fredag 6 augusti 2021

Ernst Kirchsteiger

Allas Veckotidning
Nr 32, 2005

Ernst Kirchsteiger renoverar Örebros rykte

Blås inte förbi en oslipad diamant!

Så mycket mer än Svampen. Årets Örebroare tycker att hans älskade hemstad sedan tjugo år är missförstådd. Och visst har Närkeslättens pärla massor att erbjuda - Sommartorpets Ernst visar stolt upp sina mysigaste smultronställen.

Ernst Kirchsteiger är en sann ambassadör för sin stad. Den som ber honom berätta om Örebro får finna sig i att lyssna länge. Det är emellertid ett rent nöje, trots att han egentligen har sina rötter i värmländska Degerfors. Den ena kärleken förtar nämligen inte den andra.

– Ulla och jag har försökt att flytta härifrån flera gånger men alltid kommit tillbaka. Varje gång har vi förvånat konstaterat, att det är här vi ska bo.

Ernst ser Örebro som en missförstådd stad. Folk förknippar den med Svampen, men staden är så mycket mer, säger han. 

– Örebro är i själva verket en oslipad diamant med många fina värden. Här är inte alls så gnälligt och träligt, som folk säger. Det är för övrigt en stämpel som jag ska ägna mitt liv åt att tvätta bort.

Det är sannerligen stora ord. Undra på att Ernst härförleden utsågs till Årets Örebroare.

– Juryn dök upp i TV-huset en morgon med blommor och champagne. Det var första gången jag drack champagne till frukost! Vilken upplevelse. Jag var skön i knäna hela dagen.

Om Ernst och hans Ulla verkligen har försökt lämna Örebro, så är det troligen ganska länge sedan. När Ernst var kock på Grythyttans Gästgivaregård, brukade han passera Örebro och varje gång titta lite extra på det vitrappade 1700-tals hus på Närkeslätten, där familjen numera bor. Då trodde han att huset var en släktgård som aldrig skulle bli till salu, men plötsligt en dag stod det tomt.
– Vi svängde upp på gårdsplanen och en vecka senare var drömhuset vårt, säger Ernst. Det är snart 20 år sedan nu.

Ernst blev småningom inredare på Ikea, innan han sadlade om och blev TV-stjärna med program som ”Sommartorpet” och ”Nya rum”. Barfota klev han rakt in i folkhemmet med sina spännande idéer om inredning, färg och form.

– Det händer att folk ber mig inreda deras hem. Javisst, men ni får bjuda mig på två, tre middagar och låna mig ert fotoalbum först, säger jag. Jag måste ju lära dem för att kunna skapa en inredning de kan trivas med. Det är ju inte mig själv jag ska förverkiga i deras hem. 

Sval och skön
Intresset för inredning är det största för Ernst. Rollen som TV-stjärna kommer i andra hand. För Örebro är han emellertid en levande reklampelare.

– Staden är precis lagom stor, där den ligger grön och lummig med Vasaborgen i sin mitt på den lilla ön omsluten av vatten. Vatten är viktigt för miljön vare sig det är en liten vattentunna i trädgården en å, en sjö eller ett hav. Vatten ger ett slags rörelse och drar blickarna till sig. Ljudet av vatten är inte heller så dumt. Svartån, som rinner genom Örebro, ger stadskärnan en speciell ton av sval och skön sommarstad.

Örebro slott är ett självklart smultronställe för Ernst. Här satt drottning Blanka en gång för länge sedan och sjöng sin Rida, rida ranka för lillprinsen.
– Det var på 1300-talet, säger Ernst. Sedan dess har slottet byggts om och byggts om och byggts om.

I dag är slottet säte för såväl landshövdingen som karolinska läroverket. Där finns dessutom turistbyrån, ett museum och en restaurang med festvåning för större kalas.

– De har guidade turer om somrarna. Och förstås spökvandringar för barn. Jag höll vårtalet där för 15 000 personer för några år sedan. Det var publikrekord, sa de. Då pratade jag om våren och alla måsten som kommer med sommaren. Man ska akta sig för att dricka för mycket. Man ska njuta och banta, åka hit och dit och äta ute och fara iväg på semester, träffa den och den och bygga en veranda. Det är ju inte klokt! Man måste ta det lugnt, stanna upp och ta nya andetag. Sommaren får inte bli liggande som en tunn solkräm på ytan. Den måste få tränga djupt ända in i själen. Tänk så mycket en skogspromenad kan tillföra av ökad livskvalitet. Där står ju alla de goda svamparna och bara väntar på att bli plockade. Och se alla trädstammar som vanligen är grå och bruna mot den gröna mossan. Den här dagen kanske solen står så, att stammarna ser violetta eller rent av guldskimrande ut, medan stenarna som brukar vara grå har blivit ljusblå. I vissa lägen, vid en viss årstid kan till och med Örebro slott bli alldeles knallorange i solen. Det är fantastiskt vackert. 

Ernst målar med ord och han gör det medvetet. Inredning, säger han, är en förförelseakt.

– Om man inte kan väcka den sensitiva sidan hos folk, är det svårt att prata inredning.

Kloka örebroare
Men det gäller förstås att även fylla på med inspiration. Stallbacken är en favoritplats, där tankar får flöda fritt och nya kreativa idéer kan skapas. Kvarteret består av en klunga äldre hus med fasader av stora, faluröda timmerstockar.

– Stallbacken räddades med ett gallskrik, säger Ernst. Det skulle just rivas, när några kloka örebroare insåg vad som höll på att hända och lyckades stoppa alltihop. Dessförinnan hade väl ingen direkt tänkt på, vad det var för slags hus. Fasaderna var konstiga, rappade och dåliga. När det knackades bort, kom de vackra timmerstockarna fram och Örebro fick sina kulturhus. Här på uteserveringen fikar man om somrarna. Numera finns dessutom ett antal roliga butiker som har gett Stallbacken en ny dimension.

Stadsparken med Hjalmar Bergmans Wadköping står förstås också på listan över Ernsts favoritplatser i Örebro. Parken är omtalad för sitt utsökta trädgårdsmästeri och har såväl växthus som restaurang och café. Här finns dessutom både lekpark och scen för artistuppträdanden.
– Jag är ofta där, säger Ernst. Speciellt när det är barbeque-kvällar. Stadsparken är en mötesplats, där man kan köpa allt från roliga pelargoner till doftande kryddor. Folk gifter sig där till och med.

Ernst är trädgårdsintresserad. Hemma på gården har han såväl kryddträdgård som fruktträdgård och blommande rabatter. Inspiration hämtar han på Karlslunds herrgård mindre än tio minuter från city.
– Jag vandrar ofta omkring i den stora kryddträdgården på Karlslund. Just nu restaurerar de trädgården från 1819. Det finns tydliga ritningar bevarade över alla kålsorter och prydnadsväxter som växte där då.

Huvudbyggnaden på Karlslunds herrgård är numera en restaurang med festvåning. Övervåningen är ett museum. På gården finns dessutom såväl butiker som verksamma konstnärer och hantverkare.
– Vid Mickelmäss i september är det marknad på gårdsplanen. I november är det dags för Eldfesten som är en väldigt suggestiv tillställning med brinnande eldskulpturer i Svartån.
  
Bad som lockar
I skarp kontrast till det vackra Karlslund står Gustavsviks Äventyrsbad. Ernst ser det som ett smultronställe för att det tidigare kallades Norra Europas Riviera. Själv har han aldrig ens doppat tårna i bassängerna. Det har däremot såväl Ulla som sönerna Sebastian och Ludvig.

– Jag har alltid skrattat år det där med Norra Europas Riviera, säger Ernst. För mig är Riviera något helt annat. Badet lockar emellertid väldigt mycket folk till Örebro. Det är lätt att förstå varför. Här kan barnen verkligen komma loss bland djungeltunnlarna.   

Kilsbergen utanför stan bjuder på en annan sorts äventyr. Här kan den som så vill både kasta yxa och åka efter hundspann. I området ska det dessutom vara gott om varg.

– Jag har visserligen aldrig sett någon varg, men jägarna klagar och säger att älgkalvarna går åt. Själv är jag mer besvärad av grävlingar och vildsvin. De är stora ilskna djur som bara ångar på.

När Ernst blir sommarledig tar han familjen en sväng till Österlen. Sedan bär det av hemåt igen. Det är Örebro som gäller i alla väder. Ernst håller sig helst hemma på gården där han bara ett stenkast bort kan ta ett sommardopp i sjön med det passande namnet Lången.

– Jag åker gärna in till city och besöker någon av de många härliga uteserveringarna där, säger han. Vill man vara mer aktiv finns Kilsbergen och en rad små bergssjöar med klart vatten som man kan bada i. Och så har vi Hjälmaren förstås, om man vill segla. I framtiden hoppas jag, att fler bilister ska välja att åka in till Örebro och inte bara blåsa förbi ute på motorvägen. Vår stad är en bra stad mellan Stockholm och Göteborg, känns det som.
Monica Antonsson
Foto: Kurt Pettersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar