onsdag 24 oktober 2018

Yvonne Ryding: Så håller du dig vacker...


Yvonne Ryding avslöjar hemligheten:

Så håller du dig vacker






















Man ska njuta av livet och unna sig lite av allt



Grått och trist. Regnet piskar mot fönstren och det är alldeles svart. Själv är man blek och glåmig som en gammal morgontidning som legat framme alldeles för länge. Svarta ringar under ögonen. Ont i kroppen. Övervikt. Hur i all världen kommer man till rätta med det? Sommaren är otroligt långt borta nu.

- Tag dig i kragen, väser man till sig själv i spegeln. Ryck upp dig! Ta tag i situationen. Gör något som skapar välbefinnande. Ansträng dig! Vem kan råda bot på situationen? Husläkaren eller hälsokosten? Våtvarma omslag eller maskroste? Det gäller att satsa på ett absolut säkert kort som exempelvis skönhetsdrottningen Yvonne Ryding. Hon är vacker, håller sig i form och lever hälsosamt. Dessutom delar hon med sig av sina knep. 




 Allas Veckotidning nr 16, 2006


Men är det inte...
Det är inte ovanligt att gäster till Karmansbo Herrgård hajar till när de blir uppassade av en person vars utseende verkar väldigt bekant. Och visst är det hon, Miss Universum 1984 och nuvarande slottsfrun Yvonne Ryding!

Skönhet handlar om att må bra. Så säger Yvonne Ryding, 43, som om någon borde veta. Ofattbara 22 år har gått, sedan hon utsågs till Miss Universum 1984, utan att det märks. Hon är fortfarande lika vacker. Det är bara själva titeln som med åren har fått en viss patina. Frågan är hur hon bär sig åt?
– Stress är vår största fiende, säger Yvonne. Hon har utstrålning som det anstår en slottsfru, när hon tar emot på Karmansbo Herrgård som hon och sambon Mats Östling, 52, driver med hjälp av två kockar, en receptionist, en städerska och en vaktmästare. Till vardags tar de emot gäster som firar bröllop, fyller år eller har konferenser. Många kommer dessutom hit för att koppla av över helgen och söka nya vägar till hälsa och skönhet. Yvonne står för klokskapen. Redan i receptionen möter en monter med den egna hudvårdsserien Y.   
– Jag jobbar visserligen mycket med hudvård, men kläder och kosmetika är bara till för att se bra ut, säger Yvonne. Det är bonus! Skönhet handlar till 90 procent om livsstil och sunda vanor. Man måste börja på ruta ett. Det gäller att äta rätt, röra sig mycket och se till att få lugn och ro. Krämer är bara till för att hålla huden i trim.
Yvonne påpekar att motion ska vara trivsamt och tilltalande. Stavgång eller en promenad med hunden ger ett helt lass med positiv energi på köpet. Den som däremot tvingar sig till något tråkigt, drabbas av negativ energi och får ytterligare ett stressmoment att tampas med.

Positiv energi
De goda råden tar liksom aldrig slut för Yvonne som sannerligen brinner för ämnet.
– Se till att ordna en bra sovplats, där du kan koppla av och hämta nya krafter. Sängen och sovrummet får aldrig bli platsen för gräl och diskussioner. Vi behöver minst åtta timmars sömn och gärna några timmar före midnatt. Den sömnen är guld värd! Det gäller att verkligen unna sig lite lugn och ro. Annars hinner man ju inte tänka till punkt.
Det är ungefär som att måla om gamla hus, får vi veta. Om inte underarbetet är grundligt gjort, kan kåken börja ruttna inifrån. Vem har då glädje av den vackra ytan?
– Drick mycket vatten, säger Yvonne. Kroppen är sitt eget reningsverk. Det som är bra slussas åt ena hållet och det som är dåligt slussat åt andra hållet. Dricker man för lite, blir systemet trögt. Fimpa för gott, undvik socker och sola på rätt sätt. Minimera intaget av alkohol men njut av livet. Till en god maträtt kan man gott unna sig ett glas vin.
Yvonne har samlat på sig av erfarenheter och lärt av livet som för hennes del började i Hällbybrunn utanför Eskilstuna. Det var där hon växte upp och det var där hon blev mittfältare i fotbollsklubben. Hon utbildade sig till undersköterska och tog 18 år gammal sitt körkort. Bilskollärare var - Mats Östling!
– Är man inte på rätt våglängd, så blir det inget och så var det då, säger Yvonne med ett hjärtligt skratt. Jag fick mina lektioner och det var allt. Sedan sågs vi bara sporadiskt på stan någon gång ibland.  
Mats avslöjar att Yvonne sannerligen inte var särskilt lätt på foten.
– När hon bromsade, höll vi på att slå våra huvuden i vindrutan båda två. Men Yvonne kämpade på. Hon övade och övade och fick sitt körkort. 
Yvonne tänkte bli barnmorska eller narkossköterska, men sedan hon valts till Sveriges Lucia 1983 blev hon efterfrågad som fotomodell. Året därpå blev hon först Fröken Sverige och sedan Miss Universum vilket förde med sig ett år av resor jorden runt. Hon gjorde modelljobb likaväl som hon representerade tävlingens sponsorer på en rad stora välgörenhetsgalor. När året var till ända, blev hon kvar i New York som fotomodell några år.
– Det var ju jättestort på den tiden. Mediauppbådet är enormt i USA. Här hemma hade vi två TV-kanaler och tre radiokanaler här då. Det var ju en jäkla skillnad! 
Yvonne gifte sig med skådespelaren Kjell Bergqvist och fick döttrarna Sandra, 16, och Natalie, 11. Hon började dessutom förverkliga drömmen om en egen svensktillverkad hudvårdsserie som småningom lanserades 1997. Därmed blev hon också en tämligen driven affärskvinna van att hantera exempelvis bankfolk.
– De har sina dyra eller mindre dyra slipsar, suckar hon. Och hur tacklar man typiska översittare som tilltalar en som lilla gumman? Det var verkligen jätteintressant. Jag lärde mig mycket på att möta och hantera det fenomenet.

Möttes igen
Så kom skilsmässan. Yvonne valde att återvända till sina rötter, varpå hon köpte sig en villa i Torshälla. Ryktet spred sig förstås och en dag ringde Mats Östling.
– Han hörde av sig, som man hör av sig till en gammal vän, säger Yvonne. Vi var nyskilda båda två, så vi träffades, tog en fika och pratade om livet. Det fina var, att han mötte mig som Yvonne och inte som Miss Universum. Det kändes väldigt bra. 
Mats, som tidigare hade varit PR- och informationschef på Volvo, var då platschef för det då Volvoägda Karmansbo herrgård. Gårdens 50 rum med totalt 70 bäddar och ett antal grupprum användes flitigt som kursgård av företaget. Hit kom emellertid cheferna även för rekreation ibland. Folk som var med på den tiden kan berätta, hur Pehr Gyllenhammars helikopter rätt som det var kunde landa på gårdsplanen, varpå han tog sin svit i Mejeriflygeln i besittning. Den bär ännu hans namn, trots att gården numera är privatägd.

– Karmansbo är ett riktigt lugn-och-ro-ställe, säger Yvonne och tar oss med på promenad nedåt bryggan vid sjön Ondern. 
Här har tidningen obegripligt nog lagt till egen text. Det står:   – Karmansbo är ett riktigt lugn-och-ro-ställe, säger Yvonne som ber mig sitta ner i ett av rummen, där hon plötsligt tar till handgripligheter genom att smörja in mina kinder med en ansiktsmask av märket Y. Hon tvingar mig dessutom att blunda under några gurkskivor medan masken stelnar. Det är välgörande för hyn, säger hon och mumsar för egen del på en bit ananas.
Maten tog slut
Visst känns det fräscht i hyn när hon en stund senare tar med oss på en promenad neråt bryggan vid sjön Ondern. 
Rättelse!
Yvonne tog sannerligen inte till några handgripligheter och tvingade mig inte till något alls. Det är helt enkelt inte sant. Vi hade jättekul och en mycket trevlig dag.
Jag har dessvärre inte sett detta förrän nu 2018. Jag beklagar Yvonne, om du läser detta!
Här finns bastu och vedeldade badtunnor för dem som vill pyssla om sin kropp. Andra kan ta en promenad längs Kärleksstigen som ringlar fram runt ägorna eller ta en roddtur i solnedgången till herrgårdens lilla ö ett stenkast bort.
– Vi har tre stora grillar där och sittplatser för 50 personer, säger Yvonne och berättar hur de förra sommaren försökte sig på så kallad Bed&Breakfast-verksamhet. En kortfattad information lades ut på Internet, varpå folk strömmade till för att äta lunch. Som tur var fanns det gott om bord under den stora eken på gårdsplanen. Tillgången på mat var emellertid begränsad. Allt som kockarna hade förberett inför semestern tog slut på ett litet kick.

– Vi hade 700 gäster på fyra veckor, säger Yvonne. Vi var ensamma här, Mats och jag, och höll på att jobba ihjäl oss!
Mats berättar hur Yvonne drog på sig förklädet och lagade mat till gästerna, medan han själv hade fullt upp med att hålla reda på alla beställningar och ta betalt.
– När Yvonne någon gång själv gick ut och serverade, hajade folk till av förvåning. Miss Universum! Vad gör du här? Hon gjorde verkligen ett hästjobb.
Yvonne återkommer till konsten att må bra och påpekar vikten av god och vällagad mat helst enligt tallriksmodellen vilket innebär hälften grönsaker och resten jämt fördelat mellan kolhydrater och protein. 

Riktiga spökhistorier
Under tiden dukar Mats dukar upp till lunch i matsalen. Kocken har fått deras instruktioner om att lunchen ska vara hälsosam och in kommer en av husets specialare som består av rödtunga med färserad krabba, duschessetoppad potatispuré, juliengrönsaker och hummersås. Tallriken är dessutom dekorerad med en grönmussla från Nya Zeeland. Det är gott, kalorisnålt och dessutom vackert. 
– Man ska njuta av livet och unna sig lite av allt, säger Yvonne. Till kaffet berättar hon att gården uppfördes 1759 och att den har en lika spännande som väl dokumenterad historia. Av alla som har bott här de senaste 247 åren går minst fyra igen. Ovanför Pehr Gyllenhammars rum kan exempelvis en ung flicka visa sig. Hon levde i början av 1800-talet men blev med barn och dränkte sig i Hedströmmen. Fadern, som sägs vara orsak till hennes olycka, går igen i huvudbyggnadens biljardrum innanför den långa altanen. Han är en otrevlig typ som inte sprider särskilt mycket glädje omkring sig, men än har ingen spökjägare lyckats få honom att ge sig av.
– Våra spöken hör till huset, säger Yvonne. Det är bara gubben som är sur och grinig. Fru Wernstedt som köpte gården 1936 och förvandlade den till pensionat springer fortfarande omkring här och öppnar dörrar. Särskilt dörren till linneförrådet. Och så tycker hon om att tända lampor. Vid ett tillfälle släckte jag fem gånger, varpå hon tände igen. Till slut sa jag till henne på skarpen och först då gav hon med sig. Men hon är väldigt mån om våra gäster. Ibland stoppar hon till och med om dem…
Monica Antonsson


Hunden heter Flisan och är en West highlander terrier (ungefär så)

När Yvonne står med korgen med sina krämer, äter hon på en ananas – det är nyttigt.

Fotograf: Kurt Pettersson

Artikeln var publicerad i Allas Veckotidning nr 16, 2006




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar