, att de var oskadda.
– De bodde på det enda höghushotellet på Phi Phi Island. Just den här dagen fyllde Lisa år, så de åt frukost tillsammans. Plötsligt kom dånet som Niklas tyckte lät som kulsprutor. Han trodde därför, att de hade hamnat i någon sorts krigssituation. Folk kom springande från båda stränderna. De sprang in mot byn som ligger mitt på ön, där så många blev krossade sedan. Själva tog de sig upp på hotelltaket och följde dramat därifrån.

Så kom det sig, att pappa Arne Bodén kunde ringa UD och rapportera om tsunamikatastrofen redan strax efter klockan fem på morgonen den 26 december. Han hade båda sina barn och alla sina barnbarn i katastrofområdet. Hur UD behandlade de uppgifterna vet alla. Mia fick i alla fall lugnande besked. Båda hennes barn var utom fara. Koh Chang var inte ens drabbat.
– Det var en otrolig lättnad, säger Mia. Jag blev så tacksam, att jag tvingade Lasse att läsa Fader Vår med mig flera gånger.

I den stunden fick Mia och Lasse nya vänner. En flicka gav henne sina enda skor. En annan gav henne sina sista pengar. Det thailändska paret Pom och Wew for iväg och köpte penicillin och förband till Lasse vars blödande skärsår var djupa och fulla av lera. En man lät dem sova över natten på sin soffa. I rummet stod TV:n på. Genom CNN fick vi veta vad som hade hänt.

Nästa dag tog sig Mia och Lasse ner till resterna av sitt hotell. Allt var förstört och kassaskåpen uppbrutna och länsade. De tog sig vidare till Bangkok, där de förenades med Tim och Niklas, varpå de efter en rad konsulära vedermödor tog sig hem med det första evakueringsplanet den 30 december.
– Jag mådde väldigt dåligt efteråt, säger Mia. Niklas mamma, Christina Schollin, såg till att jag kom till en bra psykolog, men det var svårt att bara gå vidare efter allt som hänt. Christina tröstade mig. Försök att hitta ett ljus någonstans, sa hon. Det finns nästan alltid någonting som är bra. Jag kom att tänka på alla fantastiska thailändare som varit så hjälpsamma. Vi måste försöka göra något tillbaka. Men vad?

Efter ett TV-reportage om svenska Maria Florén och hennes thailändske man Narin, som bygger ett barn- och familjehem i Muangmai i Phuket, åkte Mia och Lasse tillbaka till Phuket efter några veckor. Väl hemma igen kallade de samman sina vänner och bildade "Mitt i Hjärtat", en sammanslutning vars enda mål är att samla in så mycket pengar sin möjligt. Efter drygt ett år har de fått ihop 1,5 miljon kronor som utan avbräck har skickats direkt till barnhemmet. Via hemsidan på internet har Mia och Lasse administrerat volontärer som i perioder om två månader var på egen bekostnad har åkt ner för att jobba gratis. De har dessutom tiggt ihop såväl lakan som handdukar och stora lekredskap som de åkt dit med själva. Tim ställde för övrigt till med öppet hus i sin skola, samlade in pengar till barnhemmet och belönades med utmärkelsen Årets insats. Svenska kyrkan i Bangkok stöttar liksom Swea och Odd Fellow. Kungaparet har varit där på besök liksom statsminister Göran Person. Och det är bara början.
– Vi är väldigt tacksamma, att vi fått göra detta, säger Mia. Men det är ett långsiktigt arbete. Nu gäller det att få in pengar, så att vi kan driva barnhemmet också.
Monica Antonsson


Fotnot
Läs mer om Mitt i Hjärtat och barnhemmet i Muangmai på: www.mittihjartat.se

Lizette Pålsson

Allas Veckotidning
Nr 52-1 2001

Lizette Pålsson 
och hennes döttrar gjorde en kupp
Vi friade alla tre till Peter - Och han sa ja!

När Lizette Pålsson skilde sig från sin man för tre år sedan bestämde hon sig för att leva ensam med barnen.
Men bara några månader senare mötte hon en snygg polis - som tog henne med storm.

Nyårsafton är en alldeles speciell dag för familjekära Lizette Pålsson, 34. Då vill hon samla nära och kära omkring sig för att invänta tolvslaget. I år blir det extra spännande, eftersom hon och kärestan Peter Sälling bjuder till fest i nya villan på Lidingö. Lizettes döttrar Antonia, 10, och Dominique, 7, är förstås med, när första champagnekorken går i taket.
- När jag var barn firade vi ofta nyår hos mormor. Det var fullt hus med alla mostrar, morbröder och kusiner. Vid åttatiden ställde de vuxna om klockan och korkade upp champagnen. Vi barn fick cider och skålade, när vi trodde att vi räknade in tolvslaget. Alla hurrade och de vuxna sköt raketer. Efteråt gick vi snällt till sängs och somnade som stockar. Alla var nöjda och glada. De vuxna fick fira nyårsafton i fred och vi barn var inte ett dugg trötta nästa dag.

Sång och musik
Det är i Medelpad hon har sina rötter. Föräldrarna Iris och Bernt Pålsson härstammar båda från spelmanssläkter i trakten mellan Östersund och Sundsvall. Nästan alla spelar fiol och dragspel.
- Vi sjöng och spelade jämt, när jag var liten. Min lillebror Fabian och jag älskade alla sånger med Alice Babs, Taube och Cornelis. Än i dag, när släkten samlas, spelar mamma gitarr och min morbror dragspel. Det är väldigt trevligt.
Hon är född i köket, säger hon. Hon bakar, lagar grytor och soppor. Arvet kommer från föräldrarna som sedan 17 år driver festvåningen Von der Linderska Valven i Gamla Stan.
- Pappa lagar maten och mamma sköter restaurangen, säger Lizette. De är ett riktigt krögarpar.

Redan som barn ville hon bli sångerska. Hon gick Adolf Fredriks musikskola och efter gymnasiet i Spånga Kulturamas musikallinje.
- Jag försörjde mig som frukostvärdinna på Hotel Royal Viking. Jag steg upp klockan fyra, gick till jobbet och gjorden frukost till gästerna. Arbetspasset slutade klockan tolv och en timma senare började skolan.

Ville bränna skivorna
De dansade, sjöng och spelade teater till klockan sex på kvällen. Hon hann precis hem och byta för att sedan sjunga i stans pianobarer om kvällarna. Ryktet spred sig och snart sjöng hon i kör och dansade bakom Lasse Berghagen i hans show på Trädgårn i Göteborg.

- Han bekräftade den ödmjukhet jag fått med mig hemifrån genom att påpeka, att de i disken var lika viktiga som vi artister. ”Är vi trevliga mot dem, så håller de undan disken. Då blir serveringspersonalen glad och trevliga mot gästerna, som tycker att vi gör en bra show.” Allt hänger ihop. Så är det i alla branscher.

Lizette slog sig ihop med Peter Jöback, Lisa Nilsson och Andreas Lundstedt. Resultatet blev gruppen Stage Four som turnerade landet runt med skräddarsydda shower. Första skivan ”Grönt regn och rosa moln” blev ingen större hit. Grammofonbolaget gick i konkurs och Lizette köpte hela upplagan själv för sparade och lånade pengar.
- De hotade bränna upp min första platta, säger Lizette som därför har tusentals exemplar hemma i källaren. Och där lär de säkert bli kvar, konstaterar hon.
- Vem skulle köpa dem? De är ju av vinyl.

Höll på att svimma
Lizette sjöng kör i olika studios och fick sjunga in låtar som olika kompositörer skrivit för Melodifestivalen. ”Sången över havet” kom med i tävlingen 1990 och hon fick framföra den.
- Det var den sändningen som bröts, när Carola sjöng ”Fångad av en stormvind”, säger hon. Det var visst någon som skulle sabotera Livets Ord. ”Tänk på att du har tre eller fyra miljoner tittare”, sa killen som skrivit min låt. Jag var i chocktillstånd, när jag steg ut på scenen och får vara nöjd, att jag inte tuppade av.

Lizette kom sexa, Peter Jöback näst sist och Loa Falkman allra sist. Hon var i gott sällskap och därmed ganska nöjd. Dessutom hade hon annat att tänka på. En sjökapten vid namn Johnnie Wiklund närmare bestämt. Det stod inte länge på förrän Antonia var född.
- Hon var bara två månader gammal, när det var dags för nästa Melodifestival. ”Som om himlen brann” hette låten och jag backades upp av dansgruppen Bizass. Då hade jag gått upp 15 kilo i samband med graviditeten. Jag kände mig tjock bland de smala, vältrimmade dansarna. Antonia fanns med i kulisserna och brösten var stora av mjölk som ville ut. Det rann och läckte. Jag kände mig hur eländig som helst.

Barnen viktigast
Lizette kom tvåa efter Christer Björkman med ”I morgon är en annan dag”. Det var en stor framgång men hon brydde sig inte.
- Jag tänkte bara på min bebis.

När Dominique anmält sin ankomst till världen, ställde Lizette och hennes sjökapten till med bröllop. Strax därpå bildade hon och Peter Jöback grupp med Pernilla Wahlgren och Carl Dyall. Musical Express, en show med världens bästa musikalsånger, drog snart ut på turné.
- Första sommaren var jag nyförlöst. Dominique var bara tre dagar gammal, när vi fotograferade för affischen. Sex veckor senare började vi repetera.

Barnen fick följa med på turnéerna. Det var aldrig tal om annat. Arrangörerna ordnade barnflickor på varje plats. Det stod inskrivet i kontrakten.
- Det var bara att tömma brösten och lägga Dominique i barnvagnen. Barnvakten fick gå ut och gå en timma, medan hon sov i vagnen och vi gjorde vår show. Både Pernilla och Carl hade små barn då, så vi förstod varandra.

Efter två somrar på turné knöts Lizette till Intiman i Stockholm. Under flera år spelade hon först Spanska Flugan och sedan Charley´s tant, innan det var dags att pröva vingarna med något annat. Lizette är nämligen förtjust i att dubba film. Det har hon gjort i många år. Det är exempelvis bara hon som får göra rösten till Mimmi Pigg.
- Jag fick ett erbjudande från Monica Forsberg och KM Studio om att, tillsammans med en kollega, ta hand om deras filial i i Stockholm, säger Lizette som följaktligen tituleras regissör numera. Det innebär inte att hon lämnat scenen. Tvärtom. Varje helg spelar hon Trollkarlen från OZ med bland andra Pernilla Wahlgren.

Karriären gick som på räls. Äktenskapet gick däremot i kras.
- Vi skilde oss helt enkelt. Det är tre år sedan nu. Johnnie jobbade utomlands tre, fyra månader i sträck, så jag var ensam för det mesta. Jag märkte ingen större skillnad efteråt men fick mycket hjälp av mina föräldrar och min bror. Vi har klarat biffen i familjen.

Antonia går i mammas fotspår och vill bli musikalartist, när hon blir stor. Men det är mer dansen än sången som lockar. Sedan hon var fem, har hon varit elev på Lasse Kühlers dansskola. Dominiqe dansar också men är inte lika säker, när det gäller framtiden.
- Men det är kul på teatern. Vi brukar få vara med i logen och sminka oss. Vi vet att vi måste hålla oss lugna och inte springa omkring överallt.

Fann en ny kärlek
Efter skilsmässan bestämde sig Lizette för att leva ensam med barnen. Ett halvår senare mötte hon sitt öde i form av Peter Sälling, en vältrimmad polis som jagar bovar i hela Stockholms län.
- Jag kände direkt att Lizette är kvinnan i mitt liv, säger Peter medan småflickorna klänger på honom. Vi satt visserligen bara och pratade på en restaurang, men jag visste det ändå. Hon har allt jag vill ha.

Den starka känslan för familjen binder dem samman. Båda är uppväxta i familjer med stor gemenskap och de vill fortsätta ha det så.
- Med Peter har jag insett att det faktiskt går, säger Lizette. Han tog mig med storm. Helt plötsligt förstod jag, hur det ska vara. Nu, när vi har varit tillsammans i två år, vet jag inte hur jag skulle klara mig utan honom.

De hade just flyttat ihop i hennes lya på Birkagatan, när hon och flickorna tyckte, att deras förhållande borde manifesteras. De bestämde sig för att fria, varpå hon i hemlighet beställde fyra ringar - två av guld och två av silver. En kväll vid köksbordet slog de till: ”Peter, vill du förlova dig med mamma”, frågade Antonia, varpå Dominique påpekade: ”Du får inte säga nej”. Det var hon som satt på ringen i hopp om att han inget skulle märka.

Kunde inte säga nej
- Vem kan stå emot ett sådant frieri, säger Peter. Så klart att jag sa ja till tre så underbara tjejer! Vi förlovade oss alla fyra och for vi till Thailand för att fira. Vi gick på luffen, red på elefanter, snorklade och åt otroligt god mat.

Peter och hans pappa Lennart har byggt om och renoverat det nya huset på Lidingö. Allt är fint och precis som de vill ha det.
- Så härligt att få samla de våra till nyårsfest, säger Lizette som tänt marschallerna och bullat upp med hummer och champagne. Antonia och Dominique har klätt sig fina och ska räkna in nyåret med en skål i cider för Peter som de hela tiden pussar på och brottas med.
- Vi visste hela tiden, att det fanns någon där ute som skulle passa oss, säger Antonia snusförnuftigt. Peter bryr sig och gör allt för oss men kan också säga ifrån. Det är jättebra. Han är helt enkelt den bästa bonuspappa som finns!
Monica Antonsson
Kurt Pettersson, foto


Hemmets Veckotidning
Nr 18, 2004

Mina döttrars kupp fick Peter på fall!

I kärlek är allt tillåtet, åtminstone om syftet är gott. Och det var Antonias och Dominiques. De ville ju visa mamma Lizettes sambo Peter hur mycket de tyckte om honom - alla tre. Och de visste precis hur det skulle gå till...

Lizette Pålsson, 36, är i färd med att laga en ljuvligt doftande fiskgryta den här kalla vinterdagen. Alla ingredienser - lök, morötter, tomater, fiskbuljong och kryddor - blandas i utom själva fisken. Den får tina på köksbänken, tills det är dags att äta. Då är det bara att stoppa i fisken och värma upp grytan på nytt. Middagen blir klar på några minuter. Lizette har räknat ut det hela väl medveten om att pratstunden med Hemmets Veckotidning kommer att ta en stund.

Som dotter till ett krögarpar är hon mer eller mindre är född i köket. Det märks inte minst på bakverken hon bjuder på till kaffet. Frysen är full, så hon är väl förberedd, om hon skulle få oväntat besök. Kalorierna står på kö. Det är otroligt gott alltsammans.

Sedan drygt två år bor Lizette och hennes familj i en liten villa på Lidingö. Huset har byggts om efter alla konstens regler, så de har sex rum och kök att tumla om i samt ett ljuvligt badrum med bubbelbadkar. Köket och vardagsrummet går i ett. Där har innertaket plockats bort, så att de mörkbruna takbjälkarna, som går ton i ton med det laserade furugolvet, kommer till sin rätt. Ett ovanligt spännande grepp är den väldiga kristallkronan som hänger direkt från taknocken och fångar allas uppmärksamhet. Öppna spisen med braskaminen är den givna samlingspunkten. Minstingen Leon har just bränt sig på den. Det är därför han har handen i bandage.
– Vi brukar ställa barnstolen som skydd framför spisen, säger Lizette. När olyckan hände, hade jag just matat honom och då hade han ju suttit i barnstolen. Jag satte ner honom på golvet och vips hade han krupit iväg och lagt handen på den heta luckan. Det var gjort på en sekund.

Efter åtta års slit fick jag min belöning
Mycket har hänt i Lizettes liv de senaste åren. För bara fem år sedan var hon skild och så bränd på kärleken, att hon bestämde sig för att leva ensam med flickorna Antonia och Dominique som nu är 12 och 9 år gamla. Det fanns helt enkelt inga vettiga karlar, tyckte hon. Som på beställning klev Peter Sälling in i hennes liv. Han är en vältränad polis med hela Stockholm som arbetsfält.
– Jag satt på ett café vid Stureplan tillsammans med Pernilla Wahlgren. Hon och Peter kände varandra, så han kom fram till vårat bord.

Sedan gick det som det gick. Peter insåg genast, att Lizette är kvinnan i hans liv.

– Han tog mig med storm. Med Peter insåg jag rätt snart, hur det faktiskt kan vara, när det är som bäst. Jag är verkligen glad, att jag träffade honom. Han är gudomlig. Efter åtta års slit fick jag min belöning.

Antonia och Dominique var förtjusta. ”Mamma har sagt att du har jättestora muskler”, sa Dominique första gången de träffades. Självklart ville hon se, om det var sant. Lizette kände sig avslöjad, men Peter rullade upp skjortärmen. Oj, sa Dominique. Du har mycket större muskler än min pappa. Peter skrattade och sa, att hennes pappa nog ändå var den starkare av de två. Åh, tänkte Lizette. Han har koll!

– Det betydde oerhört mycket för mig. Han förstod att flickornas pappa är viktig för dem.

Peter flyttade hem till Lizette och flickorna adopterade honom som plastpappa. Förhållandet borde emellertid manifesteras, tyckte de, så i maskopi med Lizette bestämde de sig för att fria. Hon beställde ringarna – två av guld och två av silver – och en kväll vid köksbordet slog de till. ”Peter, vill du förlova dig med mamma”, frågade Antonia. Dominique, som för säkerhets skull hade satt sig på ringarna, påpekade att han faktiskt inte fick säga nej. Det var mer än Peter kunde motstå, så han sa ja till alla tre.
– Vi förlovade oss alla fyra och for till Thailand för att fira, säger Lizette. Vi gick på luffen, red på elefanter, snorklade och åt otroligt god mat.

Väl hemma igen hittade de sitt drömhus och efter bara tre månaders intensiv renovering flyttade de in. Sedan stod det inte på förrän minstingen Leon anmälde sin ankomst till världen. Lizette spelade just då med i Pippi Långstrump på Göta Lejon. Hon var Tommys och Annikas mamma likaväl som cirkusdirektörens fru. Att hon blev tjockare och tjockare om magen gjorde ingenting.
– Jag gick upp 27 kg, säger Lizette som samlade på sig vatten i kroppen och fick väldigt ont i bäckenet. Jag var så tjock, att jag fick sitta och sova om nätterna. Jag fick helt enkelt inget flöde i kroppen när jag låg.

Om graviditeten var besvärlig, så blev förlossningen ännu värre. När läkarna på Danderyds sjukhus upptäckte att Leon vägde 4,4 kg, satte de helt enkelt igång värkarbetet. Moderkakan lossnade emellertid, så Lizette kördes till operation för kejsarsnitt. En ung kvinnlig läkare gjorde sig redo att operera och Lizette undrade lite fördomsfullt, om hon verkligen kunde sin sak. Hon hade väntat sig en medelålders, manlig doktor. I dag kan hon bara gratulera sig själv till stans snyggaste ärr.
– Vi blev väldigt imponerade av den svenska sjukvården, säger Lizette. Läkaren, barnmorskan och den övriga personalen var otroligt professionella. De fattade snabba beslut och jag fick bästa tänkbara vård.

Peter hann aldrig bli rädd. Det gick så fort alltsammans. Dessutom är han tränad att behålla sitt lugn i kritiska situationer.
– Personalen gav ett väldigt trovärdigt intryck, säger han. Det var bara när de hängde på Lizettes mage för att trycka ut Leon som det var lite nervöst.

Efter dopet blev det plötsligt bröllop
Leon håller på att lära sig gå. Dessemellan ålar han fram som en krypskytt över golvet i väldig fart. Siktet är oftast inställt på Lizette och Peter men Antonia och Dominique hjälper till så gott de kan. De är väldigt förtjusta i sin lillebror som väger stadiga 12,8 kg.
– Efteråt var jag glad över kejsarsnittet, säger Lizette. Leon var så stor, att han aldrig hade kunnat komma ut den vanliga vägen. Dessutom hade han navelsträngen tre varv runt halsen.

Lizette avbröt sin mammaledighet efter fyra månader för att spela med i Ingmarsspelen i Nås. Kroppen hade visserligen inte hunnit återhämta sig, men hon hade lovat och ett löfte är ett löfte. Med barnen och sina föräldrar for hon därför till Nås för att repetera. Några dagar senare var även Peter på plats. Han är omåttligt stolt, när han ser henne framträda.
– De kom springandes med Leon var fjärde timma, så att jag skulle kunna amma, säger Lizette. Det var bökigt men det fungerade. När sedan föreställningarna var i gång, fick jag amma i pausen. Det var bara att dra av sig folkdräkten och ut med tuttarna. Samtidigt grät jag av smärta. Jag var så otränad, att jag fick inflammation i knäna. Behandlingarna med ultraljud som jag fick varje dag hjälpte bara för stunden. Jag var så svullen, att vi använde både kylspray och isglassar att kyla ned knäna med. Efter 3,5 timmas föreställning kunde jag knappt gå.

Men Lizette njöt av att få vara med. Rollen som Gertrud i Ingmarsspelen är hennes första dramatiska roll. Tidigare har hon mest medverkat i farser, musikaler och shower.
– Gertrud har många spännande sidor och jag är glad, att jag fick tolka henne på mitt sätt. Det gav mig en väldig erfarenhet. Efteråt var jag otroligt nöjd. Trots värken var jag glad, att jag hade tackat ja.

Ingmarsspelen är berättelsen om när 37 människor i Nås socken 1896 sålde allt vad de ägde och utvandrade till Jerusalem. Selma Lagerlöf skrev romanen och Rune Lindström dramatiserade spelet. Urpremiären ägde rum 1959 och somliga av traktens skådespelare som var med då är med än i dag. Under en intensiv vecka varje år utspelar sig Ingmarsspelen på en utomhusscen vid Västerdalälvens strand.
– Jag kommer tillbaka i sommar, säger Lizette. Och då kommer jag utan mjölkstinna tuttar och en bebis som hela tiden måste få mat.

I mitten av augusti var det dags för dop i Lidingö kyrka. Lizette och Peter bjöd in släkt och vänner och totalt samlades 120 gäster i kyrkan. Ingen anade att de samtidigt var bjudna på bröllop.
– Prästen bad folk att stanna, när dopet var över och plötsligt spelade kantorn Mendelsohns bröllopsmarsch. Vilket jubel det blev!

Efteråt samlades hela sällskapet på husets generöst tilltagna altan. Där hade Lizette och Peter i förväg dukat upp stora bord som nu fylldes med is för att hålla sushin fräsch. Och till det serverades vitt vin i sommarvärmen.
– Det var verkligen trevlig, säger Lizette. Det blev ett minne för livet. Någon bröllopsresa hade vi inte tid med. Den får vi ta vid ett senare tillfälle.

Vid sidan av företagsjobb och konserter väntar alltså närmast Ingmarsspelen för Lizette. En grammofoninspelning finns också planerad och till hösten går hon in på en av Stockholms teatrar för att spela musikal. Vilken det är hålls än så länge hemligt. Några fler barn finns emellertid inte inplanerade.
– Min kropp skulle inte orka, säger Lizette. Dessutom är det väl fler än Peter och jag som ska befolka jorden. Vi är överens om, att vi är väldigt nöjda med våra tre barn.
Monica Antonsson
Kurt Pettersson, foto


Hänt Extra
Nr 53, 2004

Lizette Pålssons dotter frågade rakt ut...

"Peter - Vill du förlova dig med mamma..?"

Peter Sälling hade knappt flyttat hem till Lizette Pålsson förrän hon och döttrarna Antonia och Dominique, nu 12 och 9 år, bestämde sig för att fria. Den vältränade polisen hade tagit Lizette med storm och flickorna tyckte, att en bättre bonuspappa kunde de inte få. ”Peter, vill du förlova dig med mamma”, frågade Antonia en kväll vid matbordet, varpå Dominique förklarade, att det faktiskt inte fanns något utrymme för att säga nej. 

Det hade han förstås ingen tanke på, så de förlovade sig alla fyra och for till Thailand för att fira. Väl hemma igen hittade de sitt drömhus på Lidingö. Efter tre månaders tilläggsisolering och byggnadsarbete flyttade de in. 

Dop och bröllop
I mars förra året kom lille Leon till världen och i augusti ringde kyrkklockorna för såväl dop som bröllop.
– Efteråt åt vi sushi och drack vitt vin med våra gäster på altanen, säger Lizette och dukar fram kaffe med dopp. Det är höst och gråväder ute och då är det skönt att kura ihop sig framför braskaminen med en kopp rykande hett kaffe.

– Det är framförallt Peter, hans pappa och hans bror som har renoverat huset, säger Lizette som har laserat takbjälkarna alldeles själv. Huset är byggt på 20-talet och var tills helt nyligen mest likt en sommarstuga. Nu har huset öppnats upp och trappan till källaren flyttats, vilket har gett dem en modern villa på sex rum och kök. Köket och vardagsrummet går ihop, sedan mellanväggen och innertaket tagits bort. Den stora, vackra kristallkronan hänger följaktligen direkt från taknocken. Invändigt har taket klätts med pärlspont och de mörkbruna takbjälkarna går ton i ton med vardagsrummets laserade furugolv.

Tavlor, prydnadssaker, krukväxter och gardiner har förpassats till vinden. Lizette och Peter har lagt tyngdpunkten på ljuspunkter i form av spotlights, infälld belysning, ljusstakar och lampetter. Gardinstänger sitter emellertid på plats vid fönstren, om de skulle ångra sig.
Spisen har placerats i ett avskilt hörn vid skorstensstocken, men där finns skåp för såväl kastruller som kryddor. TV:n, står på en hög hylla, där den inte påverkar inredningen i övrigt. Små högtalare runt om i rummet bjuder på bioljud.

– Köket är nygjort i gammal stil, säger Lizette. Det är tillverkat utan spik och måttbeställt från Vikabodarnas snickerifirma i Medelpad. Ovanpå väggskåpen förvarar hon såväl vin och champagne som kokböcker och torkade premiärrosor. Den antika matsalsmöbeln har Lizette köpt av kompisen Pernilla Wahlgren och den järninfattade spegeln i 16 delar är egen design.

Markplanet
Leons rum ligger i markplanet intill Lizettes och Peters sovrum med den stora Duvemålasängen under ljuskronan av gjutjärn. Två gamla trampsymaskiner tjänstgör som sängbord. En trappa ner finns musikrummet med stereo och karyoke maskin och ett fullständigt ljuvligt badrum med klinkers, sjöstenskross och bubbelbadkar. Här finns dessutom flickornas rum i blått och rosa.
– Vi är väldigt nöjda med vårt hus, säger Lizette. Och när det gäller inredning har vi, som tur är, samma smak, Peter och jag.

Lizette spelar just nu mamman i ”Karlsson på taket” på Göta Lejon. Hon gör dessutom konserter tillsammans med harpisten Monica Ramos.
– Tonerna från harpan är så vackra, att publiken knappast ser oss, säger hon. Vi bjuder på film- och musikalmusik, men så här års blir det förstås också en hel del julsånger.
Text: Monica Antonsson
Foto: Per Arvidsson


Hänt Extra
Nr 53, 2004

"En extra guldkant på tillvaron..."
Kändisar lussade för cancersjuka barn..!

Sällan har Luciasången klingat vackrare än på barncancerkliniken vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Initiativtagare var sångerskan Lizette Pålsson som hade lockat med sig harpisten Monica Ramos och sångerskorna Annika Ljungberg, Hanna Wanngård, Lili Öst och Maria Sköld från sånggruppen Avec samt Josefin Wahlsten och Mia Schotte från popgruppen Miio. Bland tomtarna sågs Elin ”Amber” Sundell och Jörgen ”Taurus” Bergström från Gladiatorerna samt Torbjörn ”Tobbe Trollkarl” Blom, Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, längdhopparen Mattias Sundborn och lagkaptenen i fotboll, Markus Karlsson, från Djurgårdens IF.

– Jag ville att alla barn skulle få träffa åtminstone någon som de känner igen, sa Lizette Pålsson som tidigare i höstas värvades att sjunga för de cancersjuka barnen av sångerskan Therése Neaimé. Hon är ambassadör för Barncancerföreningen och deltog förstås också i luciatåget.

– Efteråt var jag helt förstörd, sa Lizette. Det är omöjligt att gå härifrån oberörd. Har man en gång träffat de här barnen, så vill man göra allt!

Och det är alltså vad hon gör. Vännerna mötte upp i sjukhusets entré, bytte om i foajén och fick i all hast instruktioner av Lizette som dagen till ära var klädd i ett stort pepparkaksförkläde. Killarna sjunger det och tjejerna sjunger det, sa hon. Barncancerföreningens ordförande Mikael Ericson berättade om barnen och avdelningen, medan artisterna i all hast antecknade somliga verser på ljusmanschetter som Lizette hade klippt till hemma i köket. En stund senare tågade luciaföljet med släckta ljus – för brandlarmets skull – in till barnen som med tindrade ögon väntade fjättrade vid sina droppställningar med cellgift.  

- Ho, ho, ho! Jag har ingen luva, sa Lars-Åke Wilhelmsson. Det fick gå ändå. Andra hade luva men ingen dräkt. Sångarglädjen var det emellertid inget fel på och barnen fick höra alla de välkända sångerna till vackert ackompanjemang av Monica Ramos på harpa.

– Numera botar vi faktiskt tre av fyra patienter, sa professor Olle Björk som hade samlat personalen för att få vara med.
– Vår vardag präglas inte av hopplöshet som man kanske skulle kunna tro. Stämningen är god för det mesta och besök som detta sätter en extra guldkant på tillvaron.

När sången tonat ut vidtog vimmel, kaffe, pepparkakor och lussebullar. Sångare och idrottsstjärnor pratade med patienterna, skrev autografer, delade ut idrottströjor och CD-skivor.
– Det blir svårt att gå härifrån, sa Monica Ramos. Lizette Pålsson höll med.
– Jag brukar säga till mina barn, att när man är frisk, så har man tusen önskningar. Men när man är sjuk, så har man bara en…
– Det ni har gjort i dag lyfter tillvaron för de cancersjuka barnen och deras familjer hela veckan, sa Mikael Ericson. Det kan vara gott att veta.
Monica Antonsson
Per Arvidsson, foto


Allas Veckotidning
Nr 7, 2005

Lizette Pålsson och hennes familj överlevde tsunamin
Allt kan tas ifrån dig på en sekund
Skräcken i barnens ögon går inte att beskriva

Lizette Pålsson och hennes familj klarade sig med nöd och näppe från flodvågen i Thailand.
Alla hade inte samma tur. Lizettes väninna och hennes barn har inte kommit hem. 

Sångerskan Lizette Pålsson och hennes man Peter Sälling hade sett fram mot drömsemestern med barnen Antonia, 13, Dominique, 10, och Leon, 2, i över ett år. Med på resan var även Lizettes bror Fabian, hans flickvän Malin och föräldrarna Iris och Bernt Pålsson. Lizettes bästa väninna och hennes treåriga dotter bodde med sitt sällskap om 15 personer i Khao Lak. De skulle samlas allihop för en gemensam fest på nyårsafton, var det tänkt.
– Semestern var perfekt, säger Lizette. Vi firade julafton på hotellet i Au Nang utanför Krabi. På annandagen, som var en söndag, for vi med båt till Chicken Island för att bada.

Vattnet kokade
Ön är ett naturreservat som i stort sett består av en sandstrand runt en djungelbevuxen klippa som reser sig tämligen lodrätt mot himlen.

– Vi hade just packat upp våra saker, när några vakter kom springande och skrek: Run! Run! Run! Vi förstod ingenting. Barnen hade just tagit av sina flytvästar och mina föräldrar simmade en bit ut från land. Vakterna rusade dit, tog tag i min stackars mamma och drog upp henne på land. Hon skar sönder benen på alla vassa koraller. Bakom dem såg jag hur vattnet kokade och plötsligt reste sig. Det var inte som en flera meter hög vägg utan snarare som en front av vatten. Bakom den var nivån precis lika hög så långt ögat kunde nå.

– Tag flytvästarna och spring, skrek Lizette åt flickorna, samtidigt som Peter satte på Leon hans flytväst och rafsade ihop deras saker. Flickorna räddade sig in i vakternas hydda som stod på pålar och Lizette lyckades skräckslagen hålla Leon över vattenytan, när vågen slog in och steg till brösthöjd. Peter och alla väskorna klämdes fast mellan en vedhög och en toalett.

När vattnet drog sig tillbaka var havet fullt av bråte och uppochnedvända båtar.
- Folk skrek och letade efter sina saker. Nästan alla på stranden var skadade, säger Lizette som fiskade upp en vattentät pamperslåda full av förbandsmaterial ur ryggsäcken, varpå Malin, som är sjuksköterska, började plåstra om dem som stod närmast.

– Då sögs vattnet plötsligt undan och började stiga igen på ett onaturligt sätt. Vi sprang mot klippan och insåg, att vi måste ta oss upp. Klättra, skrek jag åt barnen. Klättra! De grät och skrek, att det var omöjligt. Klättra ändå, skrek jag, och som tur är, gör de alltid som jag säger. Vi drog oss upp i lianerna, trots att det var snårigt och risigt. Leon hade ett handtag på sin flytväst, så Peter klättrade med en arm, hävde den gråtande Leon uppåt och fäste honom i lianerna efter hand.

Orkar inte prata
De lyckades ta sig 15 meter upp till en liten platå, där 14 personer kunde tränga ihop sig. Under sig hörde de hur den tio meter höga vågen dundrade in över stranden och krossade allt i dess väg.
Lizettes pappa hamnade på en annan klippavsats. De kunde inte se varandra på grund av vegetationen, men de kunde ropa. På samma platå satt bland andra en familj från Piteå vars son Jacob skrek olyckligt i högan sky.

– Skräcken i flickornas ögon gick inte att beskriva, säger Lizette. Dominique grät och Antonia kräktes. Det är därför de har gått hem till mormor nu. De orkar inte prata mer om katastrofen. Vi försökte täcka dem med våra kroppar och hålla hårt i varandra för att inte skingras, om vattnet skulle nå upp. Vi försökte lugna barnen med, att vi nog var i säkerhet på klippan och för Leon sjöng vi till och med barnvisor.

Först efter tre timmar vågade de sig ner, sedan de fått veta, att det varit jordbävning i Indiska Oceanen och att hjälp var på väg. Helikoptern som kom kunde emellertid inte landa. De fick vänta på kustbevakningens båt.
– Vi hade just kommit ombord, när vattnet försvann på nytt. Det var bara att springa tillbaka och klättra upp för klippväggen på nytt. Vi hade nästan hunnit upp, när de skrek åt oss att skynda tillbaka. Väl där försvann vattnet igen. Plötsligt stod båten stilla i sanden. Vi klättrade uppför klippan en tredje gång, innan vi slutligen kom iväg med räddningsbåten. Då såg jag till min fasa, att mina föräldrar stod kvar på stranden. Båtföraren vägrade vända. Thailändarna kämpade som djur för att rädda oss och tog barnfamiljerna först. Förtvivlad såg jag mina vinkande föräldrar, som tydligt visade, att vi borde sätta oss i säkerhet, försvinna i fjärran. Titta inte, skrek jag åt flickorna. Havet var fullt av bråte som jag inte ville, att de skulle se.

Allt är borta
Synen som mötte dem i Au Nang går knappt att beskriva. Hotellet närmast havet var urblåst och i receptionen låg en motorbåt. På stranden hade alla hus, bungalows, butiker och restauranger sopats bort, medan palmerna hade brutits av på mitten.
– Vi fick skjuts på ett lastbilsflak till vårt hotell som faktiskt stod kvar. I våra rum var det som om världen hade stått stilla.

På kvällen blev Lizettes föräldrar hämtade av en gummiflotte. Den kunde inte angöra stranden, så de nödställda fick vada ut. Lizettes mamma fick såväl händer som fötter fulla av sjöborrehullingar som nu ska komma ut av sig själva, säger läkarna. Pappa Bernt klarade sig bättre. Han lyckades till och med bärga såväl Leons som lille Jacobs barnvagn.
– Dessvärre hittade vi aldrig familjen, säger Lizette. Vi vet bara, att de är från Piteå, att de har klarat sig och att pojken heter Jacob.

Från hotellet försökte Lizette förgäves slå larm hem till Sverige. Ingen tycktes förstå allvaret i det som hänt och till UD kom hon inte ens fram. När kvällen kom och det ryktades om en ny dödsvåg, packade de sina ryggsäckar och gav sig av upp på berget. Dagen därpå gav sig Peter, som är polis, tillsammans Fabian och Malin av till Khoa Lak för att leta efter vännerna. Lizette stannade med barnen i Au Nang, där hon alltmer desperat försökte påkalla uppmärksamhet hemifrån.
– Min mobiltelefon med adressbok var förstörd, men jag lyckades pilla ut pinkortet och ringa på en av flickornas telefoner. Samtidigt skickade Peter SMS från Khao Lak om hur döende svenskar låg längs vägarna och hur lik staplades i högar. Där hade i ett enda slag semesterparadiset förvandlats till ett helvete.

Letade förtvivlat
Peter, Malin och Fabian noterade var svenskar hade samlats i tempel, skolor och på sjukhus utan möjlighet att ta kontakt med Sverige. De antecknade telefonnummer för att senare kontakta anhöriga. På sjukhusen var sängarna fulla av turister, medan skadade thailändare höll till godo med en plats på golvet. Stanken var stark av förruttnelse på grund av öppna sår och icke åtgärdade, brutna kroppsdelar.
– Allt som fanns i Khao Lak längs en två mil lång kuststräcka är utplånat, säger Peter. Vi såg chockade, sårade och apatiska svenskar, förtvivlade barn som letade efter sina föräldrar och föräldrar som letade efter sina barn. Och hela tiden kom nya lastbilar med döda som lades i trälådor som spikades igen. Var fanns Röda Korset då? Var fanns räddningshundarna och fältsjukhusen?

Efter 36 timmar insåg Lizette, att hon inte kunde hoppas på svensk hjälp. Hon tog därför kontakt med media som småningom skakade liv i berörda beslutsfattare.
– Efter tre dygn kom ett av de första evakueringsplanen med Laila Freivalds och folk från Räddningsverket ombord. Då trodde vi att hjälpen var nära. Samtidigt hörde vi talas om svenskar som tvingades bryta sig in i butiker för att få mat och medicin.

Någon gång natten till torsdagen lyfte deras evakueringsplan från flygplatsen i Phuket för den 14 timmar långa flygningen hem till Stockholm. Flera passagerare kom i ambulans och fick lyftas ombord. Somliga hade förlorat anhöriga och många sina ägodelar. Alla var skadade och flera hade förlorat armar och ben. Dessvärre var bedövningssprutor allt av sjukvårdsutrustning som fanns ombord.
– Två läkare bland passagerarna, erbjöd sig att ta hand om de skadade, säger Lizette. Malin ställde förstås också upp. Tillsammans jobbade de oavbrutet hela resan. Malin fick ta vad som fanns kvar i min förbandslåda. Alla passagerare plockade ihop allt vad de hade som kunde användas som förband. Till sist fick de till och med Leons blöjor.

Känner sig svikna
Väl hemma strömmar gratulationskort och blommor in från vänner och bekanta. Själva tänker de mest på väninnan och hennes treåriga dotter som blev kvar i Khao Lak. Av de 15 i hennes sällskap återvände bara sju.
– Det känns väldigt tungt, säger Lizette. Peter anklagar sig själv, för att han inte kunde göra mer för att hjälpa och barnen drömmer mardrömmar om nätterna. Leon vrider sig i sömnen och ropar upp, upp, upp! Det kommer att ta lång tid för oss att komma tillbaka.

– Det är klart att man börjar man fundera över livets mening, säger Peter. Vi har klättrat för våra liv och vet att allt kan tas ifrån en på bara en sekund. Kanske borde man ge mer tid åt nära och kära än åt arbete. Det var som om syndafloden kom där nere. Jag har aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mig, att jag någonsin skulle hamna mitt i ett sånt inferno. Det gick helt enkelt inte att skydda sig.

Lizette har gråtit sig igenom de svåra veckorna. I två dygn vädjade hon om hjälp som uteblev. Under tiden låg svenskar och dog. Peter såg det med egna ögon.
– Där nere jobbade svenskar dygnet runt som själva hade drabbats. I krissituationer hjälps folk åt. Svenska myndigheter borde ha kommit ner och tagit över. De kom inte och vi känner oss svikna. Tänk på det, när det blir dags för semester. Tag med en vattentät pamperslåda med förband. Det kan vara den enda hjälp du får.
Text: Monica Antonsson
Foto: Kurt Pettersson

Med hjälp av Piteå-Tidningen har Allas Veckotidning efterlyst lille Jacob och hans familj. Carina Olofsson och Joakim Johansson i Årsta utanför Stockholm hörde av sig efter bara några timmar. De är föräldrar till snart tvåårige Jacob och delar följaktligen sitt livs värsta upplevelse med Lizettes familj.
– Telefonen gick varm hela dagen, sedan tidningen kommit ut, säger Carina som har sina rötter i Piteå. Alla jag känner tycks ha sett efterlysningen. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig, att vi skulle få tillbaka Jacobs vagn som vi lämnade, när vi flydde.

Så träffades de på nytt hemma i Lizettes kök för att överlämna vagnen, byta mailadresser och låta barnen leka en stund. Lille Jacob var livrädd för Kurt Petterssons kamera. Annars var det just inget som störde de lekande barnen.

Carinas berättelse är inte fullt så dramatisk som Lizettes. Hennes familj befann sig på en mindre utsatt plats, där vakter i all hast lyckades hugga upp en stig genom djungeln och upp på berget. Icke desto mindre var det otäckt. Speciellt de sista dagarna i Au Nang.
– Man vågade knappt sova, säger Carina. Man bara låg där i mörkret och hörde alla oljud, dån och skrik för sitt inre, samtidigt som man väntade på, att en flod av smutsigt havsvatten skulle forsa in genom fönstret.



Året Runt
Nr 40, 2007

Katastrofen blev en vändpunkt
Jag hoppade av artistlivet
för att få vara nära min familj

När höstsäsongen drar igång på Stockholms musikteatrar saknas Lizette Pålsson på scenen. 
Hon och familjen var med om tsunamikatastrofen. 
Den upplevelsen har fått henne och maken Peter att byta jobb. 

Händelser som flygplanskraschen i Gottröra och Estonias förlisning fick många av de drabbade att fatta livsavgörande beslut. 

Påtagligt medvetna om att livet plötsligt kan ta slut, kom de till skott som hade funderat på att gifta sig eller gå skilda vägar. För sångerskan Lizette Pålsson och hennes man Peter Sälling blev tsunamin i Thailand en sådan vändpunkt. 

Båda bytte jobb. Allt för att prioritera familjen. Lizette sjunger därför inte på någon av Stockholms privatteatrar den här säsongen. Hon pluggar till lärare. Peter har i sin tur lämnat jobbet som specialpolis i nationella insatsstyrkan och sadlat om till närpolisbefäl på Lidingö.
– Jag har fått mer tid tillsammans med barnen, konstaterar han. Det var precis vad jag ville.

Det var strax efter klockan nio på morgonen den 26 december 2004 som tsunamivågorna slog in över Thailand. Lizette, Peter och barnen hade just tagit en longtailbåt från Au Nang utanför Krabi till Chicken Island för att bada. Hennes föräldrar Iris och Bernt, brodern Fabian och hans flickvän Malin var också med på utflykten. De hann emellertid bara fram till ön, innan de tvingades fly för livet uppför den i det närmaste lodräta och minst 15 meter höga bergväggen. Döttrarna Antonia och Dominique, som då var 13 och 10 år gamla, klättrade själva. Tvåårige Leon fick gråtande finna sig i att mamma och pappa hävde honom upp mellan sig tills alla var i säkerhet.
– Flickorna grät och skrek att det var omöjligt att ta sig upp. Skräcken i deras ögon går inte att beskriva. Klättra ändå, skrek jag. Vi hade ju inget val. Det var snårigt och risigt men vi drog oss upp i lianerna. Om alla barnen varit små, hade det aldrig gått.
 
Drygt två och ett halvt år senare sitter Lizette och Peter hemma på altanen och berättar om de fasansfulla dygnen. Lille Leon minns katastrofen på sitt eget vis.
– Häromdagen drog han fram linnet jag hade på mig. Jag har inte använt det sedan dess, men han kom ihåg. Vargen kom mamma, sa han. Vargen kom! Det är hans sätt att sätta ord på skräcken.

De tvingades fly
från stranden
Hela familjen lyckades mot alla odds ta sig upp på högt belägna klippavsatser. Några sekunder senare dundrade den första tio meter höga vågen in och krossade allt. 

Ett par gånger vågade de sig sedan ner på stranden för att bara tvingas klättra upp igen, när nya vågor kom. Först framåt kvällen lyckades de ta sig tillbaka till Krabi ombord på räddningsbåtar. Därifrån fick de skjuts till Au Nang på ett lastbilsflak.

– Allt var sönderslaget. Hus, bungalows, butiker och restauranger. Den delen av vårt hotell som hade legat på stranden var helt urblåst och i restaurangen låg en motorbåt. Våra rum låg högre upp på stranden, så de var intakta. Där var det nästan som att världen hade stått stilla.

De packade sina ryggsäckar och gav sig av upp bland bergen övertygade om, att hjälpen från Sverige redan var på väg. Däremot oroade de sig för vännerna i Khao Lak som de skulle ha firat nyårsafton med. Peter, Fabian och Malin, som är sjuksköterska, gav sig därför av för att leta.

– Det var mycket värre i Khao Lak än jag någonsin hade kunnat föreställa mig, säger Peter. Längs en två mil lång kuststräcka var precis allt förstört. Båtar och bilar låg huller om buller med avbrutna palmer, allsköns bråte och döda människor. Militären staplade döda kroppar i högar. Liklukt och stank av förruttnelse kändes lång väg från uppsamlingsplatser och sjukhus. Sjukvårdspersonalen var chanslös. De hann helt enkelt inte med. Jag insåg snabbt att det som hänt var en katastrof som snarast måste få undsättning från omvärlden i form av sjukvård, räddningstjänst och krishantering. Det var overkligt som en film från förintelsen. Vi träffade hur många skadade och förvirrade svenskar som helst som sökte efter anhöriga och hade förlorat allt.
 
Jag kände mig bara maktlös  
De tvingades lämna Khao Lak utan att ha hittat vännerna. Väl tillbaka i Au Nang försökte de skaka liv i svenska myndigheter. Lizette gav en hjärtskärande rapport i Mix Megapols direktsändning och radiostationen såg till, att UD fick höra den. Peter kontaktade sina chefer och lämnade en lägesrapport. Han gav också intervjuer i både radio och tidningar. Ingenting hände. Det svenska hjälpinsatsen uteblev och idag har skandalen minimerats till ett mysterium om vad en viss statssekreterare hade för sig annandag jul, när han borde ha varit på jobbet.
 
– Det var väldigt frustrerande, säger Peter. Jag är ju van att hjälpa till och ställa till rätta. Plötsligt kände jag mig bara maktlös. Vi var många på plats som hade kunnat uträtta mycket, om vi bara hade fått. Sådana tankar kan jag plågas av nu. Kunde jag ha gjort något annorlunda. Jag var ju tvungen att rädda min egen familj också.

Väl hemma igen ställde Lizette och framför allt Peter upp och vittnade i alla möjliga sammanhang. Allt för att i någon mån hjälpa andra drabbade och för att sanningen skulle komma fram. I efterhand har han med all sin specialkunskap lagt fram förslag om hur ambassaderna i framtiden med enkla åtgärder skulle kunna få till en beredskap för initialt arbete i katastrofområde. Något gehör för sina förslag har han emellertid inte fått.

– Folk fick ligga och dö för att de inte fick hjälp. Ännu fler fick men för livet. Vi evakuerades efter fyra dygn i ett av staten chartrat flygplan utan vare sig sjukvårdsmateriel eller medicinskt kunnig personal. Ändå stod hur många som helst av sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst beredda att åka ner. Tio svårt skadade personer lyftes ombord från ambulanser. Som tur var fanns två läkare bland passagerarna. De och Malin plåstrade om folk så gott de kunde med allt de kunde hitta. Till sist förvandlades Leons blöjor och en rulle el-tejp till bandage.

Av vännerna i Khao Lak gick en hel familj förlorad. Dessutom omkom en ung mamma. Hennes två söner bor nu hos sin pappa. Den treåriga dottern har emellertid inte hittats.
– Vi fick krishanteringshjälp av psykolog genom Peters jobb, säger Lizette. I början grät man ju nästan oavbrutet. Nu går det allt längre tid mellan gångerna man känner sig ledsen.

Vi behövde komma bort
Julen 2005 åkte hela familjen tillbaka till Thailand. De besökte Chicken Island och vandrade
omkring i Khao Lak, där stranden låg öde så när som på en och annan liten barnsko i sanden. Det kändes bra. Julen 2006 stannade de hemma och höll på att gå under av sorg.
– Minnena kom tillbaka. Vi bara grät i flera veckor. Därför valde vi att åka på bilsemester i Florida nu i sommar. Vi behövde verkligen komma bort och få en annan sorts reseminnen.

Lizette älskar fortfarande att sjunga. Hon har just lagt sista handen vid en CD med Sara Borsch och Lisa Stadell i gemensamma gruppen "All Roses". Så fort tillfälle ges dubbar hon dessutom film och tecknade serier. Oftast hör vi henne som Mimmi Pigg, Askungen och Snövit. Upplevelserna i Thailand fick emellertid Lizette att fundera på, om det inte blivit dags att göra verklighet av barndomsdrömmen att bli skolfröken. Hon pluggade in matten hon behövde och blev elev vid Lärarhögskolan.
– Jag ska bli lärare i matematik och svenska för låg- och mellanstadiet. Min egen gymnasielärare, som underkände mig i matte och numera undervisar på Lärarhögskolan, är chockad. Fast på den tiden ville jag bara sjunga. Nu, när jag äntligen själv förstår matematik, tror jag att jag blir en extra bra lärare i ämnet. Jag om någon vet hur svårt det kan vara. Det var därför jag valde låg- och mellanstadiet. Det är ju där man riskerar att halka efter med både taluppfattning, multiplikationstabell och procenträkning.

Lizette praktiserar redan i Boo skola på Lidingö. Om 2,5 år är hon klar och kan hoppas på en tjänst.
– Jag känner en väldig glädje i att få arbeta med barn och har inga som helst problem med att gå in i en lektionssal och ta en klass. Allt jag tidigare gjort i yrkeslivet, har jag nytta av som lärare. Speciellt sången. Jag sjunger med eleverna och det händer att jag går in som musiklärare. I framtiden ser jag mig kort och gott som skolfröken. Skulle skivan med "All Roses" braka loss och bli en succé, får jag väl göra studieuppehåll ett år. Har jag väntat så här länge, så kan jag vänta ett år till.
Text: Monica Antonsson
Foto: Kurt Pettersson