torsdag 25 oktober 2018

Jenny Strömstedt programledare i TV4

Programledaren Jenny Östergren:

Jag blev förvånad när fel gäst kom in i studion...








Året Runt nr 19, 2008

Vi känner igen henne från TV4:s morgonsoffor. Ensamstående trebarnsmamman Jenny Östergren, 35, är van vid att stiga upp i ottan för att jobba mitt i nyhetsflödet. En roll hon trivs med, i direktsändning kan nämligen vad som helst hända.

Jenny Östergren, 35, är ett trivsamt möte. Hon har en skön distans till kändisskapet, ett väldigt lättsamt sätt och ett skratt som smittar av sig. Så är hon också lycklig mamma till sjuåriga tvillingarna Mika och Kitty och lilla Vanna som är fyra. Dessutom älskar hon sitt jobb.
– Det är världens bästa faktiskt, säger hon. Det är faktiskt alltid roligt att gå till jobbet.
De senaste åren har Jenny ofta suttit på plats i rutan som programledare för Nyhetsmorgon. När vanligt folk gnuggat sömnen ur ögonen, har hon och kollegorna varit igång flera timmar. Det måste ju vara slitsamt och särskilt tufft för en ensamstående trebarnsmamma.
– De har ju en pappa också, protesterar hon och skrattar gott. Vi har ett väldigt bra samarbete på alla sätt och vis. Dessutom bor vi bara en kvarts promenad från varandra och skolan ligger mitt emellan. Så jag är varannanveckasförälder och det känns inte alls tungt. Åtminstone har det inte gjort det hittills. Fast det börjar förstås bli rätt mycket utflykter nu, matsäckspaket och kvartssamtal. 

Jenny har en barnflicka som byter av henne i dörren klockan halv fem om morgnarna, när hon jobbar morgon barnen bor hos henne. Barnflickan sover vidare med barnen och ser till att de så småningom kommer iväg till dagis och skola. Det fungerar hur bra som helst.
– Hon blev sjuk en gång, ringde klockan tre på natten och sa att hon inte skulle kunna komma. Jag fick panik! Då ringde jag min snälla mamma som alltid ställer upp i alla väder. Annars har det fungerat fantastiskt bra hela tiden. Jag känner barnflickan sedan länge. Hon är som en yngre syster för mig.

Jenny vikarierar just nu för Tilde de Paula och gör Nyhetsmorgon söndag helt på egen hand.
Det innebär att hon har fått en paus från vardagsslitet som innebär att hon får sova mer.
– Det är väl därför jag är så pigg och pratar så mycket, säger hon. Jag är helt enkelt utsövd!
För hur det än är, så blir hon trött som alla andra hårt dubbelarbetande småbarnsföräldrar.
– Du skulle bara se mig komma hasande till dagis och fritids för att hämta barnen, osminkad och med tunga steg när det regnar ute, skrattar hon. Då är man inte så tjusig precis.

Jenny har sina rötter i Sollentuna strax norr om Stockholm. Hon spelade volleyboll och lyckades ta sig till division 1. 

Jag köpte pizza åt Bengt Magnusson
Det var träning fyra gånger i veckan och matcher hela helgerna. Jenny spåddes en lysande framtid och fick till slut träna med elitserielaget.
– Jag var ju lång, så de trodde väl, att jag skulle bli bra, skrattar hon. Tyvärr blev jag inte det. När vi spelade finalmatchen i juniormästerskapet, kallades jag in i slutminuten av avgörande set, för att jag var så bra på att serva. Men jag missade! Det blev inget JM-guld för oss och det var mitt fel. Till sist insåg jag, att jag inte skulle bli bäst. Då var det lika bra att lägga av.

Jenny har alltid varit intresserad av gångna tider och hade långt gångna funderingar på att bli folklivsforskare, när hon under gymnasieåren fick ett extraknäck i receptionen på TV4. Där satt hon med sin tandställning, svarade i telefonen och läste läxorna.
– Jag blev förstås väldigt tagen av TV4 och att få vara mitt i händelsernas centrum. Det var en upplevelse bara att få beställa pizza åt Bengt Magnusson. Vid ett tillfälle ringde någon om en extrainsatt presskonferens. Det var mindre kul. Jag förväntades föra budskapet vidare men missade det. Alla medier var på plats utom TV4. Det var väldigt ångestladdat, minns jag.

Folklivsforskningen kom på skam till förmån för konstnärliga ämnen, politik och journalistik, ämnen som Jenny efter gymnasiet på stipendium i USA. Hon skulpterade, tecknade, målade, arbetade med keramik och tänkte en tid satsa på att bli konstnär. 
– Äsch, säger hon förläget. Jag hade väl drabbats av någon sorts hybris…
Väl hemma igen blev det Journalisthögskolan. Det var ont om jobb då, så hon hoppade av, när hon blev erbjuden ett jobb på TV4.
– Jag gjorde barnprogram som Dykar-Jenny med Sofia Wistam. Hon hade hittat på att jag skulle kliva omkring i dykardräkt och göra bort mig. Stackars barn! Det var ju rätt undermåliga barnprogram vi gjorde på den tiden faktiskt. Därför är det närmast obegripligt, att Jan Scherman gav mig jobb på Kalla Fakta. Jag var där i över ett år men bidrog nog inte till några stora avslöjanden.

Som allmänreporter på Nyheterna fick Jenny så småningom pröva på det dagliga journalistiska slitet med att göra reportage om stort och smått. Det ledde vidare till ett jobb som programledare för Pangea, ett utrikesmagasin som riktade sig till ungdomar och som tog henne jorden runt på reportageresor. Hon mötte människor mitt i konflikterna på Västbanken likaväl som hon bevakade Roxettes historiska konsert i Peking. Ett antal debattprogram senare fick hon leda den direktsända slutdebatten inför valet 2006 tillsammans med TV4:s politiska reporter Lena Smedsaas. Hon var med andra ord rätt välmeriterad, när hon kom till Nyhetsmorgon.

Jenny har dessutom en mer okänd sida som etablerad författare. Tillsammans med kollegan Kristina Thulin, som är reporter på Nyheterna, har hon skrivit en lång rad faktaböcker med feministisk vinkel. Debutboken "X-märkt: flickornas guide till verkligheten" - en slags feministisk handbok - som kom ut redan 1997.
– Det var fult att vara feminist på den tiden, säger Jenny. Vi såg att det fanns en massa orättvisor som behövde ventileras, så vi skrev ett synopsis och skickade det till tre olika bokförlag. Efter bara en dag hade alla hört av sig och ville ge ut boken. Om jag minns rätt, valde vi det förlag som var snabbast. 

Så småningom kom titlar som "Bimbobakslaget" och "Längta barn". Just nu är de aktuella med debutromanen "Vi som hade alla rätt".
– Det är en underhållningsroman som handlar om två kvinnor som jobbar på en kommersiell tv-station. Men det är inte vi, säger Jenny bestämt och skrattar gott. Det är visserligen många som tror sig känna igen karaktärerna i boken, men vi dementerar alla paralleller konsekvent. Huvudpersonerna är två karikatyrer, två kompisar som det går ganska knackigt för i såväl privatlivet som på jobbet. De möts i ett projekt som går ut på att de mitt i en valrörelse ska granska landets snyggaste minister. Det blir trassel både hit och dit.  

De har skrivit på lediga stunder och hållit på i ett och ett halvt år. Den här gången har skrivandet dessutom varit ett enda långt nöje. Efter faktaböckerna har det känts befriande att få fabulera fritt. Speciellt som de har samma sorts humor och är tämligen prestigelösa gentemot varandra. De har skrivit avsnitt för avsnitt och ändrat i varandras texter, tills ingen av dem längre vetat vem som skrivit vad. Med skräckblandad förtjusning ser de nu fram mot recensionerna.
- Vi har skrattat mycket längs vägen, säger Jenny. Nu återstår att se, om någon kultursida orkar läsa boken och om vi blir sågade jäms med fotknölarna eller ej. Går det som vi har tänkt, blir det två böcker till i samma serie. Sedan är det väl dags att skriva nobelprisboken.
Jenny skrattar och säger, att de hoppas på storkovan nu. Om bara boken blir tillräckligt omtyckt, kan miljonerna minsann börja trilla in. 

– Jag har funderat på att skaffa mig en rik man. Men den tanken har jag övergivit. Jag försöker dessutom hela tiden med Triss, men det går inte heller så bra. Nu har jag kommit på, att jag nog får tjäna ihop alla pengar själv. Målet är att kunna varva jobbet på Nyhetsmorgon med några månader om året i Thailand, där jag ska sitta barfota i ett hus och skriva böcker.

Hur det blir med den saken, står förstås skrivet i stjärnorna. Nu är det Nyhetsmorgon Söndag som gäller. Med bara ett program i veckan, hinner Jenny ta stor del i det redaktionella arbetet.
- Det är roligt att kunna vara med och påverka innehållet i programmet. Speciellt som helgprogrammen går så bra. Tittarna vill gärna koppla av genom att titta på tv om helgerna. Det är mer konkurrens på vardagarna.
Med ett program i veckan är det också lättare för barnen att ta del av Jennys jobb. Tvillingarna kunde till och med åka med på en reportageresa till Göteborg härförleden.
– Vi fick flera timmar i lugn och ro för djupsinniga samtal ombord på tåget, säger Jenny. Det är verkligen spännande att få ta del av deras tankegångar. De är väldigt bra mina barn. De är världens bästa faktiskt.

Jenny kan mycket väl tänka sig att bilda familj på nytt, förutsatt att en lämplig barnafader kommer i hennes väg och att han lovar ta hand om nattvaken.
- Jag kan ha hur många barn som helst, bara jag får sova om nätterna.
Jenny ser trots allt fram mot att få komma tillbaka till Steffo Törnqvist och vardagssoffan. Hon saknar morgonsändningarna nu, trots att hon får sova. Tempot är snabbare i de programmen och nyhetssändningarna fler. Allt måste fungera som ett väloljat maskineri.
- Men visst händer det saker. Jag skulle ha DN:s vinexpert Bengt-Göran Kronstam i studion förra påsken. Efter en lång och omständlig påannons, tittade jag upp och tyckte att jag inte riktigt kände igen honom. Men det fanns ingen tid att kontrollera saken, så jag gick igång med intervjun och frågade vilka viner han föredrog.
- Ja, jag dricker väl mest öl, sa mannen mitt emot mig. Då visade det sig vara speedwaystjärnan Varg-Olle Nygren. Den stackars nyanställda studiovärdinnan hade helt enkelt skickat in fel gäst. Sånt händer i direktsändning. Det är sånt som ger programmen nerv. Det är bland annat därför som Nyhetsmorgon är en så fantastisk arbetsplats. 
Monica Antonsson

Namn: Jenny Kristina Östergren
Född: 2 augusti 1972
Yrke: Journalist och programledare på TV4
Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad
Familj: Åttaåriga tvillingdöttrarna Mika och Kitty samt fyraåriga dottern Vanna.
Aktuell: Som programledare i Nyhetsmorgon söndag och med boken "Vi som hade alla rätt" på Wahlström & Widstrands förlag.

Tillsammans med Kristina Thulin har hon skrivit böckerna: X-märkt: flickornas guide till verkligheten (Rabén 1997), Bimbobakslaget (Tiden 2000) samt antalogin Längta barn (Albert Bonnier, 2004). Hon har också medverkat i antologierna Homo, Hora, Svenne, Blatte (RKUF 2001), Uppdrag: Mamma (Albert Bonnier 2001) samt Fantomen bor i Kazakstan (Tiden 2003).


Fotograf Kurt Pettersson

Artikeln var publicerad i Året Runt nr 19, 2008

Se också: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jenny_Str%C3%B6mstedt



Jenny Strömstedt

Jenny Strömstedt på Kristallen-galan 2013.
FöddJenny Kristina Andersson
2 augusti 1972 (46 år)
SollentunaStockholms länSverige
Andra namnJenny Östergren
Yrke/uppdragJournalist, programledare
År som aktiv1995-
MakeFredrik Östergren (skilda)
Niklas Strömstedt (2011–)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar