tisdag 21 september 2021

Bengt Magnusson

Allas Veckotidning
Nr 34, 2006

Bengt Magnusson ringde fel men tänk så rätt det blev

Det var min blivande hustru som svarade

Karin och Bengt åt glass på sin första dejt. 
När de nu, 31 år senare, tar plats på egna bryggan på Seglarö bjuder Bengt Karin på en egenkomponerad kärleksmåltid. 
Meny: grillad hummer med hemlagat dragonsmör.


När Bengt Magnusson blir ombedd att grilla en kärleksmåltid till hustrun, regissören Karin Enberg, i Allas, skrider han genast till verket med förberedelserna ute på sommarstället i Stockholms skärgård. 

Några dagar senare hämtar han oss med båt vid Skeppsdals brygga i Österåker och sätter kurs över farleden. Han rundar Stora Blötholmen och kommer in på betydligt lugnare vatten, där han efter några minuter lägger till vid familjens stora brygga på Seglarö. 

Sedan visar han vägen upp mot huset längs en slingrande stig kantad av gröna enbuskar och blommande nyponrosor. 
På toppen av klippan vilar nämligen, nästan likt ett örnnäste, det grå huset som med knallblå knutar som är deras. Till det hör ett generöst tilltaget soldäck på 70 kvadratmeter. 

Flyttar ut på våren
Utsikten över Furusundsleden är vidunderlig och ur stora blå krukor sträcker sig blommor och kryddväxter upp mot klarblå himmel. Här brukar Karin och Bengt varje år brukar ställa till med fest för såväl hennes vänner från teaterns värld och hans kompisar på TV4.

- Det brukar milt uttryckt bli rätt mycket folk, säger Bengt och konstaterar att det är omöjligt att inte fängslas av utsikten. Han visar vägen in i genom köket, där några knallröda humrar ligger kluvna på en skärbräda. Köket övergår i ett charmigt allrum med ett stort panoramafönster mot Saxarfjärden. Det är lätt att förstå, varför Karin och Bengt flyttar hit ut från våningen i stan, så snart vädret tillåter om våren. 

I allrummet står ett stort slagbord och en knallblå kökssoffa i ena änden och en stor matsalsmöbel i den andra. Säkert har de mysiga stunder här framför öppna spisen, när regnet öser ner eller om det blir kallt. Det är det däremot inte den här dagen. Snarare tvärtom. 

Solen gassar och termometern kryper upp mot 30 plusgrader. Bengt plockar ut en inplastad rulle med kryddsmör ur frysen och bär iväg skärbrädan med humrarna till uteplatsen. Bakom huset finns nämligen en gräsyta med utemöbler och lite välbehövlig skugga. Det är här grillarna står, så Bengt gör sig redo. 

Han skär smöret i centimeterbreda skivor som han lägger ovanpå hummerhalvorna.
– Smöret har jag rört ihop med färsk dragon, salt peppar, aromat och lite lime, säger Bengt. Sedan har jag helt enkelt format det till en korv, plastat in det och lagt det i frysen.

Bengt ska just tända grillen, när fotograf Kurt Pettersson får för sig, att det nog skulle bli bättre bilder nere vid sjön. Bengt är genast med på noterna och plockar fram en grill modell mindre som han bär iväg nedför stigen med humrar och allt. Han hittar en lämplig sten att ställa grillen på, varpå han fyller den med briketter och tänder på. En stund senare lägger han aluminiumfolie på gallret och ovanpå det humrarna.
– De ska bara bli precis så pass varma att smöret smälter, säger han. Humrarna behöver ju inte tillagas. De är ju redan kokta.

Spikrak karriär
Karin är emellertid inte hemma. I sin egenskap av svensk delegat har hon i all hast kallats iväg ett symposium i Kirkenes med Nordiska Ministerrådets Kommitté för Scenkonst, visar det sig. Fotografen får följaktligen offra sig och äta hummer i hennes ställe.
– Hon är den kvinna jag älskar, säger Bengt om hustrun Karin. Hon är dessutom en väldigt klok och förståndig person.

Karin och Bengt träffades, när han var reporter på Radio Stockholm och hon var sekreterare åt kulturborgarrådet i Stockholms stadshus. Bengt jagade borgarrådet men ringde fel och kom till Karin i stället. De träffades över en glass och på den vägen är det. Det är 31 år sedan nu. Sedan dess har Bengts TV-karriär varit tämligen spikrak. Det är snarare regel än undantag, att han varje år utses till Årets Nyhetsankare. Fem av sex möjliga titlar har han tagit. Den enda han missat gick till Katarina Sandström.
– Det är ju så att jag sitter på ett jobb, där man gynnas av att ha relativt gott sittfläsk, säger Bengt och skrattar gott. För en gångs skull kan man vinna något på att ha varit med länge. Auktoriteten ökar liksom. Och visst är det kul, att få det där priset. Men jag hade verkligen inte avlidit, om jag inte hade fått det.

Det var när dottern Sanna kom, adopterad från Indonesien, som Karin och Bengt började fundera på att skaffa sig ett mer fast sommarviste. Hon var liten och livlig och hade just ingen lust att sitta stilla i familjens segelbåt. Den 10 meter långa båten av trä gick med andra ord till försäljning, varpå de hittade huset på Seglarö. Bengt påpekar, att väggbeklädnaden av eternit inte var hans idé. Den satt på plats redan då. Och så länge den sitter där, är den ofarlig. Därför får den sitta kvar.
– Karin och jag brukar dricka ett glas torrt vitt vin till hummer, säger Bengt och häller kallt vatten i glasen. Den här anrättningen görs med fördel av någon billig, färsk, amerikansk hummer eller en djupfryst sort vilken som helst. Det är gott, enkelt och närande och hör sommaren till. När hösten kommer och det möjligen finns svensk hummer att få tag i, vore det närmast helgerån att lägga den på grillen!

Gillar kryddor
Bengt, som är road av matlagning, föredrar annars att grilla kött. Det kan vara hängmörad oxfilé med sallad och grillad sparris men det kan lika gärna vara entrecote. Med ålder och ökad visdom satsar han på kvalitet. Då är det bara kryddor som gäller. Grillolja är det inte tal om.

– Detsamma gäller den traditionella fläskkarrén. Jag satsar på god kvalitet och vill ha den hyggligt melerad. Sedan grillar jag den rätt upp och ner och tillsätter bara kryddor. Till det serverar jag en indonesisk gryta som har blivit något av en specialitet här hemma.

Bengt letar en stund i minnet och berättar sedan, hur han fräser en hackad, gul lök med en skivad purjolök och en hackad vitlöksklyfta i pannan, tills de mjuknar. Därefter tillsätter han ett tärnat äpple, två skivade bananer, en halv liter buljong och créme fraiché eller matlagningsyoghurt. Anrättningen kryddas rejält med chili, cayenpeppar, tabasco och curry.

– Grytan får puttra på svag värme, tills vätskan har reducerats. Resultatet blir ett mellanting mellan sås och gryta som är väldigt smakrikt. Sanna äter gärna ris därtill medan Karin och jag tänker kolhydratlågt och avstår från riset.

Till grillat kött dricker Karin och Bengt helst ett kraftigt rött vin och då kanske rentav ett Chiantivin från Italien.
- Varma sommardagar äter vi betydligt enklare. Man har ju ingen lust att stå framför spisen, när det är 28 grader varmt i skuggan. Ska man framåt kvällen absolut äta något, så är en gratinerad hummer på bryggan i all enkelhet att föredra.

Bengt berättar att han har fullt upp att göra på sommarstället med att underhålla huset och klyva ved för vintern. Semestern erbjuder emellertid även lediga dagar och han vänjer sig snabbt vid att göra ingenting, säger han. Deckare av god kvalitet är en favoritsysselsättning men hängmattan har han inte ens satt upp. Varma sommardagar stannar han helst i skuggan intill huset.

Mycket på gång
– I år har det varit extra mycket att göra, säger han. Vi har ju haft både fotbolls-VM och friidrotts-VM som har sysselsatt oss. Vilken tur att Karin är lika intresserad!

På tröskeln till hösten är det dags att åter igen börja tänka på stan och jobbet. Karin läser pjäser och förbereder premiärer i såväl Uppsala som Växjö. Bengt ska fortsätta som nyhetsankare och ser fram mot Faddergalan i början av december, när han och Agneta Sjödin ska vara programledare.
– Det innebär att jag ska göra en och annan reportageresa och det är verkligen jätteroligt. Man får möta miljöer man annars aldrig hade fått se. Det är som att få ett socialt pass in i andra människors verklighet. Med Faddergalan känner man dessutom, att man gör något som är till nytta.
Monica Antonsson


Bengt Magnussons 
tre finaste sommarord:

Högtryck
Det är ett självklart ord när det gäller sommaren. Även om man pustar ibland, så är det väldigt skönt. Jag hoppas att jag aldrig hamnar i en sådan situation, att jag klagar över sånt väder. Det är ljuvligt.

Sjöbris
Det är ett vackert ord, delvis för att sjöbris brukar uppträda när det är högtryck. Då njuter jag När i seglade för, var sjöbrisen en väldigt trevlig vind. Den kan blåsa med hygglig styrka men är nästan alltid jämn och behaglig.

Lättja
Det är en av de fina sakerna med sommaren eller rättare sagt semestern som oftast infaller på sommaren. Om jag tycker det är skönt att ta en middagslur, så gör jag det. Och tycker jag att det är skönt att ligga kvar i sängen och läsa en bok, så gör jag det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar