Det finns massor av spännande saker att titta på i Lillemors prydliga tvåa på bottenvåningen av ett hyreshus i Skärholmen söder om Stockholm. Hon har målat blommor och blad på skåp och lådor som för att höja trivselfaktorn. Samtidigt har hon en avslappnad inställning till ägodelar och lämnar därför nästan alltid dörren olåst.
– Här finns ingenting av värde, konstaterar hon. Och tjuvar tar sig in ändå. Mina vänner kan lika gärna gå in och vänta tills jag kommer.
Lillemor är emellertid ingen vanlig dam. Hon är en missbrukande kåkfarare som har tillbringat mer än 20 år bakom galler.
– Jag hoppar i varje fall inte över staket vid fotbollsplaner längre. Det gjorde jag förr som övning. Man var ju tvungen att hålla sig spänstig, om man skulle kunna rymma.
– Han var söt och sjöng som en ängel, säger hon. Jag var trulig, rödhårig och fräknig. Sånt fick man höra. På den tiden hade jag aldrig några kompisar.
– Alla prövade det, säger Lillemor. Lyckopiller var på modet. Det hade ingenting med knark att göra. Varenda kärring på Televerkets Felbyrå, där jag jobbade, knaprade preludin.
Gustav grät av förtvivlan men gjorde ingenting åt det. Så Lillemor förlorade 21 år gammal tålamodet med sin man som ständigt kom hem full och utan lön. Speciellt som han var sur för att frun gick på gatan för att dryga ut sin lön från Felbyrån.
– Det finns herrar, män, karlar, killar och sluskar, säger hon idag. Lennart Geijer var en herre.
Lennart Geijer blev justitieminister 1969. En tid senare åkte Lillemor fast för narkotikabrott. Då bröt han förhållandet. Det gick inte an för en justitieminister att ha en knarkande älskarinna som sålde narkotika och var kompis med stans störste langare. Hon förstod och accepterade. Lillemor var följaktligen inte inblandad i den omskrivna bordellhärvan 1976 trots att hon och Lennart Geijer höll kontakten till 1991.
När han dog 1999 skickade hon en blomma till begravningen med kriminalvårdens representant.
– Han väntar på mig i kolumbariet i Högalid, säger hon. Det känns som en tröst. När jag dör ska vi spridas ut för vinden tillsammans. Det har ett av mina barnbarn lovat se till. Hon är på god väg att bli polis.
– Jag köper en bok av dig om du köper en bok av mig, sa jag. Dagen efter ringde han och när jag strax därpå hade åkt in igen, kom han till Kronobergshäktet för att skriva kontrakt. Jag fick en dator och kunde småningom redigera bort över hundra sidor av mitt manus. Fyra månader senare var boken klar.
– Jag har skrivit överklaganden och nådeansökningar i alla år. Det har varit en bra övning. Nu tyckte jag att det var min plikt att berätta. Speciellt som jag har fått lov av både barn och barnbarn att göra det. Skriv mamma, säger de. De har hejat på och läst vad jag skrivit vartefter.
Monica Antonsson
Lillemor Östlins hinsehäxa har fått illustrera Ingrid Landers doktorsavhandling ”Den flygande maran – en studie om åtta narkotikabrukande kvinnor i Stockholm” som lades fram vid Kriminologiska institutionen vid Stockholms Universitet 2003.
– Jag har förvandlat pissoaren på torget till en fontän, säger Lillemor. Det blev finare så.
Lillemor Östlin | |
Födelsenamn | Solveig Lillemor Wennerstrand |
---|---|
Alias | Hinsehäxan |
Född | 16 juni 1940 Örebro |
Död | 8 juni 2020 (79 år) Stockholm |
Yrke | Servitris Författare |
Tillvägagångssätt | Bedrägeri Narkotikabrott |
Solveig Lillemor Östlin, född Wennerstrand 16 juni 1940 i Örebro, död 8 juni 2020 i Skärholmens distrikt i Stockholm, var en svensk författare och den kvinna som suttit längst sammanlagd tid i fängelse i Sverige.
Östlin blev gravid som 16-åring och fick dispens att gifta sig 1958 trots sin ålder. Hon fick ytterligare ett barn, men maken blev arbetslös och de förlorade sin tjänstebostad.
Östlin började lifta till Stockholm från det lilla samhället i Uppland och blev prostituerad för att försörja familjen och kom att arbeta som servitris på nattklubben Ambassadeur, där hon lärde känna många kända personer. Hon sade sig ha varit betald älskarinna åt justitieminister Lennart Geijer i 10 år.
Hon menade dock att hon inte var inblandad i den så kallade bordellhärvan, även om hon kände de inblandade, såsom bordellmamman Doris Hopp.
Hon greps först för bedrägeriförsök och drogs in i en grupp kriminella i olika sammanhang, vilka i massmedia fick namnet Rullstolsligan då de under vapenhot fritog en skadad medlem från det polisbevakade Eskilstuna lasarett.
Hon begick upprepade narkotikabrott för eget bruk av främst amfetamin, och rymde tre gånger från Hinseberg.
2005 utkom hon med den uppmärksammade självbiografiska boken Hinsehäxan, som i januari 2012 sändes som dramatiserad miniserie i två delar på SVT med Vera Vitali i rollen som Östlin själv, i Hinsehäxan. Hennes rollfigur visar i serien prov på en konstnärstalang och får i uppdrag att göra några större väggmålningar i fängelset. Efter Hinsehäxan skrev Lillemor Östlin ytterligare böcker om sina erfarenheter av den svenska kriminalvården och rättssystemet, som hon förhöll sig kritisk till.
Östlin blev i mars 2012 invald som styrelseledamot och senare även som vice ordförande i brukarföreningen Tjuvgods, som arbetar aktivt för att ge människor en möjlighet i samhället efter tid i kriminalvård och i missbruk.
Vid föreningens årsmöte den 28 mars 2013 entledigades Östlin från samtliga uppdrag i föreningen. Hon dömdes 2013 till fyra och ett halvt års fängelse för narkotikabrott.
Lillemor Östlin var gift fyra gånger och avled 2020 i Stockholm.
- Östlin, Lillemor (2005). Hinsehäxan. Stockholm: Lind & Co. Libris 9730700. ISBN 91-85267-27-9
- Östlin, Lillemor (2009). Dagbok från kvinnofängelset. Stockholm: Lind & Co. Libris 11316020. ISBN 978-91-85801-61-9
- Östlin, Lillemor (2010). Skäligen misstänkt för mord. Stockholm: Lind & Co. Libris 11898820. ISBN 978-91-7461-019-2
Via olika kontaktpersoner i Skärholmen utanför Stockholm fördes han samman med Lillemor Östlin, mer känd som Hinsehäxan. Syftet var att köpa ett större parti amfetamin av henne, och det gjorde han enligt åtalet.
Men på E4 vid Armsjön söder om Sundsvall greps 49-åringen med drygt 800 gram amfetamin i bagaget. Narkotikan var inslagen som en julklapp och polisen fööstod inte först att det förväntade amfetaminpartiet fanns just i paketet.
Vid en senare husrannsakan hemma hos Lillemor Östlin i Skärholmen hittades ytterligare ett kilo amfetamin.
Östlin får det strängaste straffet - fyra års och sex månader bakom lås och bom för grovt narkotikabrott. Det innebär att hon, om domen står fast, får tillbringa sin tid bakom lås och bom fram till det år hon fyller 76.
Alla fick fängelse
De övriga tre personer, alla 56 år - två män och en kvinna, den sistnämnda född i Härnösand - får alla fängelse i mellan två och två och ett halvt år för sin inblandning i härvan.
72-åriga Lillemor Östlin, som i romanen Hinsehäxan berättade om sitt liv med prostitution, droger och kriminalitet, är den svenska kvinna som suttit längst i fängelse. Hon har suttit på kvinnofängelset Hinseberg i nästan 25 år totalt, och också lyckats rymma därifrån flera gånger.
De senaste 20 åren förekommer hon under 27 avsnitt i kriminalregistret.
Älskarinna åt Geijer
Hon hävdar också att hon under närmare tio års tid var betald älskarinna åt socialdemokratiske före detta justitieministern Lennart Geijer under 60- och 70-talen.
Strax därefter avslöjades den så kallade Bordellhärvan - som egentligen var en omfattande och organiserad callgirlverksamhet. Dåvarande rikspolischefen Carl Persson skrev en promemoria till statsminister Olof Palme där han hävdade att justitieminister Geijer var en säkrhetsrisk.
Geijer pekades ut som sexkund i härvan och eftersom några av de prostituerade kvinnorna var polskor som hade kontakter med KGB-officierare på den polska ambassaden utgjorde Geijer ett hot mot rikets säkerhet, menade Carl Persson i sitt PM.
Men PM:et diariefördes aldrig utan blev kvar i ett kassaskåp på Olof Palmes tjänsterum på regeringskansliet Rosenbad.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lillemor-ostlin-ar-dod
9 JUNI 2020
Lillemor Östlin, känd som ”Hinsehäxan” på grund av sin långa tid på fängelset Hinseberg, har avlidit.
Lillemor Östlin är död – var känd som ”Hinsehäxan”
Enligt Aftonbladet var klockan 23.25 när Lillemor Östlin somnade in på Huddinge sjukhus efter en längre tids sjukdom.
– Hon var positiv ända in i det sista. Jag har svårt att förstå att hon inte längre finns, säger Lillemor Östlins dotter Lotta Blomqvist till Aftonbladet.
Lillemor Östlin dömdes vid flera tillfällen för narkotikabrott och var den kvinna som suttit längst tid, mer än 25 år, i fängelse i Sverige. Hon har också lyckats rymma från Hinseberg tre gånger. Om en vecka skulle hon ha fyllt 80 år.
Lillemor Östlin blev bland annat känd för tv-tittarna när hon medverkade i SVT-programmet Uppdrag Granskning, där hon hävdade att polisen lockade missbrukare med miljontals kronor för att sätta dit Christer Pettersson, den enda personen som åtalats – och friats – för mordet på Olof Palme.
Lillemor Östlin var också författare och hennes bok ”Hinsehäxan” blev en dramaserie i SVT. Biografin väckte stor uppmärksamhet när den publicerades 2005, bland annat för kopplingarna till den så kallade Geijeraffären.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar