tisdag 21 september 2021

Monica Nielsen

Hänt Extra
Nr 17, 2004

Jag bor på landet - fast mitt i stan!

Det ska väldigt mycket till för Monica Nielsen, 67, ska lämna sitt gula kulturhus på Söder och åka bort på semester. Hon har helt enkelt ingen anledning. Uppe på berget vid Sofia kyrka bor hon på landet fast mitt i stan. Hon kan skotta snö på vintern och gå barfota i gräset på sommaren. 

– När snön har smält undan, släpar vi ut en massa möbler i trädgården. Det ser nästan ut som om huset vore ett pensionat, säger Monica som gärna tillbringar lata sommardagar med en god bok i skuggan under ett parasoll.

– Det är inte ovanligt alls, att folk kliver in genom grinden och frågar, om vår trädgård är ett café. Och våra midsommarfester är väl kända. Vi brukar samla ett 70-tal vänner i trädgården, äta, spela och sjunga.



Monica har bott i huset vid Bergsprängargränd sedan 60-talet, när Stockholms stad fick för sig att just konstnärer borde bo i Vitabergsparkens gamla kulturhus. Monica anmälde sitt intresse och fick sitt förstahandskontrakt. Det är därför här som döttrarna Petra och Paula har vuxit upp. 

Maken
I dag delar Monica sitt hus med maken Torsten Björklund, 82, som är antikhandlare. Tillsammans har de hunden Kajsa som är resultatet av en korsning mellan finsk spets och lapphund.
– Vi träffades i mogen ålder vid bardisken på Café Opera. Han såg ut som Clark Gable, så jag gick till attack direkt. Dig vill jag ha, sa jag. Och jag hade tur. Jag lyckades fånga honom mellan två äktenskap. För mig var det första gången men för honom var det sjätte!



Det är 17 år sedan nu och kärleken håller i sig. Monica och Torsten är dessutom väldigt aktiva. Han bär fortfarande omkring på antikviteter på sitt Qvartings Antikvariat i Mariefred, medan Monica skördar framgångar som sångerska och skådespelare. Det är nu hon får de verkligt attraktiva rollerna, säger hon. Dramaten hör av sig så fort de behöver en elak Östermalmsdam.

– Där behövs alltid gamla kärringar, säger Monica som just nu är högaktuell med dubbel-CD:n ”Hör musiken” tillsammans med Monica Dominique som bland annat bjuder på musik av Lars Forsell. Monica och Monica har känt varandra sedan mitten av 60-talet och ofta pratat om, att göra något tillsammans.

Kristina Lugn
– Vi tog kontakt med Kristina Lugn på Teater Brunnsgatan 4 och hon tog emot oss med öppen famn. Vi skulle göra två, tre föreställningar, var det tänkt, men vi blev kvar hela våren.
Det ledde vidare till Café Norrköping, varpå hela showen spelades in för TV. Och nu har den alltså förevigats på skiva.
– Det betyder att vi ska ut på turné. Mycket är bokat och mer ska det bli. Sedan hoppas vi förstås att plattan blir en försäljningssuccé. Det är trots allt den ultimata Forsellplattan, att det borde vara dags nu. Och så kan man väl tillåta sig att få hoppas på en Grammis nästa år…
Monica Antonsson



Bild 1
Monica tycker om att laga mat och samlar gärna sina vänner runt det stora, antika matbordet. Är bara stämningen den rätta, bjuder hon dessutom på sång till eget ackompanjemang på gitarr.

Bild 2
Stig Claesson eller Slas har målat alla sina vänner och så även Monica. Det var på 60-talet och att hon köpte tavlan för en billig penning.
– Han var med i gänget av skådespelare och konstnärer som stod på barrikaderna och sjöng protestsånger.

Bild 3
Monica och Torsten, som har eget antikvariat, byter såväl möbler som böcker med jämna mellanrum. I vardagsrummet är det bara Torstens stora skåp och mormor Astrids kristallkrona som har fått hänga kvar genom åren.
– Torsten kommer ständigt hem med nytt, säger Monica som häromdagen kunde gratulera sig själv till ett nytt piano.

Bild 4
Monica slår sig gärna till ro i den antika utdragssoffan i hallen, när hon ringer. I lådan under sätet har hon gömt husets telefonkataloger. I utdraget tillstånd blir soffan en säng.

Bild 5
Monicas hus är byggt i slutet av 1700-talet. På den tiden bodde fyra barnrika familjer som alla lagade sin mat på den stora murade spisen med bakugn.
– Det var enormt fattigt, säger Monica som har sett bilder av familjerna och deras barfotabarn på Stadsmuseet.

Bild 6
Hunden Kajsa springer lös på den inhägnade gården, där vårsolen som bäst smälter undan den sista snön. Snart är dags att göra vårfint på tomten.

Bild 7
Tilläggsisoleringen gör väggarna extra tjocka i kulturhusen på Söders höjder. En bonus är de djupa burspråken vid fönstren, där pelargonerna trivs alldeles särskilt bra.

Bild 8
Monica är en mästare på korsord. Det är en följd av alla korsord hon har löst på teatern, där det ofta är lång väntan mellan entréerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar