lördag 20 mars 2021

Tony Irving

Allas Veckotidning
2013
Inför Malmöfestivalen i augusti 2013

Jag hittar tyvärr inte klippet men texten finns i datorn. Rubrik, ingress och mellanrubriker sattes av redaktionen. 

2013-07-08 (leveransdatum)
Arbetsrubrik: Tony Irving - Malmöfestivalen
Byline: Monica Antonsson
Foto på sidan: Peter Knutsson Wikipedia

Brödtext:
Den som vill lära sig dansa kan med fördel boka in Malmöfestivalen. Innan dansbanden börjar spela och i pauserna kommer Let´s Dance-juryns ordförande Tony Irving att hålla dansskola och bjuda på underhållning.
- När det blir tal om dansband och pardans vill jag gärna vara med på ett hörn, säger Tony. Det är dags att flera börjar dansa mera.

Proffsdansaren Tonys hjärta klappar för den svenska danskulturen, visar det sig. Särskilt som dans är en lika stor ungdomsidrott som fotboll.
- Det är bara det att de flesta utövarna är tjejer. Därför hör man inte så ofta talas om det. Men dans är en av de största aktiviteterna i Sverige och svenskarna har en fantastisk dansförmåga. Svenskarna har en lika naturlig koppling till dans som till sång. Men det är stor skillnad på sällskapsdans och tävlingsdans. 

Alla kan lära sig dansa men alla kan inte bli dansare. Det är två olika saker.
Tony påpekar att dans dessutom är den gemensamma nämnaren för alla kulturer, alla åldrar och båda könen.
- Oavsett vem man är och var man kommer ifrån så har man dansen gemensamt.

Tony talar entusiastiskt om dansbandsmusik som han menar är genuin svensk kultur med influenser av de senaste decenniernas nysvenskar.
- Lyssnar man till dansband kan man lätt hitta låtar med exempelvis latinorytmer. Dansbandsmusik är musik som man blir glad av. När man hör dansbandsmusik vill man gärna ta sig en svängom. Det är det viktigaste. Lyssna till musiken och njut!
 
Roligaste dansbandsdansen?
Ingen dans har så mycket passion och sensualitet som foxtrot. Det är underbart att ta sin partner i famnen, röra sig mjukt tillsammans över golvet och förlänga varandras kroppsrörelser.
 
Behöver svenska folket lära sig dansa bättre?
Som sällskapsdansare kan man dansa som man vill. Det räcker med att lära sig vals, foxtrott och bugg. Sedan är det bara att köra.
 
Kan alla lära sig dansa eller finns det hopplösa fall?
Jag har aldrig träffat på några hopplösa fall. Alla kan lära sig dansa. Det tar bara olika lång tid. Däremot finns dåliga danslärare som satsar för högt och gör att folk känner sig hopplösa.
 
Ska man lyssna på gitarr, trummor eller sång för att hålla rytmen lättast?
Lyssna på trummorna som ger musiken en regelbunden puls. Efter den pulsen kan man röra fötterna.
 
Kan du typiskt svenska danser som tex snoa och hambo?
Nej, det kan jag inte. Men jag ska gå en kurs nu i sommar och lära mig hambo och schottis.  
 
Vad är det bästa som hänt dig på en dansbana?
Jag och en väninna satt i en bil på E4:an när Lisa Ekdals ”Vem vet inte du” hördes i bilradion. Vi svängde in på en polisficka där vi parkerade bilen och dansade. Det var fantastiskt! Det var som att dansa med en fjäder. Jag kände allt hon gjorde med sin kropp och visste precis vad jag skulle göra med henne. Det är säkert 15 år sedan. Vi har dansat senare med magiska ögonblick går inte att upprepa.
 
Vad är det värsta som hänt dig på en dansbana?
Det var på dansstället Aladdin i Stockholm. En man tappade sitt ölglas på golvet. Det gick sönder och jag råkade trampa på skärvorna. Jag hade skor med mockasulor så glaset gick rakt in i min fot. Jag blev tvungen att åka till sjukhus där läkare sydde ihop såret. 


Allas Veckotidning 
Nr 30, 2014
Inför Malmöfestivalen

Nu är Tony Irving en hejare på bröllopsvals också...

– Alla festivaler borde ha en dansbana. Svenska folket älskar ju att dansa!
Så säger Tony Irving inför årets dansskola på Dansbanan som är en direkt uppföljning av förra årets succé på Malmöfestivalen. 
Han vet vad han talar om som har lärt tusentals och åter tusentals att dansa pardans. Och inte gör det saken sämre att han är en entertainer av klass som älskar att roa sin publik. Mest känd är han ändå som domare i TV4:s Let´s Dance.

– Det kunde vi inte drömma om när vi gjorde första säsongen 2006. Sällskapsdans stod inte högt i kurs på den tiden. Man fick ofta höra att dansa kan väl alla. Det är väl inget märkvärdigt. Vi som ställde upp som jury och dansare gjorde det mest för vår passion för dans. Ingen trodde att programmet skulle hålla längre än en säsong men så blev det dundersuccé! Jag är fortfarande helt fascinerad. Efter snart tio år kan jag konstatera att Let´s Dance har betytt allt för mig.

Tony avslöjar att han just har skrivit på för en ny omgång av programmet och nu stundar tioårsjubileum med höjda förväntningar. Vilka de medverkande blir står ännu skrivet i stjärnorna och lär så göra i flera månader framöver. Under tiden driver Tony sin dansskola och gästar event som till exempel Böda Camping, Dansbandsveckan i Malung och Malmöfestivalen.

– Folk får komma upp på dansbanan för en danslektion. De kan vara allt från nybörjare till folk som redan kan dansa lite. Jag undervisar i foxtrott och bugg och på slutet får några av eleverna visa vad de lärt sig, säger Tony där han står bland flyttkartonger och hantverkare som hastar fram och tillbaka hemma i radhuset i Norrtälje. 

Han har nämligen lämnat Nyköping som han så sent som för ett år sedan sa att han aldrig skulle lämna. Orsaken är att kärestan Alexander Skiöldsparr har sin familj här.
– Vi har varit förlovade ett år nu och just blivit sambos, säger Tony. Och efter långa diskussioner kom vi fram till att vi vill bo nära Alexanders familj eftersom min bor i England. Vi har köpt ett radhus i engelsk cottage-stil strax intill Societetsparken och i princip blåst ut och byggt om allt. Nu hjälps vi åt med sånt vi klarar av själva.

Tony träffade Alexander när han var gäst på Hotel Stureplan i Stockholm där Alexander är nattchef. Han uppvaktade honom intensivt men blev nobbad.
– Jag trakasserade honom i fyra månader och dök till sist upp en dag med picknickkorg när han skulle sluta sitt arbetspass. Jag övertalade honom att följa med på picknick på Skeppsholmen och på den vägen är det.

De är egentligen inte varandras typer, säger Tony men han var säker på sin sak ändå.
– Romans och kärlek är fantastiskt men förälskelse är bara dumheter. I förälskelsen ser man bara sina egna goda egenskaper hos den andre. När olikheterna börjar synas kanske man inte gillar dem. Därför är det bättre att hoppa över förälskelsen och leta efter olikheterna direkt. Vad är det hos dig som inte är likt mig, kan man tänka. Det gjorde vi och då blev det kärlek.

Det stundar bröllop, visar det sig. Men när, var och hur är hemligt.
– Efteråt kan vi berätta, säger Tony. Men nu vill vi ha det för oss själva. Det är mycket som ska planeras. Vi har släkt och vänner i Sverige, England och USA att ta hänsyn till.
I höst showar Tony och Cecilia Ehrling ombord på Viking Lines Cinderella varje vecka. Om torsdagarna gör de dessutom Las Vegas-inspirerad show på Casino Cosmopol i Stockholm. 

Tony lanserar dessutom en manlig hudvårdsserie sedan han insett att han inte längre vill sminka sig med kemikalier.
– Jag gick igenom en medelålderskris och försökte föryngra mig själv genom att till exempel äta rätt som alla tjatade om. Sedan insåg jag att min deodorant innehöll ett cancerframkallande ämne som var farligare för mig än att äta hamburgare varje dag. Sak samma med rakkräm och schampo.
Tony tog kontakt med en fabrikör som tände på idén om en ekologisk hudvårdsserie för män.
– Jag har testat alla produkterna på mig själv i stället för på djur och är väldigt nöjd med resultatet.
Tony har därmed slutat med smink vilket sminköserna på TV4 uppskattar.

– Jag kommer en halvtimme före sändning nu i stället för fyra timmar innan. Jag tjänar tid och får på så sätt en högre timpenning. Jag dyker upp, gör mitt jobb och går hem. Jag struntar fullständigt i hur jag ser ut. Varför försöka vara ung? När jag var ung var jag bara dum och fattade ingenting. Nu vill jag må bra och se bra ut för min ålder.
Monica Antonsson
 
Fråga 1) Hur är Tony privat?
Fråga 2) Vad uppskattar du mest hos Tony?
Fråga 3) Har han några dåliga sidor och i så fall vilka?

 
Cecilia Ehrling:
1)     Tony är lugn och snäll, en fin människa helt enkelt.
2)     Att han är omtänksam och verkligen bryr sig. Han är dessutom fräck och rolig. Man vet aldrig riktigt vad som ska hända. Han bjuder otroligt mycket på sig själv och struntar fullkomligt i om han gör bort sig.
3)     När han är trött kan han lätt bli stressad. Då ska man låta honom vara ifred. Han jobbar väldigt hårt så det är inte så konstigt.
 
Gunhild Karling
1)     Han är alltid trevlig och mån om att säga uppskattande saker till sin omgivning. Till mig sa han ofta under Let´s Dance att jag var så himla bra och gjorde så bra tv.
2)     Hans sätt att förhålla sig till mig i Let´s Dance. Han pushade och hackade på mig i lagom doser. Jag tror det hade önskad effekt faktiskt.
3)     Det ska i så fall vara att han i sin yrkesroll kan vara väldigt kritisk mot dem som inte klarar av det. Då är det inte roligt. Privat vet jag faktiskt inte om han har några dåliga sidor.
 
Dermot Clemming
1)     Han är väldigt snäll och omtänksam och bryr sig verkligen om sina vänner.
2)     Jag uppskattar att han är rakt på sak och alltid står för det han tror på.
3)     Det är svårt att komma på någon dålig sida hos Tony. Det ska möjligen vara det att han har lite kort stubin ibland.
 
Alexander Skiöldsparr
1)     Tony är extremt omtänksam och generös i allt han gör.
2)     Jag uppskattar hans engagemang i små saker. Han har bättre koll på min familjs födelsedagar än vad jag har och är väldigt engagerad i mina vänners väl och ve. 
3)     Han kan vara väldigt otålig och resultatinriktad på så sätt att han kan kolla in ett nytt badrum ena veckan och förvänta sig att det ska sitta på plats nästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar