måndag 12 april 2021

Lena Andersson

Allas Veckotidning
Nr 5, 2016

Lena Andersson
kämpade mot sin dödsångest

Jag grät av glädje när djävulen i mig försvann

Stikkan Andersson fick upp ögonen för skönsjungande Lena Andersson bara 15 år gammal. Över en natt blev hon känd i hela Sverige. hon var med i Melodifestivalen, körade åt ABBA och sedan blev det tyst...

Efter 38 års tystnad gör Lena Andersson Hubbard, 60, comeback med plattan Open Your Heart inspelad i Arizona, USA. Nåja, helt tyst har hon inte varit. Hon har sjungit både solo och lovsång i de församlingar hon varit engagerad i. Hon har bara inte synts särskilt mycket i media.

– Jag slutade sjunga världsligt när jag blev frälst 1985. Efter det ville jag bara sjunga om Jesus, säger Lena där hon sitter hemma i Phoenix, Arizona, och berättar. Det är här hon bor numera i en av världens varmaste städer. 

Det är höst men termometern visar att det är 30 grader i skuggan, så hon låter sig svalkas av en fläkt.
– Nya plattan är en blandning av Southern rock, country och pop med andligt budskap. Den vänder sig till både troende och icke troende och handlar om att finna meningen med livet. Med den hoppas jag på att få en bredare publik. 

Lena har varit två månader i Sverige för att promota sin skiva. Hon gjorde en miniturné och sjöng även på ABBA-museet i Stockholm. Hon har intervjuats i tidningar, radio och tv. Det har gått bra. Hon är på banan igen. Nu är hon tillbaka hos maken Tobe Hubbard, 58, och katten Little Boy. Det är tid för vila, återhämtning och vardagsliv.


Lena och Tobe hyr sitt hus på den stora tomten som mest liknar en öken. Det är i allmänhet för varmt för att odla gräsmattor i Phoenix. I stället står en nyligen inköpt pool på plats.

Sju melodier
– Det är fantastiskt skönt att ligga i poolen och titta på stjärnorna, säger hon.
Och trädgården… Ja, det är klart att man kan odla här, men vi har valt att inte göra det så länge huset inte är vårt. Vi hyrde det för att det ser svenskt ut. Så det får räcka med blommor i krukor. För övrigt lever vi enkelt och är mest hemma om vi inte åker upp bland bergen med husvagnen. Då måste katten gå i sele fast han inte gillar det. Där finns björn och allt möjligt. 

Lena är född i Fritsla utanför Borås men flyttade sju år gammal till Halmstad med familjen. Några år senare fick hon sin första gitarr, lärde sig spela och skriva låtar. 

I december 1970 skickade hon ett band med sju melodier till Sveriges Radio.
– När de spelades i radion var det som att hela musiksverige satt och lyssnade. Stikkan Andersson var särskilt enträgen. Han trodde på mig så i januari 1971 åkte pappa och jag upp till Stockholm. En månad senare spelade jag in min första skiva. Den var helt akustisk. Musikerna spelade och jag sjöng låtarna
rakt av.
I april samma år var det dags för Hylands hörna och i ett enda slag blev Buffy Sainte-Maries slagdänga ”I´m gonna be a countrygirl again” en helyllesvensk angelägenhet. Är det konstigt att man längtar bort nån gång, sjöng Lena sedan låten försetts med Stikkan Anderssons nya text. Dagen därpå tapetserades Sverige med Lenas bild på kvällstidningarnas löpsedlar och skivan slog sig snabbt ner på Svensktoppens förstaplats för att stanna länge. Folkparksturnén det året omfattade inte mindre än 79 platser.
– Jag fick ett osannolikt genombrott och var alldeles för ung för det, konstaterar hon i dag. Människan är inte skapad för att bli upphöjd, hyllad och tillbedd. Se bara på stora världsstjärnor som Elvis Presley, Michael Jackson och Whitney Huston. De har gått sönder allihop.  

Kändiskarusellen varade i tio år. Lena hade stora framgångar i Melodifestivalen, på Svensktoppen och på turnéer landet runt med artister som Ted Gärdestad, Tomas Ledin och Lalla Hansson. På toppen av allt fick hon 1977 följa Abba som körsångerska med Mariza Horn och Lena Maria Gårdenäs på deras första världsturné. Det brukar imponera på folk i USA när hon berättar om det, fnittrar hon. 
– Men jag var inte den mest populära artisten på vare sig bokningsbolaget eller skivbolaget. Det kändes faktiskt som att jag var körd i branschen. Jag gjorde mitt sista album 1977 men det fanns varken engagemang eller framtidsvision runt skivan. Våra vägar skildes utan att någon sa vare sig tack eller hej. 
- Jag hade inte självförtroende nog att söka mig vidare till ett annat skivbolag. I stället började jag jobba på kontor och utbildade sig så småningom till undersköterska.

Hade tvångstankar
Lena var redan tidigt i karriären en sökare. Hon mådde dåligt av att vara någon slags allmän egendom som alla hade åsikter om. Hon fick tvångstankar och dödsångest och sökte sig till New age. Det måste ju finnas något mer, tänkte hon. Transcendental meditation hjälpte en tid men en oemotståndlig längtan till något högre fick henne att utforska såväl hinduismen som scientologkyrkan och Bagwhanrörelsen.
– Jag gav mig aldrig in i det. Jag såg ju vad det gjorde med Ted Gärdestad. Han bytte namn, bar konstiga kläder och stod och diskade på ett ställe i Stockholm. Men även jag blev knepig och inåtvänd. Jag kunde sitta ute på Djurgården, prata med träd och bete mig underligt. Så en dag läste jag om Gud i en av Bagwhans böcker. Då slog det mig, att det kanske var Gud jag sökte. Jag var 26 år gammal och tog fram min gamla konfirmationsbibel och började läsa.

Fyra år senare blev Lena frälst på en strand på Mallorca.
– När jag reste dit på semester pågick en strid med djävulen inom mig. Jag ropade på Gud och en dag när jag låg och solade kom plötsligt en stor kärlek över mig. Jag bara låg där och grät av glädje. Allt det hårda i mitt hjärta och all ångest flöt iväg med den där kärleksvågen.

Bodde i Aten
Lena sökte bland kyrkor och kom småningom till Södermalmskyrkan i Stockholm. Hon gick i bibelskola, sjöng lovsång och var med om andeutdrivning. Det var också där hon så småningom blev andedöpt.
– Det var för min del så starkt att jag föll omkull, rullade runt på golvet och bara skrattade. Jag tog emot tungotalet som är ett naturligt bönespråk. Man får ett ord att börja med och sedan flera. Sedan kan man även få visdomens ord, kunskapens ord och kraftgärningarnas som gåvor från Gud.

Efter åtta år inom Södermalmskyrkan flyttade Lena till Uppsala och Livets Ord. Hon ledde lovsång, sjöng solo och åkte till många olika länder för att missionera och hålla kampanjmöten. Fyra år senare gick flyttlasset vidare först till Västervik och sedan Oskarshamn där Livets Ord också har församlingar.
– Jag bodde ett halvår i Aten för att hjälpa livets ord-missionärer som hade startat en ny församling. Vid sidan av greker bestod medlemmarna av emigranter från länder som Ryssland och Albanien. Jag ledde lovsången på grekiska men många var där olagligt och sedan jag väl tränat upp dem hände det att de greps av polisen och skickades hem. Sedan dröjde det några veckor innan de kom gåendes över bergen igen.    

Sökte efter en man
Lena bodde i Oskarshamn när hennes längtan efter kärlek blev så stark att hon skapade en profil på en amerikansk dejtingsajt. Som frälst hade hon i alla år avstått från utomäktenskapliga förbindelser så hon sökte en man att gifta sig med.
– Jag hade ju hoppats att jag i någon av alla församlingar skulle träffa någon att tycka om men det hade inte hänt. Det finns ju bara ett begränsat antal kristna i Sverige och det är särskilt svårt för en kristen kvinna att hitta en bra man. Särskilt om man är lite äldre.

Barn- och ungdomspastorn Tobe Hubbard var en av dem som svarade på Lenas anrop. De började skriva till varandra och märkte snart att de hörde ihop. De talades vid första gången på Nyårsafton 2000. I mars kom han till Sverige och hälsade på och några veckor senare åkte hon till honom i Kalifornien. Vem som friade har hon glömt men förlovning blev det.
– Jag minns att vi sprang in i en butik och köpte en förlovningsring till mig innan jag skulle flyga hem, skrattar hon. Två månader senare kom Tobe till Sverige. Då gifte vi oss i Påskallavik. Vi gifte oss borgerligt på morgonen och vigdes av vår pastor i Livets ord på eftermiddagen. Sedan hade vi bröllopsfest på värdshuset. Man kan gott säga att det var en hektisk vår.

Hoppas på plattan
Lena var 46 år när hon blev Tobe Hubbards fru. Det var för sent för barn men hon har aldrig haft någon riktig barnlängtan, säger hon.
– Jag är mer fascinerad av barnbarn faktiskt. Jag ser på mina väninnor att det är mysigt med barnbarn. 

Lena och Tobe flyttade runt i Kalifornien de första tio åren av sitt äktenskap innan de 2011 kom till Phoenix, Arizona. Hon har fortsatt sjunga och leda lovsång i de församlingar där Tobe har arbetat med barn och ungdomar. Men hon har dessutom jobbat på kontor och säljer kosmetika från en hemsida på nätet. Och så har hon spelat in den nu aktuella plattan som hon hoppas mycket på. Sångerna har hon skrivit själv tillsammans med maken och det är han som har producerat. Om allt går väl resulterar det i en Sverigeturné till våren.
– Allt kan hända, säger Lena. Vår plan är att fortsätta med musiken. En julskiva är redan på gång men det får bli nästa år.
Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar