torsdag 25 oktober 2018

Bengt Sändh har lämnat Sverige för Spanien...

En dag hade Bengt Sändh fått nog av gitarren...

"Vi sålde rubbet i Sverige
och flyttade hit till Costa del Sol!"







Hänt Extra nr 27, 2004


Det står Rentier på visitkortet. Den forne trubaduren och snusfabrikören Bengt Sändh har med andra ord bytt profession.
– Det är en gammal fin titel som tyder på att personen i fråga är så rik, att han kan leva på sina räntor, berättar Bengt och skrattar både gott och länge. Alltid retar det någon. 
Om det är sant eller inte, behåller han för sig själv. Snusfabriken har han emellertid sålt till Swedish Match. Sedan drog han sig tillbaka. Den folkkäre trubaduren kan han överhuvudtaget inte identifiera sig med längre.
– När jag kom hem mitt i natten efter sista föreställningen i Göteborg, öppnade jag bagageluckan, tog ut gitarren och trädde den över staketstolpen. Jag var så led på alltihop. Några dagar senare - på Valborgsmässoafton - åkte den på brasan.

Bengt bodde i Skåne då med sin Barbro. Där var dimma åtta månader om året och utsikt över gravstenarna på en kyrkogård, säger han.
– Folk gick till jobbet, sov och gick till jobbet igen. Ville man äta på restaurang, så var man tvungen att ta taxi 2,5 mil till Kristianstad. Nu säljer vi, sa jag till Barbro. Är vi kvar i den här byn till hösten, så tar jag livet av mig.

Bengt och Barbro fann sitt drömhus på Costa del Sol i Spanien. Där bor de nu i en vit, högt belägen enplansvilla med en generöst tilltagen pool på en väl inhägnad tomt. De har en milsvid utsikt över kusten, Medelhavet och staden Fuengirola. Han har köpt en ny gitarr och sjunger till husbehov. Numera ägnar han det mesta av sin tid åt fotografering.
– Jag fotograferar min spanska miljö med en viss förkärlek för fåglar, säger Bengt som med sina bilder imponerar på fotografen Kurt Pettersson.

Sankt Bernhardshundarna Lucifer och Bellman vaktar egendomen med viss assistans av vildhundarna Julia och Cesar som Barbro har tagit hand om och som numera hör till familjen.  
– Flyttbussen med allt vårt bohag kom på självaste julafton 1999. Jag har aldrig öppnat så många paket, säger Bengt. Han är känd som en riktig gourmé. Han lagar all mat hemma och har dessutom spridit sina recept till kvarterskrogarna i trakten som han, när andan faller på, levererar både citroner och nyrökt fisk till.

I fruktträdgården, som är odlad i terrasser, växer citroner, apelsin, lime, mandarin, blodgrape, persika, aprikos, kiwi, avokado, oliver och mandelträd. Och så nispero förstås, en god och syrlig stenfrukt som Bengt gör marmelad av.
– Det är saligt att samla citron, sjunger han och plockar. Sången lärde han sig som barn. Den är både gammal och religiös. Egentligen. Det är saligt att samlas i tron…

Bengt är både händig och påhittig. Eller vad sägs om väskan som han och Barbro har virkat av 45 plastkassar från snabbköpet och koftan som är tillverkad av hundhår.
– Jag kammade Lucifer och Bellman i två år, innan jag så småningom spann håret till garn. Av det har Barbro stickat Spaniens varmaste kofta.
Monica Antonsson


Bilder
Bengt med hundarna framför poolen
Sankt Bernhardshundarna Lucifer och Bellman vaktar huset i Bengts spanska paradis. Med sin päls har de även bidragit till en kofta.

Bengt plockar citroner och nispero.
Bengt skördar citroner tio månader om året. Nispero, japansk mistel, importerades till Spanien för 200 år sedan och finns numera i var och varannan trädgård.

Bengt och hans fotografier
Numera ägnar sig Bengt åt fotografering av framför allt fåglar. Han kan det där, säger fotografen Kurt Pettersson. Bättre betyg än så kan han inte få.

Ett recept
Mamma Annas recept på fårikål hör till favoriterna hemma hos Barbro och Bengt.

I köket
Bengt är en duktig kock, så det är han som lagar maten. Barbro, som är bättre på papper, sköter ekonomi och administration. Här bjuder han på öl som han hämtat i sin handvirkade kasse av snabbköpspåsar.

Barbro och Bengt med hundkoftan
I två år kammade Bengt sina Sankt Bernhardshundar, innan han kunde spinna tillräckligt mycket garn till Barbros kofta.

Bengt i soffan med gitarren
Om andan faller på, plockar Bengt fram gitarren och sjunger en stump. Och han gör det bra. Svenskt musikliv har blivit bra mycket tråkigare, sedan han klev ned från tiljan.

Bild på huset

Barbro och Bengt Sändh bor i ett vitt enplanshus med utsikt över Medelhavets milsvida stränder och staden Fuengirola. 

Bengt lägger in en snus
Bengt Sändh har sålt sin ”Bengt Sändh:s Snusfabrique”. Han har däremot inte glömt hur man lägger in en prilla.


Supertrevlige Bengt Sändh hemma i Fuengirola.




Bengt Sändh
FödelsenamnBengt Sändh
Födelsedatum17 februari 1938 (80 år)
FödelseortBorås, Sverige

Barndom

Sändh växte upp på Vidkärrs barnhem i Göteborg och på Frälsningsarméns pojkhem Sundsgården på Svartsjölandet – bägge två hem där Sändh och andra barn utsattes för sexuella övergrepp[1] – samt på Baptisternas Ynglingahem i Kungsängen, på fosterhem i Vårgårda och Torsåker[förtydliga] och hos sin morfar i Hälsingland. Hans skolgång bestod av nio olika skolor under de tre första skolåren. Hans ungdomsår blev turbulenta med vistelser på häkten och ungdomsvårdsskolor. Han rymde från ett av ungdomshemmen och hade enligt en tidning svenskt rekord i bilstöld med 46 bilar på tio dygn. Sändh rymde också från det militära och satt för detta en månad på Bogesunds öppna anstalt.
Bengt Sändh var bror till Kent Sänd som grundade föreningen Samhällets styvbarn som är en intresseförening för tidigare barnhems-, fosterhems- och familjehemsbarn samt deras anhöriga.

Yrkesliv

Sändh hade ett fyrtiotal anställningar på några få år. Han var bland annat till sjöss i två omgångar. Han arbetade som mentalvårdaregrovarbetare, likbärare, låssmed, hamnarbetare, tryckerilärling, tillverkare av skyltdockor, bonddräng i Ångermanland och mycket annat. År 1958 reste han som scenarbetare med Knäppupprevyn med Karl GerhardMartin Ljung m.fl. Han utbildade sig till smed och svetsare och gick ett antal yrkeskurser.
Bengt Sändh var med i Aktionsgruppen mot svensk atombomb och Världsmedborgarrörelsen och blev medlem i Svenska kommunistpartiets ungdomsförbund Demokratisk ungdom. Han gifte sig första gången 1960 och blev far till en pojke och en flicka. Han var scenarbetare vid Europafilm samt på den nya Stockholms Stadsteater och tillverkade toaletter på toalettstolsfabriken IDO. Sändh spelade in sin första LP-skiva med två andra trubadurer 1965 och började försörja sig som artist. År 1968 var han på valturné med bland andra Kjell-Olof FeldtSten Andersson och Olof Palme. 1969 promenerade han tillsammans med två trubadurkollegor från Stockholm till Falsterbo – 72 mil på 22 dagar. Sändh tog initiativet till och bildade Gårds- och Gatumusikanternas Riksorganisation. Sommaren 1970 turnerade han med Lill-Babsoch gjorde 110 folkparksframträdanden och fyra månadslånga krogshower. Senare gjorde han ett par egna krogshower och även flera tillsammans med andra artister som Brita BorgRune AnderssonChristina SchollinBosse ParnevikLasse HolmqvistLena AnderssonAnita Strandell. Sändh skrev och gav ut visan "Ett recept", som i detalj beskriver hur man bränner brännvin. Han gick ur Svenska kyrkan och blev senare organiserad ateist i Human-Etiska Förbundet och sedermera organisationen Vetenskap och Folkbildning.
Bengt Sändh satt tillsammans med Lill Thorén och Ulf Thorén i redaktionen och medverkade i ett antal TV-program med namnet ”Hvar 14:e Dag”, och han medverkade i och skrev visor till Lars Molins debutpjäs Badjävlar 1970. Sändh skilde sig och flyttade samman med en kvinna i byn Pinga i Morkarla församling i norra Uppland och fick ytterligare en son. Han började odla lin och lärde sig spinna ull och hade året därpå kurser i linodling och linberedning. Hans intresse för svampbotanik ledde till att han ordnade svamputställningar och tog initiativet till Sveriges Mykologiska Förening SMF år 1969. Han lyckades samla 50 forskare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, USA och Indien samt ett par hundra amatörer till ett konstitutionerande möte i den småländska byn Femsjö.
När AMS ville förbjuda privat artistförmedling 1980 samlade Sändh flera hundra artister till ett protestmöte på Hamburger Börs och bildade PAMO, Professionella artisters och musikers intresseorganisation, som följande vår drog igång ett protestmöte på Gröna Lund – ett arrangemang som slog alla tidigare publikrekord.
Sändh startade svampföreningen Amanita i Östhammar och en klubb för svartvit fotografering i Uppsala. Han startade även ett byalag i Morkarla och ett i Östra Sönnarslöv i Skåne. Han separerade och gifte sig på nytt och flyttade till Uppsala.
Vid sidan av artistlivet började Sändh att turnera som marknadsknalle från Jokkmokk i norr till sydligaste Skåne. Han sålde där sina egna inspelningar och böcker. Han flyttade till Skåne med sin nya hustru och startade Bengt Sändh:s Snusfabrique AB, han fortsatte att resa på marknader, där han nu även sålde snus och snusdosor, snapsglas, kondomer och andra produkter som han själv producerade. Sändh blev vid denna tid ofta engagerad som föreläsare hos olika reklamfirmor i ämnet direktmarknadsföring. Sändh skilde sig och gifte om sig under denna tid.
År 1999 sålde han snusfabriken nära Tollarp till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där bor han nu med sin tredje hustru. Han odlar chili och tillverkar sambal och röker fisk. Han är sedan 1953 en hängiven fotograf.
År 2017 slog Måns Nilsson känd från humorgruppen "Anders och måns" ett slag för Bengt skulle bli avbildad på en av de nya svenska sedlarna i radioprogrammet "så funkar det" som sändes i P1. Detta med motiveringen att svenska mångsysslare var förbisedda.[2]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar