måndag 4 oktober 2021

Carl-Jan Granqvist

Se & Hör
2005

Jag hittar tyvärr inte klippet just nu.
Men texten finns i datorn...

Det är ingen tvekan om, att Saxå herrgård i Filipstad är Carl-Jan Granqvists fasta punkt i tillvaron. Det är här han andas ut och mentalt landar i sig själv mellan alla uppdrag. Som entreprenör lever han ständigt i morgondagen och har sällan eller aldrig tid att stanna upp. Det förklarar framgångarna som inte bara har gjort honom förmögen utan också har lyft hela bygden. Carl-Jan har ett finger med i det mesta här. Lokavattnet, Vredsjöosten och Grythyttans hjortronvin till exempel. Driftigheten har han ärvt av sin farfars mor Sofia som drev en karamellfabrik i Örebro på sin tid. Farfar Erik tog över efter henne och farbror Erik efter honom. Alla tillverkade såväl polkagrisar som sidenkuddar och hårda skruvar.

– Vi var kända för vår nougat och våra brända mandlar, säger Carl-Jan. Och vi hade ett fantastiskt recept på kokosbollar med blockchoklad på. De tillverkades bara en gång i veckan och tog alltid slut. Kunderna fick vackert vänta, tills de hade lust att tillverka nya.

Saxå herrgård har sina rötter i slutet av 1700-talet. Carl-Jan köpte gården 1984, när han redan var rikskänd som gästgivaren i Grythyttan. Sedan dess har han renoverat gården i syfte att återställa den i ursprungligt skick. I den dagliga skötseln har han hjälp av en gårdskarl och en städerska. Själv titulerar han sig gästgivare emeritus och professor i måltidskunskap, sedan han sålde gästgiveriet 1997. Han är VD för AB Måltidsupplevelse, lärare vid Restauranghögskolan och professor i ”matkunst” vid högskolan i Stavanger. Han driver företag, är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet och har dessutom ett 30-tal styrelseuppdrag. Undra på att han behöver en plats att dra sig tillbaka på.

– Familjen hade flera godisbutiker i Örebro, när jag växte upp. Där kunde jag äta mig mätt på godis, när matpengarna var slut. Redan som tioåring köpte jag min första antikvitet.

Intresset har hållit i sig. De tolv rummen i mangårdsbyggnaden är fyllda av konst och antika föremål. Matsalarna och Aftonens blå salonger möter på bottenvåningen. En trappa upp ligger Carl-Jans och 14-årige sonen Carl Johans privata rum samt Salong de Prestige och Piano Nobile, där en kammarkonsertfestival varje år går av stapeln för 100 sittande åhörare åt gången. Tredje våningen domineras av biblioteksrum.

Två flygelbyggnader, ett kapell, ett före detta sädesmagasin med brännvinsbränneri och en kavaljersbyggnad med tio rum finns på gården. Saxå herrgård har alltid 40 sängar bäddade i väntan på gäster. Hundra hektar skog hör till. Carl-Jan äger emellertid även halva Stadra herrgård med ytterligare minst ett par hundra hektar skog.

Den åttkantiga gamla smedjan nere vid sjön är numera ett lusthus med plats för 50 personer vid dukade bord. Här har kung Gustav V och prinsarna Eugen och Wilhelm smort kråset på kräftkalas till vacker sång av Orfei drängar och kammarmusik ledd av Hugo Alvén. Om det berättar Carl-Jan i en bok som kommer ut till jul. Då är även ”På spåret” tillbaka med parhästarna Carl-Jan och Lotta Bromé.

– Vi är lika dåliga förlorare båda två, säger han. Vi blir ursinniga och går och surar. Desto gladare är vi, när vi vinner. Senast åkte vi till Restaurang Sjömagasinet för att fira med varsin färsk hummer och två flaskor champagne. Det kostade 4 200 kronor! Gissa vem som fick betala. Jag får väl ta ner en tall eller två för att få det att gå ihop!

Monica Antonsson



BILDERNA (finns)

Bild 1 – entréhallen
Förr fanns målningar med motiv från bruket på alla spegeldörrar i Saxå herrgård. Målningen signerad Aspe på dörren till Blå salongen är den enda som nu finns kvar. Golvuret från Granlunds i Örebro är troligen tillverkat på 1860-talet.
– Klockan stod här från början, säger Carl-Jan. Sedan var det borta i hundra år, innan den småningom kom tillbaka. Bordet av gjutjärn och svart skiffer är tillverkat av en lokal smed. Barockfåtöljen är från 1600-talet.


Bild 2 kanonen
Besökaren möts av två salutkanoner från 1700-talet i entréhallen. Carl-Jan köpte dem på en auktion efter goda vänner på ett bruk i trakten.


Bild 3 katter
En god vän har målat katterna på stenar som möter i ett av entréfönstren.
– De är roliga men inte mycket att ha med på bild, säger Carl-Jan som emellertid är väldigt förtjust i katter.


Bild 4 tennföremål
På hyllor och skåp i kapprummet till vänster om hallen förvarar Carl-Jan sin tämligen omfångsrika tennsamling från 1600-, 1700- och 1800-talen.


Bild 5-6 och 8 Porslinsmatsalen
Kakelugnen i Porslinsmatsalen är signerad Jean Erik Rehn. Bland standaren på byrån till höger står den gamla karamellburken från släkten Granqvists karamellfabrik. Det stora gustavianska frukostbordet är tillverkat i Bergslagen.


Bild 7 Porslinsmatsalen
Del av Carl-Jans porslinssamling som omger ett av glasskåpen. Det halvmåneformade bordet framför är ett av två som kan sättas ihop till ett runt bord.


Bilderna 9-10 Porslinsmatsalen
Den vackra Porslinsmatsalen domineras av samlingen Gustavsbergs Krasse i flytande blått som täcker ena långväggen och omger såväl fönstret som två glasskåp. Här äter Carl-Jan sin frukost vid det provinsiellt tillverkade gustavianska bordet med sina trearmade silverkandelabrar.


Bild 11 – karamellburken
Erik Granqvist Örebro står det på farfars gamla karamellburk som har fått sin givna plats i Porslinsmatsalen. (det är korrekt att både farfar och farbror hette Erik)


Bild 13
Den här bilden har jag missat att fråga honom om – och nu är han i Jordanien.
Byrån och stolarna står i alla fall i den stora blå salongen. Kanske finns någon hos er som vet något om möblerna.

Bild 14 – Aftonens blå salong
Den röda, drygt 100 år gamla sekelskiftesgruppen och det ovala alrotsbordet står i den ena av de två blå salongerna. Namnet Aftonens blå salonger har de fått för att ljuset där är så vackert just om aftonen, när solen går ner.


Bild 15 – Stora matsalen
I stora matsalen står den här gruppen bestående av en grön empirsoffa av björk och tre gula fåtöljer från 1860-talet. De har varit i kunglig ägo i flera generationer. Carl-Jan köpte dem på en auktion på Ulriksdals slott. Ovanför soffan hänger en gobeläng av textilskaparen, professor Edna Martin. Bordet är en så kallad flasksköljare i vilket buteljer förr placerades uppochned efter disk. Skåpet i fonden är tillverkat av en lokal möbelsnickare.


Bild 16 – Stora matsalen (från andra hållet)
Slagborden av marmor fungerar dels som elementskydd och dels som bor. De kan enkelt bli till långbord av önskat format för middagar och fester. De gustavianska stolarna – det finns gott och väl hundra sådana på herrgården - är kopior. Det bruna skåpet i fonden är ett holländskt rokokoskåp. Skåpet till vänster är en bergslagsstopskänk från tidigt 1600-tal. På bordet står fyra av husets åtta kandelabrar signerade Dufva. Matsalen kan dukas upp för 42 sittande gäster.


Bild 17 Som ovan inklusive Carl-Jan med ett glas vin.


Bild 18-22 Carl-Jan
Carl-Jan Granqvist på trappan till herrgårdens huvudbyggnad med utsikt över trädgården och sjön Saxen. Nere vid sjön skymtar det åttkantiga lusthuset, där många prominenta gäster har ätit kräftor.


Bild 23 Stora salongen – Piano Nobile
I Stora salongen – Piano Nobile kallad - bjuder Carl-Jan varje sommar sedan 20 år på en kammarmusikfestival. Förutom kammarorkestrar rymmer salen minst hundra åhörare. I väntan på nästa evenemang gapar den vackra öppna spisen tom på vedklabbar. Framför står en 30-talssoffa och en rokokostol.


Bild 24 – Salong de prestige eller den gula fruntimmerssalongen
Den lilla salongen på övervåningen eller Salong de Prestige, som Carl-Jan kallar den, går även under namnet Gula fruntimmerssalongen. Den gröna Karljohanssoffan är omgiven av empirfåtöljer i grönt. Sekretären i fonden är en fransk rulljalusi.


Bild 0024 ?
En grupp i empir bestående av ett älvdalsporfyrbord och en oval spegel i den mindre av de två blå salongerna.


Bild 26
Mangårdsbyggnaden på Saxå herrgård


Bild 27
Det forna sädesmagasinet med sitt brännvinsbränneri är ett minne blott. Byggnaden ligger dock kvar vid sjön Saxens strand.


Bild 28 den stora blå salongen
Soffan kommer från gården Smedstorp, som låg granne med Carl-Jans barndomshem. Den stora chiffonjén har han också en personlig anknytning till. Det samma gäller alrotsbordet och empirfåtöljerna av björk. På golvet ligger en kaukasisk matta som har tillhört fältmarskalk Mannerheim.


Bild 0028
Utsikt mot trädgården och sjön Saxen från herrgårdens terrass. Där nere skymtar den privata badstranden, det åttkantiga lusthuset och det gamla sädesmagasinet som en gång även var brännvinsbränneri.


Bild 29
Huvudbyggnaden på Saxå herrgård från sjösidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar