fredag 2 april 2021

Tilde de Paula

Allas Veckotidning
Nr 39, 2005

Tilde de Paula tar kommando både hemma och på jobbet

En kontrollfreak som jag måste göra allting själv

Hon är en obotlig optimist som styr och ställer och avskyr gnäll. Tv-profilen Tilde de Paula har koll. Men när det gäller kärleken är hon inte längre så säker...
Nu tar Tilde kontrollen över "Nyhetsmorgon söndag" i TV4. 

Tilde de Paula, 32, är ett riktigt energiknippe. Söt och glad, generös och ödmjuk är hon van att åtminstone mentalt spotta i nävarna och ta tag i situationer med en kraft få förunnad. 
Hon har koll och hon tar kommando. Därför är det oftast hon som är navet kring vilket resten kretsar.

- Så har det alltid varit, säger hon och parkerar stadsjeepen för en promenad i Hagaparken. 

Det gäller familjen såväl som jobbet. Jag kan stå med ett barn på armen och två runt benen och koka mat samtidigt som jag pratar i telefonen och lovar hämta tvätten om fem minuter. Det har med mitt kontrollbehov att göra. Jag gör helst allt själv. Frågan är om det är en förmåga eller ett ok.

Det är svårt att förstå att spensliga lilla Tilde faktiskt är trebarnsmor. På bara fem år har hon fött dem till världen.
- Jag tränar, förklarar hon. Och jag är ointresserad av såväl vikt som ålder. Det viktiga är om folk jag möter får mig att må bra eller dåligt, om de är översittare eller kamrat.

Tilde är en obotlig optimist som avskyr gnäll. Hemma har hon därför infört en antignällregel.
- Jag brukar säga till barnen, att de får vara arga eller glada och ge uttryck för det. Då lyssnar jag. Gnäll lyssnar jag däremot inte på. Gnäll betyder ingenting. Det skapar bara dålig stämning.

Ber om ursäkt
Själv kan hon börja dagen med att be sina barn om ursäkt. Vet ni vad, säger hon. Idag känner jag mig trött och ur slag och är inte särskilt rolig. Och barnen förstår. Det gör inget, säger de. Alla är trötta ibland.
 
- De är så jättefina och förstående, konstaterar hon. Sönerna Elian, 5, och Zion, 4, har hon just släppt av hos pappa Daniel Möllberg. De var livskamrater länge och delar på ansvaret för pojkarna.

- Han är helt ovärderlig, säger Tilde och slår sig ner med en kopp kaffe vid bordet på en uteservering. Daniel är bäst i hela universum! Vi har en otroligt hög ambitionsnivå med vårt föräldraskap och löser alla problem i samförstånd. Det har att göra med att vi är generösa mot varandra. 

Båda vill ju vara med barnen hela tiden. Första halvåret efter separationen, när jag jobbade med Nyhetsmorgon, var det han som löste av mig klockan tre om morgnarna. Därför blev övergången väldigt smidig för grabbarna.

Tilde ser separationen som ett misslyckande. Ingenting går upp mot orginalfamiljen, säger hon. Det var en oväntat insikt. Alla andra skiljer sig, så det kan väl jag också göra, tänkte hon.
- Det har jag omvärderat nu. Men det är tråkigt, att man måste grotta in hela huvudet i gyttjan själv för att förstå saker och ting. Livet måste faktiskt inte vara så perfekt hela tiden. Om man bara tänkte efter, borde man kunna hitta styrka hos varandra, när det kör ihop sig.

Kärleken kom i kläm
Det var i konkurrensen med jobb och föräldraansvar som kärleken kom i kläm och hamnade på undantag. Till sist hade de nått vägs ände och bröt upp.
- En relation blir så lätt Familjen AB, en slags styrelse med två ledamöter, jag och min man. Man pusslar med tiderna, för att få allt att fungera. Om du hämtar, så lämnar jag. Diskade du igår, så kan du träna i dag, annars är det min tur. Man börjar räkna sina rättigheter efter ett poängsystem där någon är offer. Till slut får man ihop det. Pusslet är lagt. Det är lätt att glömma, att den andre en gång var det sexigaste man hade mött. Det är synd, att man inte kan gå skilda vägar, komma till insikt och mötas på nytt, men så funkar det inte. Daniel och jag har en jättebra relation. Jag är glad för det. Vi pratar och SMS:ar till varandra flera gånger om dagen.

Tilde fanns så småningom kärleken på nytt i Fredrik Bjur som är pappa till minstingen Naemi som kom till världen i februari.
- Skvallerpressen tyckte att det gick lite väl fort, men de hade ju ingen aning om, när Daniel och jag separerade. Vi informerade dem inte om det. Fredrik och jag hade tänkt ta det lite lugnt, men jag blev med barn och på den vägen är det. Jag blir helt enkelt väldigt lätt gravid!

Det är kanhända erfarenheterna från skilsmässan som Tilde ska sätta på pränt, nu när hon skrivit kontrakt med ett bokförlag om en relationsfaktabok. Inspirationen kom med lilla Naemi och snart är det dags att göra upp en tidsplan för arbetet. 

Tonårsbröllop
Tilde gör som alltid det bästa av situationen. Hon tror inte, att pojkarna mår dåligt av den nya familjesituationen, men visst skulle de helst se mamma och pappa förenade under samma tak.
- Det vill alla barn. Som det nu är, hamnar de i en valsituation. När de är hos mig, längtar de efter pappa och när de är hos Daniel, längtar de efter mig.

Anatilde, som hon egentligen heter, har sina rötter i alla världsdelar utom Australien, visar det sig. Mamma Lourdes och pappa Anacleto möttes på Kuba, när de var 14 respektive 15 år gamla. Hon kom från New York och han från Rio de Janeiro. Kärleken slog till och till sist ställdes det till med tonårsbröllop. Sonen Andes kom till världen och familjen flyttade till Chile, där Tilde föddes 1972. Året därpå störtades Chiles socialistiske president, Salvador Allende, varpå familjen flydde till Sverige.
- De tog den ambassad som låg närmast, säger Tilde. Sveriges ambassadör hade dessutom gjort sig känd för att ställa upp för människor på flykt. Det fick han sota för sedan här hemma.

Familjen hamnade i Uppsala, där Tilde växte upp omgiven av sin brasilianska släkt.
- De fick politisk asyl 1979 och återvände till Brasilien. Det var bara mamma, min bror och jag som stannade kvar.

Längtade hem
Tildes pappa återvände alltså, vilket gjort att hon har delat sina uppväxtår mellan Uppsala och Rio de Janeiro. Somrarna har hon spenderat i New York och Miami, dit mammas amerikanska släkt har flyttat.
- Både mamma och pappa bildade nya familjer. Hon fick tre nya barn och han fick tre eller fyra. En del är ju plastbarn… Vi är en väldigt stor familj. Det är nästan lite Corleone över oss. Men många bor i Brasilien, så vi samlas inte om söndagarna. Det hindrar inte, att vi har tät och fin kontakt.

Tilde talar såväl engelska som spanska och portugisiska flytande. Hon har dessutom pluggat franska och förstår italienska. Undra på att hon känner sig hemma överallt.
- När jag var yngre, längtade jag alltid hem. Det var inget trauma eller så, men var jag än var, så ville jag någon annanstans. Numera är Sverige mest hemma. Det är här jag har flest vänner.

Det var viktigt för Tilde att höra hemma, så på artonårsdagen lämnade hon in en ansökan om svenskt medborgarskap. Hon var emellertid inte myndig i vare sig USA eller Brasilien, så hon fick invänta 21-årsdagen.
- Då stod jag där med min ansökan igen och fick ett fint papper med tre kronor som intygar, att jag är svensk. Vi firade det med en napoleonbakelse på konditori mamma, Andes och jag.

Tilde var duktig på att skriva och med DN-skrapan som mål, siktade hon 13 år gammal in sig på att bli journalist. Två år senare flyttade hon hemifrån och fick dra på sig de blå latexhandskarna för att skrubba toaletter. Hon var ju tvungen att försörja sig, som hon säger. De närmast följande tio åren hann hon vara såväl städare som pizzabagare, tidningsutdelare, kassörska, guide, tolk, översättare, motorsågs- och vedklyvsförsäljare, innan hon väl fick sin journalistutbildning vid Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Det ledde vidare till en praktikplats på TV4 Uppland och på den vägen är det. Efter program som ”Saknad” och ”Nyhetsmorgon” är hon en av TV4:s mest populära programledare. Och efter att hon, med lilla Naemi på armen, har åkt omkring med sommarcirkusen ”Stadskampen”, tar hon i september hand om ”Nyhetsmorgon söndag”.

Jobbade när barnen var små
- Det blir ett program med kvinnliga förtecken men med mindre mat, mode och trädgård än liknande program. Och vi ska definitivt inte ägna oss åt läppstiftstester! Redaktionen är liten, så jag får själv ett stort inflytande över innehållet. Det är en dröm som har blivit sann. Tänk att få göra Nyhetsmorgon och bara behöva stiga upp tidigt en dag i veckan. Övriga dagar ska jag jobba redaktionellt. Naemi får helt enkelt följa med.

Tilde jobbade även när pojkarna var små. Det fick hon kritik för från sina håll.
- Mamma tröstade mig och sa, att i hela den övriga världen jobbar mammorna med barnen tätt intill kroppen. Det är bara här i Sverige som man är mammaledig. Det är i och för sig bra, men det kan ju inte vara så, att det bara är svenska barn som är sunda, medan alla andra är vrak. Jag kan inte förstå, att det skulle spela någon roll, om Naemi och jag sitter på TV4 eller hemma i vardagsrummet. Så länge jag är lugn och glad och hon får sina behov tillfredsställda, är det nog bara bra för oss båda, att jag arbetar.
Av: Monica Antonsson
Foto: Per Arvidsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar