torsdag 19 augusti 2021

Victoria

Lokaltidningen
Nr 39, 1997


Det blev kunglig glans och en rad spännande lopp vid Land Rover Stockholm Cup på Täby Galopp. Kronprinsessn Victoria anlände i öppen vagn från hovstallet och blev mottagen med storajublet från publiken. 
Kronprinsessan uppträdde sedan som prisutdelare.



Kronprinsessan kom i öppen galavagn
(TÄBY)

Publiken jublade när Kronprinsessan Victoria anlände till Täby Galopp i öppen galavagn från Hovstallet förra söndagen.
Det var Land Rover Stockholm Cup som fick kunglig glans i en rad spännande lopp.

 
Det var ovanligt många pressfotografer som trängdes vid vinnarcirkeln den här dagen. Betydligt fler än när Kung Carl XVI Gustaf var här förra året. Orsaken var förstå vår blivande drottning, Kronprinsessan Victoria som förgyllde tävlingarna med sin närvaro.
Så kom hon då, mycket vackrare än på bild och med en hållning som starkt påminner om prinsessan Birgittas. Flanerad av ett antal allvarliga herrar i kostym – som för övrig alldeles för ofta lyckades skymma henne från publik och fotografer vinkade hon mot åskådarläktaren och hejade på barnen längs avspärrningarna.
 
Delade ut pris
Kronprinsessan Victorias uppgift var att dela ut HM Konungens pris samt HM Drottningens pris – en steeplechase och en häcklöpning – sedan hon under sakkunnig ledning följt loppen från den blomsterprydda VIP-läktaren. Jockeyn Patric Wahl vann HM Konungens pris på Tyfone i första löpet medan John Twomey vann HM Drottningens pris på Martello i lopp nummer två. Båda gratulerades av Kronprinsessan Victoria i vinnarcirkeln. De båda kungliga loppen reds första gången 1890 på Ladugårdsgärde och vanns då av gentlemannaryttaren Clarence von Rosen på femårige franskimporterade valacken Rigoletto. HM Konungens pris var med några få avbrott en armésteeplechase för svenska officerare fram till 1949. Den återkom 1961 som amatörsteeplechase på Jägersro innan den på 70-talet reds som steeplechase för både professionella och amatörryttare med ett pris som delades ut till segrarens ägare.
 
Officerslöpning
HM Drottningens pris började som en officerslöpning över häckar. 1919-1945 reds den på Ulriksdal för att 1947 flyttas till Jägersro, där den fortsatte som häcklöpning fram till 1964. Åren 1965 till 1979 skrevs den ut som steeplechase innan den återkom till Täby Galopp 1980 som häcklöpning.
Förutom de båda kungliga loppen bjöd Stockholm Cup på ett högklassigt, internationellt arabgaloppfält i Hobbs, Melville ”First Arabian International” Det vanns av Laurent de la Rosa på franska hästen Pepe le Mocco som var tävlingens favorit. Svenska hästen Lill Sham som reds bättre än väntat av Kim Andersen.
 
Det mest intressanta loppet ”Land Rover Stockholm Cup International” vanns av segertippade Ray Cochrane på engelska Harbour Dues som lyckades blåsa svenske favoriten Songline, riden av Janos Tandari, på segern. Songline, som kunde ha sprungit hem sin tionde raka seger, hade helt enkelt en dålig dag och slutade som sexa.
 
Omsättningsrekord
Täby Galopp noterade ett omsättningsrekord på 6,7 miljoner kronor i samband med Stockholm Cup. Publiksiffran 4 800 personer var den bästa på många år. I vimlet syntes såväl landshövding Ulf Adelsohn som femton inbjudna ambassadörer från jordens alla hörn. Storbritanniens ambassadör Roger Bone delade för övrigt ut priset i Stockholm Cup. Omkring 500 inbjudna gäster sökte skydd för regnskurarna i restaurangtälten där arrangörerna bjöd på mat och dryck.
- Vi är mycket nöjda med dagen, sa sportchefen Bo Gillborg. Vi hoppas att ännu fler täbybor ska hitta vägen till Täby Galopp framöver.
Monica Antonsson


Annika Sundbaum-Melin
bevakade för Aftonbladet. Det har jag inte sett förrän nu 2021.
Se klipp i Bernadotte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar